GIR SEG IKKE: Silvio Berlusconi fortsetter med kontroversielle uttalelser. Her fra en TV-oppdreden forrige uke. Foto: Pa Photos

Kommentar

Brannstifteren Berlusconi

Han er politisk kastrert i hjemlandet, men Silvio Berlusconi (77) fortsetter å kaste skygge ut over Italias grenser.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I en tale til sitt eget parti, Forza Italia, sist lørdag gikk han til fornyet angrep på Tyskland generelt og tyske toppolitikere spesielt. Ifølge Berlusconi er tyskerne en gjeng Holocaust-fornektere, og en av de mest ryggesløse er den tyske kandidaten til vervet som president for EU-parlamentet, Martin Schulz.

Med dette utsagnet fikk han pustet liv i glørne fra 2003 da han som italienske statsminister sjokkerte EU-parlamentet med å si at den samme Schulz så ut som en nazi-kommandant i en utryddelsesleir.

Forza Italias parole til EU-parlamentsvalget 25. mai er «Piu Italia, meno Germania» - Mer Italia, mindre Tyskland - og uttrykker Berlusconis tydelige plan om å spille på antityske stemninger i befolkningen.

Etter mislykkede forsøk på å klistre Italias økonomiske problemer på alle andre politiske fraksjoner enn den han selv har ledet i tre omganger siden 1994, har han hatt en viss suksess med å skylde på Tyskland og Angela Merkels rolle i Eurosamarbeidet.

I november 2011 måtte han gå av som regjeringssjef fordi hverken finansmarkedene, EU eller det italienske folk hadde tillit til at han ville klare å snu den negative spiralen han hadde det overordnede ansvaret for.

Etter Berlusconis forstand var dette en stor urett som ble begått mot ham personlig, og lite av det han har foretatt seg i ettertid tyder på at han har noen offentlig forståelse for sin egen rolle i det italienske havari.

Mens en leende Silvio Berlusconi på kjent vis forsøker å bagatellisere sine skandaløse uttalelser med at de er «misforstått» eller «tatt ut av sammenheng» eller «ondsinnet forvrengt av den venstreradikale presse» (men ikke mer forvrengt, åpenbart, enn at de er avspilt ordrett på TV), har latteren stilnet blant hans egne.

De siste par dager har brannslukkerne fra Forza Italia løpt rundt i italienske redaksjoner, mens Berlusconi selv har vært på luften i fjernsynskanalene og stiftet nye. Så langt har han ikke oppnådd annet enn å forene høyre og venstresiden i EU-systemet i en felles forakt for brunskvettingen av Schulz, Merkel og Tyskland.

Både Martin Schulz, sittende president i Europaparlamentet for den sosialdemokratiske fraksjonen, og hans borgerlige utfordrer, Jean Claude Juncker, tar kraftig avstand fra Silvio Berlusconis opptreden. Juncker, tidligere statsminister i Luxembourg og presidentkanidat for EPP - paraplygruppen for sentrum-/høyrepartiene i Europaparlamentet (som også Forza Italia er medlem av) - har forlangt en uforbeholden unnskyldning fra Berlusconi.

Schulz mener at «Berlusconi splitter Europa på farlig vis» med sine nedsettende bemerkninger. De eneste som synes å verdsette Italias tidligere statsminister, er høyreradikale og ekstreme grupperinger som spiller på den økonomiske krisen i Europa for selv å kunne få plass i Europaparlamentet.

Berlusconi slutter seg i så fall til ytterliggående krefter som står for nøyaktig det motsatte av de ideer som Den europeiske union ble grunnlagt over, nemlig samarbeid og forståelse mellom nasjoner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder