PIRATKAPTEIN: Birgitta Jonsdottir, leder for Piratpartiet, har støtte fra 43 prosent av islendingene.

PIRATKAPTEIN: Birgitta Jonsdottir, leder for Piratpartiet, har støtte fra 43 prosent av islendingene. Foto: Reuters

Piratpartiet på kurs mot seier på Island

Islands Piratparti har vind i seilene og skuer regjeringsmakt. Nå vil de skape «et nytt Island». Hva det betyr i praksis vet ingen

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den siste meningsmålingen gir Piratpartiet en sensasjonell høy oppslutning, 43 prosent. Det betyr at de nesten har tidoblet oppslutningen siden forrige valg i 2013. Det er ikke underlig at Piratpartiet ivrer for nyvalg snarest mulig, men ønsket blir først oppfylt i høst.

For flere kommentarer og debatter: Følg VG Meninger på Facebook

Hvis Piratpartiet vinner vil de innføre direkte demokrati. Folket skal delta i alle beslutningsprosesser som angår dem. Med ubegrenset tro på internetts velsignelser har de laget et valgsystem for at alle skal bli hørt, hele tiden. Direkte demokrati betyr som regel hyppige folkeavstemminger og islandske velgere kan få det travelt.

Partiets plattform er særdeles vag. Deres hjertesak er å være mot sensur, restriksjoner og opphavsrett på Internett. Hva partiet mener om økonomi, helse, skole og utenrikspolitikk er i ikke konkretisert, bortsett fra at piratene vil ha obligatorisk seksualundervisning i barneskolen, en human narkotikapolitikk og en minstelønn. For øvrig får vi vite at pirater ikke bare tilhengere av toleranse, men for at alle skal bli akseptert og verdsatt. Det er mange slike vakre formuleringer, om åpenhet, innsyn og deltakelse. Og internett skal selvfølgelig redde både vekst og sysselsetting.

Uten et klart program vil heller ikke Piratpartiet plassere seg selv på den tradisjonelle høyre-venstre akse i politikken. Men partiets leder, dikteren Birgitta Jonsdottir, sier hun særlig er inspirert av det venstreradikale protestpartiet Podemos i Spania og den italienske komiker Beppe Grillos Femstjerners-bevegelse.

Suksess i meningsmålinger skyldes mer enn begeistring over Piratenes program, eller snarere mangel på en tydelig kurs. Hovedårsaken er den dype mistillit til de gamle partiene som oppsto under bankkrisen i 2008-09. Forrige ukes avsløringer i Panama Papers, som førte til statsministerens fall, har forsterket protesten.

De er uten bagasje. De har aldri hatt politisk ansvar. Å være uten erfaring er blitt en stor fordel.

Piratbevegelsen så dagens lys i Sverige for ti år siden, forløst av en enkelt sak: Protest mot lovene om opphavsrett på Internett. Det er dannet piratpartier i flere land, men det islandske partiet er i særstilling. For dem er regjeringsmakt innen rekkevidde.

LES OGSÅ:Pirater på regjeringstokt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder