Kommentar

Oslos skattevalg

Av Tom Staavi

Foto: ,

Oslo Arbeiderparti og Raymond Johansen skal ha for at de gir Oslos borgere motivasjon for å oppsøke stemmeurnene.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

Oslo Arbeiderparti vil at alle som har en bolig med antatt markedsverdi på over 5 millioner, skal bidra ekstra til byens eldreomsorg.

Oslo Ap vil bruke ligningsverdien på boligen din. Den skal de gange med fire for å anslå boligens markedsverdi. Den anslåtte markedsverdien skal deretter reduseres med 20 prosent for å sikre at den ikke overstiger faktisk verdi. Så får du lov å trekke fra et bunnfradrag på 4 millioner. Hvis tallet da er over null, ganger Arbeiderpartiet det med skatteprosenten. I tilfelle eiendomsskatt er prosenten en promille. Knekkpunktet for skatt eller ikke skatt, blir skattetakst på 5 millioner fordi det redusert med 20 prosent er like mye som bunnfradraget på 4 millioner.

Oslo Ap vil ha en sats på 2 promille i 2016 og 3 i 2017. Når partiet forteller at skatten skal øke år to, gir det motstanderne et perfekt opplegg for å serve hjem argumentet om at den kommer til å øke i år 3 og 4 også. Og eiendomsskatten er en usedvanlig fruktbar plante for en skatteivrig politiker som er litt for raus på løftene i valgkampen. Bunnfradraget kan justeres ned og skattepromillen kan økes til 7.

Og i bunnen av dette ligger Skatteetatens økning av ligningsverdien. Ved å titte tilbake i egne selvangivelser, kan skribenten se at ligningsverdien på ens ringe bolig er økt med 15 prosent fra 2011 til 2014. Noe som riktignok antagelig bare er halvparten av den reelle verdistigningen.

0 i dag, hva om fire år?

En bolig til skattetakst 5 millioner kroner som er skattefri i Aps opplegg i dag, vil med 15 prosent økning av ligningsverdien, null bunnfradrag og 7 promille skattesats, i teorien ha et eiendomsskattepotensiale om fire år på 32.000 i året om man virkelig vil. I teorien, det skjer ikke, men det viser mulighetsrommet for endring av eiendomsskatten når den først er innført.

Statistisk Sentralbyrå kan fortelle at det i 2015 er 355 av landets 428 kommuner som hadde eiendomsskatt enten i hele kommunen, i deler av den, bare på næring og eller i kombinasjon med boliger og fritidsboliger. Den gjennomsnittlige skattesatsen er 5,7 promille. Den samlede inntekten disse kommunene fikk fra eiendomsskatt i 2014 var 9,6 milliarder kroner.

Eiendomsskatt er i de fleste økonomers øyne glimrende. Men da i bytte mot andre skatter. Å øke skatt på eiendom for å senke skatt på overskudd og inntekt, bør være et naturlig tema for den forestående skattereformen på nasjonalt nivå.

Mer skatt, bedre tjenester?

På kommunalt nivå er den kun en skatteøkning. Men den får folk til urnene. Det er lite som det er mer strid om i kommune-Norge i valgkamp, enn nettopp om kommunen skal innføre eller endre eiendomsskatten. Og i utgangspunktet er det slett ingen dårlig idé at den enkelte kommune lar velgerne avgjøre om de vil betale en særskatt for å øke det kommunale tjenestenivå.

Problemet med et slikt resonnement er at kommunen i utgangspunktet er styrt at Stortingets pålegg. Om borgerne i kommunen i høyere grad kunne stemt over tjenestenivået, kunne det være logikk om de også kunne stemt over skattenivået. Det er for eksempel stilt spørsmål om Raymond Johansens, byrådslederkandidat for Ap, kan innfri løftet om at pengene øremerkes til barn og eldre. Hvordan skal han få til det? I et kommunebudsjett på størrelses med Oslos er det så mange parametere og endringer fra år til år, at det skal godt gjøres å dokumentere at eiendomsskatten utelukkende tilfaller for eksempel middagsbordene rundt om på byens sykehjem.

Det er harde fronter i debatten om eiendomsskatt i Oslo. Raymond Johansen beskylder motstanderne for å bløffe. Han garanterer at eiendomsskatten forblir slik Ap vil ha den, og rammer et mindretall. Hva velgerne tror om det, kan avgjøre Oslo-valget. For Aps vei til makt i Oslo, går via SV, Rødt og kanskje MDG. Det skal forhandles og da kan bunnfradrag og promiller komme i spill.

Oslo Ap har uansett tatt stor risiko. Det skal mye politisk mot til for å utfordre velgere, som i nasjonalsangen synger om sine hus og hytter, med eiendomsskatt.

Les også

 1. Ny VG-måling: Senterpartiet går tilbake

  Mens Arbeiderpartiet og SV går frem i dagens VG-måling, går Senterpartiet tilbake med 1,1 prosentpoeng.
 2. Disse kommunene sier nei til flere flyktninger

  232 kommuner har sagt ja til å ta imot flyktninger som fem år gamle Limar.
 3. Huseiernes Landsforbund må ta ned 13.000 plakater: Skatte-Raymond om Peter Batta: – En skam at han bruker millioner for å spre løgnaktige påstander

  Raymond Johansen (Ap) mener Peter Batta i Huseiernes Landsforbund må be pleietrengende eldre om unnskyldning.
 4. Fersk VG-måling: Partiene sliter med å flytte velgere

  Partiene sliter med å flytte velgere i valgkampen: Fortsatt velger kvinner rødgrønt – og menn borgerlig.
 5. Ap-Raymond: De rike har råd til å betale mer

  FURUSET (VG) Raymond Johansen tok imot VG i sin syvmillioners villa søndag kveld.
 6. Skatte-Raymond slaktes av eksperter

  Valgforskere og eksperter er ikke nådige i sin vurdering av at Raymond Johansens Ap i Oslo fronter skatteøkning i…

Mer om

 1. Politikk
 2. Kommunevalg 2015
 3. Skatter og avgifter

Flere artikler

 1. Nå skal Oslo Ap oppklare hvordan eiendomsskatten blir

 2. Ap-Raymond mener Høyre skremmer velgerne med misvisende skattetall

 3. Høyre og Ap i bitter skattekrangel

 4. Sjekk hva som kan bli din eiendomsskatt

 5. Ny rapport om eiendomsskatt: Over 80 prosent av kommunene har innført den omstridte skatten

Fra andre aviser

 1. Høyre skulle skremme med eiendomsskatt - firedoblet den riktige summen

  Aftenposten
 2. Eiendomsskatt på 1-2-3

  Aftenposten
 3. Hvor mye må du betale i eiendomsskatt for din bolig?

  Aftenposten
 4. Raymond Johansen advarer mot å tro på skatteekspertene

  Aftenposten
 5. Aps eiendomsskatt skulle gjelde «de dyreste boligene», men vil trolig ramme annenhver eiendom

  Aftenposten
 6. Uredelig om eiendomsskatt fra Oslo Høyre

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no