KOMMER PÅ HJUL: Etterlatte sykler på Storskog grensestasjon i Finnmark. Flyktningene bruker dem for å ta seg til selve grensen fra russisk side. Foto: Mattis Sandblad , VG

Leder

Flyktningstrømmen fra Russland

Det har kommet 1600 asylsøkere til Norge fra Russland hittil i år. Til Finland, som i likhet med Norge er omfattet av Schengen-avtalen, har det bare kommet 35.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mottaksapparatet på grensestasjonen Storskog er overbelastet. Flyktningstrømmen fra Russland har overrasket norske myndigheter, og den var et tema i et møte mellom norske og russiske myndigheter i går. Ifølge Utenriksdepartementet var svarene fra Russland ikke uttømmende.

Les også: Erna ber nordmenn åpne hjemmene sine

I diplomatisk språkbruk er dette ikke noen mild karakteristikk av Russlands oppførsel. En mistanke om at Russland forvansker norsk asylpolitikk i møtet med sin største utfordring på mange år, begynner å melde seg. Hvis det er tilfelle, er det svært beklagelig og alvorlig.

Flyktningkrisen i Europa bør ikke brukes i et politisk spill mellom Russland og Norge, i en situasjon der spenningen mellom vår to land har økt som følge av Russlands folkerettsstridige invasjon på Krim, og den fordekte og destruktive krigføringen i Ukraina.

Les også: Kongeparet mener Norge nå gjøre det vi kan for å hjelpe flyktningene

Det er praktisk umulig å komme seg frem til grensen mellom Norge og Russland uten godkjenning fra russiske myndigheter. Grensesonen på russisk side er nøye kontrollert og bevoktet. Flyktningene som kommer til Storskog er «godkjent» av russiske myndigheter.

Ifølge UD er det slik at Russland ikke slipper folk uten visum til Schengen inn til grensen mot Finland, mens det samme kravet ikke gjelder for dem som drar til Storskog. Dette er en underlig og mistenksom praksis. I tillegg skal personer med oppholdstillatelse i Russland, som normalt bare ville blitt snudd på norskegrensen, plutselig ha blitt utvist fra Russland slik at de ikke kan returneres.

Russland ser ut til å styre en ny flyktningstrøm spesielt mot Norge, og det i en situasjon der Norge ikke makter å håndtere den på en skikkelig måte.

Disse tingene bør Norge få gode forklaringer på fra russiske myndigheter, men det er slettes ikke sikkert at slike forklaringer eksisterer. Russland ser ut til å styre en ny flyktningstrøm spesielt mot Norge, og det i en situasjon der Norge ikke makter å håndtere den på en skikkelig måte. Dette rammer nødvendig kontroll av identitet, som igjen svekker en forsvarlig behandling i resten av myndighetskjeden som håndterer asylsaker.

Les Frithjof Jacobsens kommentar om Erna og det ukjente

Flyktningkrisen er akutt og setter norske myndigheter på store prøver. At et naboland ser ut til å gjøre situasjonen vanskeligere, er alvorlig. Norge og Russland har en lang og solid tradisjon for å samarbeide om regelhåndhevelse og forutsigbar myndighetsutøvelse i grenseområdene. Hvis Russland setter dette på spill med bakgrunn i konflikten mellom Russland og NATO eller EU/EØS om Ukraina, så går vi inn i en kritisk fase i naboskapet. Norge bør ikke akseptere skittent spill fra Russland i grenseområdene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder