Kommentar

Kommentar: Big Benn

Av Yngve Kvistad

OVERRASKET: Hilary Benn forbløffet kolleger og kommentatorer med sine talegaver i Underhuset onsdag. Labour-politikeren Benns tale om hvorfor Storbritannia må gå til kamp mot IS, utløste klappsalver og heiarop – fra både høyre og venstre side i House of Commons. Foto: Handout/Jeff Overs/BBC , Reuters

Inntil onsdag kveld var Hilary James Wedgwood Benn en forhenværende landbruksminister man måtte ha nerdekunnskaper om britisk politikk for å kjenne til.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Torsdag kunne 62-åringen lese i avisene at han var Labours fremtid.

«Hvem visste at Hilary Benn hadde dette i seg?» skrev en forbløffet kommentator i den konservative storavisen The Times, etter det som flere medier kaller «talen i hans liv».

«Hilary Benn så ikke bare ut som lederen av opposisjonen. Han så ut som statsministeren», skrev en annen konservativ avis, The Telegraph.

Debatten i Underhuset om hvorvidt Storbritannia skulle sende jagerfly til Syria for å bombe IS-mål hadde vart i nesten ti og en halv time da representanten fra Leeds tok ordet.

Det mest bemerkelseverdige frem til da hadde vært at Mr. Speaker – parlamentets «stortingspresident» – hadde styrt ordskiftet sammenhengende uten hverken å sovne eller gå på do.

Stillferdig innledet Benn med en høflig irettesettelse av David Cameron, som i et utenomparlamentarisk øyeblikk hadde kalt Labour-leder Jeremy Corbyn «terrorist-sympatisør» fordi han stilte seg kritisk til bruk av britisk militærmakt. Statsministeren bør be Corbyn om unnskyldning, han er et godt menneske, formante Benn.

Se og hør hele talen her: «Vi må konfrontere denne ondskapen»

På konservativ side av kammeret lød de sedvanlige mishagsytringer som alltid når noen tillater seg å kritisere regjeringen. Noen buet. Andre stønnet demonstrativt. 13 minutter etterpå sto Cameron storøyd sammen med parlamentarikere fra alle avskygninger og hyllet arbeiderparti-politikeren med spontan applaus.

«Dette har jeg aldri sett før!», himlet Sky News' forfjamsede Westminster-korrespondent idet statsministeren reiste seg for opposisjonens skygge-utenriksminister.

Les talen - ord for ord - her: «De forakter oss. De forakter våre verdier»

En av de få som demonstrativt satt med hendene i fanget var Jeremy Corbyn. Mens Benn talte var hans dystre kontrafei blitt mer og mer sammenbitt.

Da noen av Hilary Benns kolleger kom bort til ham for å få autografen på dagens historiske dokumenter, forlot Labour-lederen lokalet med et snerr, ifølge reportere på stedet.

Strengt tatt var det ikke bare det Benn sa, men måten han sa det på som gjorde situasjonen dobbelt vanskelig for Corbyn. Han må der og da ha innsett at Hilary Benn hvilken dag som helst kan vippe ham av Labour-tronen.

Ikke bare har han det retoriske på plass; han er demagogen som kan samle det borgerkrigsherjede partiet igjen. I løpet av 13 minutter og 48 sekunder i Underhuset sent onsdag kveld viste han nettopp det som The Times påpekte: Han har det i seg.

Den erfarne, men nokså grå politikeren holdt en retorisk oppvisning i britisk talekunst, der han i et elegant oppgjør med sin egen partiledelse forklarte hvorfor nettopp venstresiden har historisk tradisjon for å bekjempe ekstremisme.

Mot slutten sammenlignet han grunnlaget for bombing av IS med [de samme verdier] som «da dette Huset samlet sto opp mot Hitler og Mussolini».

To timer etterpå tok fire Tornado-jagere av fra en RAF-base på Kypros med kurs mot Syria.

Les også

 1. FN-topp til VG: IS kan ikke overvinnes med bomber

  PARKVEIEN 45 (VG) – Man trenger en politisk løsning for å overvinne IS, sier FNs spesialutsending for Syria, Staffan de…
 2. Stemmer fra Raqqa: Slik rammer bombene «IS-hovedstaden»

  Paris-angrepene og Sinai-styrten har utløst Frankrikes og Russlands vrede.
 3. VG mener: Våre verdier vinner!

  Terroranslaget i Paris stiller oss på store prøver. Ikke bare viser den barbariske aksjonen at vi står overfor nye…
 4. NATO er en gammel slegge

  NATOS HOVEDKVARTER, BRUSSEL (VG): Terror rammer Europa, fly blir skutt ned, Russland ruster opp i rekordfart og kaoset i…
 5. Britiske bombefly har utført angrep i Syria

  Britiske krigsfly angrep torsdag oljefelt øst i Syria, få timer etter at Parlamentet ga grønt lys til å delta i…
 6. Dansk politiker: Kall dem IS, ikke Daesh: Uhyret bekjempes ikke med et økenavn

  Jeg mener at vi skal kalle terroristgruppen det de kaller seg selv, nemlig Islamsk Stat, skriver Naser Khader.
 7. Cameron: – Britiske luftangrep i Syria nødvendig

  Britiske kampfly bomber ekstremistgruppen IS i Syria om få dager dersom Parlamentet onsdag stemmer ja.
 8. Kommentar: Byron, Beatles, Bond, BBC & Bean

  Britene tapte den industrielle revolusjon, men vant kulturrevolusjonen.
 9. Den Corbyske knute

  LONDON (VG) Den offentlige krangelen i Labour pågår for fullt. Er Jeremy Corbyn (66) venstreradikaleren som kan utslette…
 10. Maos lille døde

  Farsen i britiske Labour fortsetter med uforminsket styrke under kamerat Jeremy Corbyns forsøksvise ledelse.

Mer om

 1. Krigen mot terror
 2. Terrorangrepet i København
 3. Storbritannia

Flere artikler

 1. Brexit: Historisk nederlag

 2. Labour-krise etter brexit: Nær halvparten av skyggeregjering kan trekke seg

 3. Klart for britisk avstemning om luftkrig mot IS i Syria

 4. Kulturrevolusjon mot Corbyn

 5. Britiske bombefly har utført angrep i Syria

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder