MÅTTE TÅLE UTSEENDE-HETS: Australias tidligere statsminister Julia Gillard fikk bøtter av usaklig kritikk. Foto: AFP

Kommentar

Hun ble kalt for en feit heks

Og det blir mer slikt om Hillary Clinton vinner valget. Kvinnelige sjefer må tåle mer hets enn menn.

Publisert:

Næringslivets sjef Kristin Skogen Lund (NHO) sa i et podcastintervju i VG her om dagen at dyktige kvinnelige sjefer kan støte på flere problemer enn menn, på grunn av utseendet.

Det har hun rett i. Nå opplever nok begge kjønn usaklig behandling på grunn av utseendet. Men rommet for hva som ses på som godkjent, synes mindre for kvinner. Lite skal til for å bli kalt «bimbo». Men det skal heller ikke så mye til for å bli kalt «ond heks». Om Hillary Clinton hadde gestikulert på samme måte som Donald Trump, hadde folk foreslått terapi, og ment det godt.

De mente det ikke godt, motstanderne til Australias første kvinnelige statsminister Julia Gillard, da de kalte henne en «uproduktiv gammel ku». En australsk næringslivstopp sa det om henne offentlig. Gillard gikk under navn som «Bitch the Witch». Tony Abbot, lederen for opposisjonen, var ikke redd for å stille seg under plakater som kalte henne en heks. En restaurantsjef komponerte til og med retten «Julia Gillard Kentucky fried quail», altså vaktler «med små bryster, enorme lår servert i en rød boks». Retten er for lengst kommet i USA, i Hillary-versjonen.

Julia Gillard lot som ingenting. Men hun forteller om sjikanen i den nye podcast-serien «Revistionist History» av Malcom Gladwell. Gillard valgte å stålsette seg, fordi hun trodde å reagere ville blitt brukt imot henne - og alle andre kvinner. Folk ville si at kvinner ikke tåler tøffe tak.

Få kommentarstoffet først: Følg VG Meninger på Facebook

Gillard holdt munn frem til slutten av sin periode. Da gruset hun motstanderne i en hardtslående tale i parlamentet. Klippet av talen er sett av millioner på You Tube. Her ramser hun opp mange av de hårreisende, kjønnsdiskriminerende uttalelsene hun hadde fått, med sitater blant andre fra Tony Abbot. Han ble ydmyket der han satt, rett overfor henne i parlamentet, og senere da talen gikk viralt.

De fleste er enig i at kjønn og utseende, ting du ikke kan velge selv, ikke burde ha noe å bety. Men alle vet at det ikke er slik, selv ikke i likestilte og moderne land. Kvinner kan være både for vakre, for gamle og stygge. Kjønnsdiskriminering er vanligere enn rasisme, det er mer sosialt akseptert. Derfor kommer debatter fortsatt til å handle om BMI, overgangsalder, kjoler, hårfrisyre og kløft. Verdens dårligste argumenter fungerer altså fortsatt, i 2016. For det er heller ikke særlig risikofylt å gå etter dama og ikke ballen. Julia Gillard gikk av som statsminister i 2013. Samme år tok en mann over jobben. Det var Tony Abbot.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder