I KRISE: Petter Northugs karriere er i krise etter promillekjøringen tidlig søndag morgen. (Foto: NTB SCANPIX)

Kommentar

Northug setter karrieren på spill

Det er vanskelig å begå et større tillitsbrudd. Petter Northug setter hele karrieren på spill. Han skal være sterk for å komme tilbake etter dette.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Hva gjør Coop? Hva gjør resten av sponsorene hans? Vil sjefer, ansatte og kunder lenger godta at firmaene forer Northug-opplegget med mer enn 10 millioner kroner i året.

Han har bygd opp hele sin privatsatsing på tillit. Tillit til seg som langrennsløper og tillit til seg som person. Alt som skjedde på Byåsen søndag morgen bryter med den tilliten.

Siktet for promillekjøring etter en alvorlig ulykke. Så skal han ha forlatt ulykkesstedet og den skadede kompisen.

KOMMENTAR: Jostein Overvik

Det er Petter Northugs virkelighet akkurat nå. Vi får være glade at ikke liv gikk tapt, men ærlig talt: Dette kunne ikke vært så mye verre.

Og denne saken stopper naturligvis ikke her. Det meste som skjedde søndag morgen er straffeskjerpende. Politiets etterforskning og graden av promille vil bestemme hvor stor boten blir og om Petter Northug havner i fengsel. Men slik dette ser ut nå, vil det være overraskende om han slipper unna en ubetinget dom.

Vi har alle gjort våre store eller små blemmer opp gjennom livet og de fleste av oss opplever at det finnes tilgivelse. Heldigvis. Den muligheten skal også Petter Northug ha. Han fremstår som en angrende synder.

Men er i en ytterst kinkig situasjon. Det er fullstendig uforståelig at Petter Northug - 28 år gammel - kan sette seg selv i denne pinen.

Han har 11 VM- og OL-gull og har vært en offentlig person helt siden 2006. Han har lært de fleste lekser og burde ha vett på å ta taxi - og ikke sin egen bil - hjem etter en tur på byen.

Promillekjøringen var brutalt egoistisk og alt annet enn ydmyk. Menneskeliv kunne gått tapt.

Tonen i pressemeldingen 15 timer senere var helt motsatt. En ulykkelig og skuffet Petter Northug innrømmer dårlig dømmekraft og er forberedt på å ta straffen for sine handlinger.

Det er en god begynnelse. Petter Northug kan ikke gjøre annet enn å legge seg flat. I lang tid. Spørsmålene kommer til å valse over ham i månedsvis fremover. Fra alle hold.

Det skal bli vanskelig å møte dem med den vanlige fleipen og arrogansen.

Petter Northug skulle brukt våren og sommeren til å skaffe seg den fysiske kapasiteten han tydelig manglet i OL. Nå blir han uansett tvunget til å endre fokus. Kanskje må han sitte en del av kommende sesong i fengsel.

Veien frem til Falun-VM i februar virker svært usikker.

Hele karrieren er satt på spill.

Bare Petter Northug kan svare på om han er beredt til å ta den enorme belastningen det er å komme tilbake som verdens beste skiløper. Det kommer til å koste blod, svette og tårer. Han er i sitt livs hittil største krise.

Men ingen skal ha større vinnerskalle enn Petter Northug.

Aldri har han hatt mer brukt for den.

Av JOSTEIN OVERVIK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder