Kommentar

Lager børs for å tukte turbokapitalistene

Av Tom Staavi

Foto: Tegning:Roar Hagen,VG

LONDON / OSLO (VG) Din andel av Oljefondet på 1,3 millioner kroner gjør sannsynligvis verden både mer klimavennlig og etisk. Nå vil Oljefondet tukte
turbokapitalistene gjennom å lage sin egen børs.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

Oljefondets sjef Yngve Slyngstad evner å fremstille komplekse problemstillinger enkelt, gjerne ved å trekke opp lange linjer.

Lavmælt kan han spørre deg om hvem som betaler for dagens lave renter? Svaret er opplagt: De som sparer. Men hvem er de store sparene? Han svarer selv: Pensjonskassene. Lav avkastning på pensjonsmidler betyr lavere pensjon eller senere pensjonstidspunkt. Men for hvem? Morgendagens pensjonister, de samme som i dag jubler over lave renter på lån.

Det store bildet av en lavrenteverden er at vi bytter høyere fremtidig pensjon med lave lånerenter nå. Og unormalt lave renter fører til at vi gjør feil investeringer, bygger opp bobler og forbruker mer.

Ansvarlig forvaltning

Vi sitter på sjefens kontor etter at fondet i forrige uke la frem sin første rapport om ansvarlig forvaltning. Før var de slemme i verden de store multinasjonale selskapene, forteller Slyngstad. Slik er det ikke lenger. I alle fall ikke fra Oljefondets synsvinkel. Det er nemlig slike selskaper oljefondet kan påvirke hvis de opererer på grensen for internasjonalt aksepterte klima- eller etikkstandarder.

Store selskap har en spredd eierstruktur og fondets eierandel på 1–3 prosent er nok til å være blant de 10 største aksjonærene. Og topp 10-listen blir hørt, forsikrer Slyngstad.

Av totalt 6000 selskap, er 2000 av dem selskaper der Oljefondet har en viktig stemme. Til sammen utgjør det 90 prosent av aksjeporteføljens verdi.

Kaste kortene

Eierskapsutøvelsen gjennomføres ved å kommunisere med ledelsen eller stemme på generalforsamling.

Men i 49 enkeltselskaper valgte fondet å kaste kortene i 2014. Forretningsmodellen ble vurdert som ikke bærekraftig. Likevel er ikke fondet med på å legge miljø inn som kriterium for at etikkrådet kan utelukke dem. For hva er for eksempel kullselskaper? De som tar opp kull, eller de som produserer kraft av det?

Av de største energiselskapene fondet eier, varierer kullkraftproduksjon fra 4 til 61 prosent av den totale kraftproduksjonen. Men alle har satsinger på fornybar varierende fra 3 til 38 prosent av total kraftmengde produsert. Hva som gir best klimaeffekt? Selge seg ut, eller påvirke dem til å dreie kraftproduksjonen i bærekraftig retning?

Svaret er opplagt.

Egen børs

Slyngstad tror for øvrig at det går med kull som det gikk med tobakk. Tidligere var tobakk et av mange forretningsområder i store selskaper. Tobakk ble skilt ut, man ville distansere seg. Slik kan kullkraft også bli skilt ut av energiselskaper. Aktører som Oljefondet kan styre unna. Finansieringskostnaden for kullselskaper vil stige og markedet vil gjøre kullkraft dyrere.

I London sitter de operative lederne for oljefondets investeringer i renter og aksjer. Ved siden av å finne riktig miks av aksjer, renter og geografisk spredning, skal handelskostnadene holdes lave. Og handler skal gjennomføres uten at andre får innsyn før de er gjennomført. Derfor planlegger nå Oljefondet å lage sin egen børs.

Prosjekt Plato

Børsene er i praksis en datamaskin som kan stille priser på tusendelen om du vil. Omtrent daglig må Oljefondet plassere et par milliarder nye oljepenger i verdipapirer. Det er ikke gjort i én handel, oftest mange etter hverandre i det samme papiret. Den informasjonen vil andre aktører gjerne ha og børsene er villige til å selge den. Den som vet hva Oljefondet bedriver, kan bruke informasjonen til selv å tjene en god slant.

Derfor har Oljefondet gått sammen med noen utvalgte store investorer og investeringsbanker for å lage en handelsplass etter selvkostprinsippet. Prosjektet er døpt Plato.

Tanken er at de store aktørene kan møtes i et auksjonsprinsipp uten innsyn for andre før handlene er ferdigstilt. Handelskostnadene blir lavere og man slipper turbokapitalistenes snylting på vår pensjon.

Troverdighet og tillit

Jeg har tatt feil av finansfolk før, men ledelsen i Oljefondet etterlater et solid inntrykk av ansvarlighet, troverdighet og kompetanse som til sammen gir tillit. Det kan de antagelig trenge de kommende årene.

Med renter i null eller minus, blir avkastningen på renteporteføljen også deretter. Altså ingenting eller verre. Dessuten har pengetrykking i USA og nå Europa repriset aksjemarkedet og gitt det et kursløft. I USA kan veksten i billån bli et nytt subprime-mareritt. Sammen med lavere vekstutsikter i verdensøkonomien, er et kraftig fall litt lenger ned i løypa mer sannsynlig. Og det vil svi for oss.

Faller fondet over 20 prosent som det gjorde i 2008, blir papirtapet 1600 milliarder. Eller et statsbudsjett og litt til om du vil.

Det er da vi, oppdragsgiveren, folket gjennom Stortinget, settes på prøve om vi virkelig står bak den langsiktige strategien. Det vil gjøre vondt, men svaret bør være et rungende ja.

Og ikke har vi noe valg. Det finnes ingen andre steder å gjemme våre 6500 milliarder kroner.

Les også

 1. Her er regjeringens nye iskart

  BRUSSEL (VG) Klima- og miljøminister Tine Sundtoft…
 2. Derfor er Gro blitt klima-optimist

  Gro Harlem Brundtland sier hun er blitt klima-optimist foran det avgjørende klimatoppmøtet i Paris i desember.
 3. Regjeringen vil kutte norske utslipp med 40 prosent frem mot 2030

  Norge skal tilslutte seg EUs klimarammeverk. – Det blir en ny og mer ambisiøs klimapolitikk for Norge, sier…
 4. Loddet er kastet, nå er det rentekrig

  Nå konkurrerer bankene steinhardt. Den som følger best med i timen, får den laveste renten.

Mer om

 1. Statens pensjonsfond utland
 2. Olje og gass
 3. Økonomi
 4. Rente

Flere artikler

 1. Oljefondet kvitter seg med flere miljøverstinger

 2. Strid om oljefondet skal brukes klimapolitisk

 3. Å styre med risiko

 4. Ber Oljefondet kutte støtte til klimaversting i Sør-Afrika

 5. Oljefond-sjefen sa nei til Facebook

Fra andre aviser

 1. Oljefondets klimaavtrykk = to ganger Norges utslipp

  Aftenposten
 2. Oljefondet kvittet seg med 28 kullverstinger i fjor

  Aftenposten
 3. Oljefondet kvittet seg med 28 kullverstinger i fjor

  Bergens Tidende
 4. Oljefondet får lite igjen for miljøsatsing

  Bergens Tidende
 5. Oljefondet trapper opp i klimakampen

  Aftenposten
 6. Nå skal Stortinget bestemme hva kull er

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no