FEIL BROR: – Selv er jeg den dag i dag ikke i tvil om at Labour valgte feil bror, skriver Hans Petter Sjøli. Foto:Andrew Yates,Afp

Du Milibande Moses!

Mot alle odds kan faktisk Ed Miliband bli britenes nye statsminister.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er for lengst en vedtatt sannhet at morgendagens britiske valg er «det mest spennende noensinne». Ikke siden Tony Blairs knusende seier over John Major i 1997 har det vært større internasjonal oppmerksomhet om et britisk valg. Ikke rart. Ting står virkelig på spill denne gangen, og målingene viser dødt løp.

Fremst i dette spetakkelet står uvirkelig nok mannen som ingen har tro på. Sjansene for at Labour-leder Edward Samuel Miliband rykker inn i Downing Street 10 er rett som det er ganske store, og med ham får britene en statsminister som for lengst er latterliggjort av … mer eller mindre alle.

Avistegnerne fremstiller ham som den unnselige hundeeieren i animasjonsserien «Wallace & Gromit». Slemt, kanskje, men Milibands krøkkete stil og nasale fraseringer har siden han ble valgt til leder av Labour i 2010 vært festmat for komikere og alskens politiske røvere. Han har aldri klart å overbevise kynikerne i jabbeklassen at han har evnene som skal til for å lede den i våre dager temmelig skranglete britiske unionen.

Les også: VG fulgte skottenes nasjonalistleder

Ed fikk tilnavnet (eventuelt økenavnet) «Red Ed» da han særdeles overraskende danket ut storebroren David i kampen om Labour-tronen. Med støtte fra venstrefløyen og fagbevegelsen slo han ut sin meritterte bror på oppløpet, og sjokket har ennå ikke helt lagt seg i Labours sentrumsorienterte salonger. David Miliband var utenriksminister og en av Tony Blairs gullgutter, mens Ed tilhørte Gordon Browns krets. Og selv om Labour nå for tiden holder Blair på mer enn en armlengdes avstand, er det ingen som snakker om Gordon Brown. Tross alt vant Blair tre valg på rad. Brown, derimot, rakk knapt å skvette i hjørnene i statsministerboligen før velgerne nådeløst sendte ham hjem til det skotske høylandet.

Bakgrunn: Slik er Camerons valgkamp

Selv er jeg den dag i dag ikke i tvil om at Labour valgte feil bror. Med David Miliband som aggressiv og veltalende opposisjonsleder kunne Labour trolig surfet inn til valgseier, for den sittende regjeringen har aldri vært populær. David Cameron har klart å stabilisere økonomien, men i et land med tiltagende sosiale forskjeller og politisk nordavind fra alle kanter, burde opposisjonen for lengst ha koblet grep om velgermassene.

Les også: Brødre-kampen som kan ødelegge for Labour

Det har Ed knapt klart. Lederskapet hans er karakterisert som «ingen strategi, ingen fortelling, ingen energi». Hans siste stunt er en 2,5 meter høy steinblokk med seks politiske løfter som skal plasseres i hagen utenfor statsministerboligen hvis Labour vinner. «Historiens tyngste politiske selvmordsbrev», harselerte kritikerne. Filuren Boris Johnson slo umiddelbart fast: Ed Miliband tror han er Moses!

Til det kan sies: Selv om Ed Miliband blir statsminister mot alle odds, er nok Moses' historiske gjennomslagskraft betydelig heftigere enn det Ed kan noensinne kan håpe på.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder