ØNSKET GOD TUR: Statsminister Erna Solberg, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og sjefen for Forsvarets Spesialstyrker Nils Johan Holte med to soldater fra Forsvarets Spesialkommando som skal til Jordan. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret

Kommentar

Erna møtte spesialsoldatene som skal kjempe mot IS

AKERSHUS FESTNING, OSLO (VG) Denne uken ønsket statsminister Erna Solberg en gruppe soldater fra Forsvarets Spesialkommando og Etterretningstjenesten god tur til Jordan. Allerede til uken kan Norge være i gang med krigen mot IS.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I den jordanske ørkenen, nordøst i landet en del mil fra grensen mot Syria og Irak ligger leiren der norske soldater skal trene opp syriske frivillige. Sammen med amerikanske spesialstyrker skal Norge forsøke å lage militære enheter som kan nekte IS å etablere seg i områdene som grenser mot Jordan. Syrerne får våpen fra USA. De får ikke bare bare rifler. Det snakkes også om å gi dem ganske tunge våpen. Et som nevnes er missilsystemet TOW, som noen vil kjenne som det norske Forsvarets antitankvåpen gjennom mange år.

De norske spesialsoldatene som drar til Jordan skal lære syrerne å kjempe som lag og tropper og bruke det utstyret de har fått. Nattbriller og moderne siktemidler for eksempel.

De skarpeste

Å lære opp frivillige syrere i Jordan, et land som er relativt fredelig og der både norske og amerikanske soldater er svært velkomne gjester, det høres i utgangspunktet ikke ut som et veldig krevende militært oppdrag. Så når statsminister Erna Solberg småprater med soldatene som skal reise, så kan man stusse over at de hun møter i en sommervarm avskjermet hage rett ved kontoret sitt på Akershus er blant Norges mest erfarne soldater.

Les også: Dette er syrerne Norge skal trene opp

Her er operatører fra Forsvarets Spesialkommando med fem og seks turer til Afghanistan og andre internasjonale operasjoner. Her er soldater som har fått høye norske dekorasjoner i hemmelighet fordi identiteten deres skal holdes skjult. Gruppen som statsministeren hilser på er blant de aller mest erfarne og skarpeste soldatene Norge har. De får med seg like erfarne soldater fra Etterretningstjenesten, som spesialstyrkene har samarbeidet tett med i over ti år. Noen av dem kan dra allerede til uken.

Skulder ved skulder

Å sende noen av Norges fremste soldater for å drive opplæring, kan se ut som en, unnskyld uttrykket, overkill. Men begrepet "opplæring" er ikke dekkende for det Norge nå skal være med på. Det underdriver både risikoen og omfanget av det som skal gjøres.

Les også: IS planla blodig terrorangrep i Tyskland

I militært språk brukes begrepet «militær assistanse», som er mer presist for det spesialstyrkene skal gjøre. Det handler om å gjøre allierte mer slagkraftige og rustet til å gjøre ting de ellers ikke klarer. Det handler både om opplæring og om direkte hjelp. I Afghanistan, et land de fleste av soldatene som møter Solberg har lang erfaring fra, har de ved flere anledninger kjempet skulder ved skulder sammen med styrkene de har lært opp. Opplæringen foregår i krigens virkelighet hvis det er nødvendig, og de norske "lærerne" vil selvfølgelig ta del i kampene dersom det blir nødvendig. Det blir det fort.

Kan flytte seg inn i Syria

I Jordan er dette ikke noe tema, men oppdraget Norge har tatt på seg kan ganske raskt flytte seg inn i Syria. Norge drar ikke til Jordan for å lære jordanere hvordan de kan forsvare seg mot en eventuelt IS-angrep. De drar for å sette frivillige syrere i stand til å reise inn i Syria for å knuse IS med makt. Og dit kan norske soldater bli med.

Les også: Frykter IS vil tvinge barn til å kjempe i krigen

Nordmennene skal for eksempel kalle inn flystøtte hvis det trengs under operasjoner. En typisk kapasitet for moderne spesialstyrker er at de kan lede inn kraftige flyangrep med stor presisjon. Det gir selv små grupper soldater mulighet til å angripe mål med fullstendig overlegen styrke.

Det har allerede komme ut bilder av amerikanske operatører som tar del i kampen mot IS sammen med frivillige. Akkurat denne typen oppdrag, der vestlige land sender spesialstyrker for å gjøre utvalgte allierte grupper eller land i stand til å kjempe ned fiender som også truer vesten, er blitt noe av det som definerer denne typen avdelinger. Det regnes som en kostnadseffektiv og presis måte å bruke militærmakt i konflikter på.

Ernas håndtrykk

At Norge har denne kapasiteten, og dermed kan bidra i den USA-ledede koalisjonen mot IS med noe av det amerikanerne har mest tro på, gjør Solbergs stjerne i Washington D.C. større. Det er rart å tenke på, men den lille gruppen med hemmelige krigere hun sender av gårde med personlig hilsen og håndtrykk, er på mange måter en like betydelig militær og politisk ressurs som en gruppe med F16-fly.

Solberg skjønner også alvoret i den beslutningen hun har tatt, og ber soldatene nøye vurdere risiko underveis. Det står respekt av en norsk statsminister som personlig tar seg tid til å vise dem hun sender ut at både hun og Norge står bak dem. Det skulle egentlig bare mangle, men det har ikke alltid vært så tydelig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder