BEKYMRET: PST-sjef Benedicte Bjørnland la frem trusselvurderingen for 2014 tirsdag denne uken. Foto: NTB Scanpix

Leder

VG MENER: Nygamle trusler

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Politiets sikkerhetstjeneste PST, mener trusselnivået i Norge er skjerpet. Det er den bekymringsverdige trafikken av unge nordmenn til krigsområder i Syria og terrorgrupper i andre land, som øker. Ifølge PST er det nå etablert en farlig, islamistisk miljø på Østlandet. Dette miljøet bør følges svært tett av PST, lokalt politi og andre myndigheter. Både for Norge og norske muslimer vil det være en tragedie om vi opplever en ny terroraksjon her hjemme, utført av nordmenn.

At trusselen er kjent, og slik vi leser PSTs trusselvurdering, allerede nøye overvåket, gjør den mindre farlig. Det er de ukjente truslene som er de farligste, og de viktigste for en sikkerhetstjeneste å spore opp og forstå. Men det betyr selvsagt ikke at et kjent ekstremistmiljø ikke må følges opp. PST og politiet bør bruke den kunnskapen de har om systematisk bekjempelse av slike miljøer, for eksempel fra kampen mot voldelige nynazister i forrige tiår, og gjøre det de kan for å nøytralisere det såkalte Østlandsmiljøet. Det handler om en rekke tiltak, fra overvåkning og straffeforfølgelse, til forebygging og kontakt med unge mennesker som tiltrekkes av eldre ekstremister.

Samarbeidet mellom PST og Etterretningstjenesten må også være utformet slik at man kan møte den internasjonale terrorfaren, slik den beskrives av PST, på en effektiv måte. Sannsynligvis var den norsk statsborger med på terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Kenya. Norske myndigheter og etterretningstjenester må fortsette sitt tette samarbeid med våre allierte. Bare gjennom et effektivt internasjonalt samarbeid kan man ha noe håp om å lykkes i kampen mot terrorisme.

PST årlige trusselvurderinger er en nyttig påminnelse om at selv et trygt og stabilt land som Norge er nødt til å forholde seg til små grupper av ekstremister som ikke har noe større ønske enn å ødelegge det vi andre har bygget opp. De hemmelige tjenestene er et av våre viktigste verktøy i kampen mot disse menneskene. Derfor bør PST og Etterretningstjenesten ta del i offentligheten og den viktige debatten om trusler mot Norge. Det bør tjenesten gjøre på selvstendig faglig grunnlag, og med betydelig ytringsfrihet. En opplyst debatt om trusler og sikkerhet, er en forutsetning for et tryggest mulig Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder