Foto: Illustrasjon: Christian Bloom

Kommentar

Fru Solberg drar til Washington

USA er Norges storebror, rike onkel og myndige sersjant. Og for tiden er vi den flinkeste eleven.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tidlig neste vinter er det slutt. Da pakker Barack Obama ned alle de mørke dressene, alle de identiske hvite skjortene, samlingen med hyperedruelige slips og svarte sko. Åtte år som president er over.

Den som flytter inn etter Obama, vil definere hele verden. Også Norge. Er det ett valg som får norske regjeringsmedlemmer til å bite negler, så er det det amerikanske presidentvalget. For dit USA peker, er Norge – og en rekke andre land – nødt til gå. I hvert fall i den retningen; det er ikke alltid slik at man behøver å rekke helt frem.

Les også: Erna Solberg gjemmer bort krigen

Uten USA kan ikke Norge forsvare seg militært. I det øyeblikket noen angriper Norge, må vi være helt sikre på at amerikanerne kommer. Skjer ikke det, er det bare å be kongefamilien og regjeringen om å gå i båtene og komme seg ut av landet. Vi som blir igjen, kan lære oss russisk eller begynne å sy armbind med norske flagg på.

Forsikringen har fungert upåklagelig for oss siden slutten av 40-årene. Men den er selvfølgelig ikke gratis. Rollen som garantist for Norges sikkerhet gir USA betydelig makt over oss. Den brukes i mange sammenhenger.

Les også: Mens Erna møter Obama, skal Sindre henge med Michelle

Da Obama og Solberg møtte hverandre under toppmøtet om atomsikkerhet tidligere i år, var presidenten i perlehumør og lovet at Solberg og de andre nordiske statsministrene skulle få ha det skikkelig gøy når de til uken kommer på besøk. Det er planlagt en diger middag på plenene utenfor Det hvite hus, der Solberg etter alt å dømme får ha Obama til bords. (Tipper det blir litt prat om Prince.)

Men det er festen i forholdet, hverdagene er ikke alltid slik. Forholdet mellom USA og Norge har til tider vært lettere anstrengt, og amerikanerne kan være hårsåre for det vi Norge mener er ganske ukontroversiell politisk debatt. Mye avhenger av hvem som sitter i Det hvite hus, og hva slags folk han eller hun har rundt seg. Det er derfor så mange land i Europa har mareritt om Donald Trump i den bygningen.

Les også: Tredjeklassingen Mari (8) får møte Obama

Norge har alltid forsøk å finne måter å vise USA at vi er en god alliert på. I et NATO som sliter både med indre spenninger og pengemangel, er forholdet mellom USA og Norge stadig viktigere. Skal man som norsk sikkerhetspolitiker tenke virkelig langt fremover, må man holde muligheten åpen for at USA på egen hånd, og ikke som en del av NATO, skal komme oss til unnsetning. Derfor jobber en rekke embetsmenn og politikere med å finne ut hva USA vil ha av oss – og sørge for at de får det.

Nå for tiden er Norges viktigste balsam for USAs frisyre etterretningsinformasjon om russiske ubåter og annen militær aktivitet. Vi har økt bevilgningene til Etterretningstjenesten med flere hundre millioner kroner, og er på vei til å kjøpe nye ubåter og overvåkningsfly. Et helt nytt spionskip er snart også på vei opp til Barentshavet. Målet er full kontroll med russisk trafikk til og fra basene på Kola.

Les også: Obamas siste kjendisfest

USA er opptatt av dette fordi nye russiske ubåter med nye russiske krysserraketter har kapasitet til å overraskende angripe mål på det amerikanske fastlandet hvis de klarer å komme seg ut av Barentshavet uten å bli oppdaget.

At de blir oppdaget, har Norge tatt på seg som en sentral oppgave. Og så lenge vi gjør den, er det varm velkomst å få på den andre siden av Atlanterhavet.

Norges bidrag til å fjerne kjemiske våpen fra Syria og radioaktivt materiale fra Iran er også blitt lagt merke til i Washington D.C. Kilder som følger forholdet mellom Norge og USA tett, sier det er sjeldent godt akkurat nå. Denne uken besluttet også Norge å sende spesialstyrker til den USA-ledede operasjonen mot IS.

Dette gjør at ting som Erna Solbergs motvilje mot å bruke to prosent av BNP på Forsvaret neppe blir tema når Solberg og Obama setter seg ned i det ovale kontoret på fredag.

Men til neste år kan alt endre seg. Nye presidenter er opptatt av nye ting og kan komme med helt nye krav til Norge og andre allierte. USA er størrelsen som i definerer helt sentrale deler av norsk utenrikspolitikk, men som alle størrelser i den delen av politikken er den ganske uforutsigbar. Erna Solberg får nyte statusen som flinkest i klassen nå mens hun har den.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder