Kommentar

Ofringen av Haga: Umulig å forsvare!

Av Leif Welhaven

Ragnhild Haga vant to gull i OL i 2018. Nå er hun ute av landslaget. Foto: Lise Åserud / NTB

At det er sovet i timen på sprintsiden er ingen holdbar grunn til å vrake Ragnhild Haga fra landslaget. Langrenn er faktisk en individuell idrettsgren.

Publisert:

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Se for deg at du over tid har ofret blod, svette og tårer for å bli så god du kan.

Idretten du har valgt har riktignok et stafettinnslag, men er i hovedsak bygget på at det konkurreres løper mot løper.

Da må du kunne forvente at det er noe som ligner samsvar mellom resultatene du oppnår og hvordan du blir behandlet av ledelsen.

Slik er det dessverre ikke for Ragnhild Haga inn mot OL-sesongen. Og nå er det neimen ikke rart at hun er sint på eget forbund.

les også

Svarer på Haga-kritikken: Ofret for sprintsatsing

I vinterens verdensmesterskap var det bare suverene Therese Johaug som var bedre enn henne av de norske på 10-kilometeren, da Haga ble nummer syv. I Falun tok hun en fjerdeplass, og nasjonalt fikk hun med seg en sølvmedalje fra NM.

Likevel var Ragnhild Haga ikke med da de 11 navnene på elitelandslaget for kvinner ble offentliggjort tirsdag formiddag.

Den ofringen er det vanskelig å skulle akseptere eller forstå. Det dukker fort opp prinsipielle spørsmål når man hører hvordan forbundsledelsen forsøker å begrunne egne valg.

Utgangspunktet til langrennssjef Espen Bjervig er at resultater er viktigst. Legger man disse til grunn, er det hevet over tvil at Haga har mer å vise til enn flere av dem som slapp gjennom nåløyet.

Det krevende landskapet begynner i det Bjervig omtaler som å se «hele bildet». Hvilket bilde er det?

Et bilde der dokumenterte resultater må vike for kriterier ledelsen selv velger at skal være førende?

Ingen tvinger langrennsledelsen til å gå for et felles lag blant kvinnene, mens herrenes satsing er splittet i ett allround- og ett sprintlag.

les også

Her er landslagene i langrenn – tre nykommere

Dette gjøres fordi sjefene har valgt det. Utad ledsages prioriteringen med en oppfordring til at vi må stole på at det er foretatt grundige vurderinger.

Det kan meget vel være, men en konsekvens av den vurderingen er altså at Haga skyves ut for å gjøre plass til sprintere. Ledelsen avviser at det har spilt inn at gullvinneren fra OL i Pyeongchang har fylt 30 år, og er opptatt av balansen mellom distanseløpere og sprintere på laget.

Det betyr i klartekst at Ragnhild Haga vrakes på landslaget fordi det er blitt sovet i timen på sprintsiden, siden balanse gjør at lagorganiseringen er slik den er. Da er vi et stykke unna de objektive kriterier det påstås at blir lagt til grunn. Her må vi bare håpe at vrakingen ikke ble sett på som enklere fordi Therese Johaug uansett sikrer distansegullene. 

les også

Sponsor vil ha privatlag i verdenscupen - får støtte av Klæbo

Det skal understrekes at Norges Skiforbund ikke har noen enkel oppgave med å ta ut lag, og det vil fort oppstå kritikk uansett. 

Men i en verden der forbundet har tilnærmet monopolmakt over de aller beste, skjerpes krav til at avgjørelsen underbygges med fyllestgjørende forklaringer. Selv etter at ledelsen på pressekonferansen forsøkte å svare på gjentatte spørsmål, fremstår begrunnelsen av Haga-vrakingen simpelthen syltynn.

Det er ingen tvil om at Norge har sakket akterut på sprintsiden. Men det er langt mer tvilsomt om Haga skal trekke det korteste strået på grunn av organisatoriske valg ledelsen har tatt.

30-åringen har opplevd sin dose motgang etter jubeldagene i Sør-Korea, men har levert nok til at en plass videre burde vært selvskreven.

Publisert:

Mer om

Langrenn

Ragnhild Haga

Ole Morten Iversen

Therese Johaug

Espen Bjervig

Flere artikler

 1. Svarer på Haga-kritikken: Ofret for sprintsatsing

 2. Mener Haga-forslag er en dårlig idé: Vil ha ny ordning for uttak

 3. «Dæhlie» bryter med Skiforbundet – nordmennene skal gå i svenske klær

 4. Sammenligner Johaug med Waitz og Kristiansen: – Helt der oppe som fenomen

 5. Landslagets markering: Ikke skarpt nok

Fra andre aviser

 1. Svarer på Haga-kritikken: Ofret for sprintsatsing

  Aftenposten
 2. Mener Haga-forslag er en dårlig idé: Vil ha ny ordning for uttak

  Aftenposten
 3. Haga ut mot skiforbundet etter landslagsvraking: – Dobbeltmoral

  Aftenposten
 4. Tønseth ferdig på landslaget: – Har ikke fått en skikkelig begrunnelse

  Aftenposten
 5. «Dæhlie» bryter med Skiforbundet – nordmennene skal gå i svenske klær

  Aftenposten
 6. Taust fra skiforbundet etter oppturen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no