MYE Å TENKE PÅ: Statsminister Erna Solberg (H) Foto:Harald Henden,VG

Kommentar

Erna Solbergs påskenøtter

Statsministeren har tatt påskeferie. Men problemsakene asylbarn og skatt ligger igjen som to halvdrukne melkekartonger i kjøleskapet hjemme.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det hender at politikken er så forutsigbar at man kan bli tatt på senga. For at en regjering med Fremskrittspartiet og Høyre, kom til å handle om asylpolitikk og skatt, burde man skjønt på forhånd. Høyres historie er like tett knyttet til skattepolitikk som Frps er til innvandring.

Så hvordan ble det asylkrangel og skattedebatt som ble Solberg- regjeringens hittil største utfordringer? Så store at både KrF og Frp-stemmer truer med å forlate hele det borgerlige fellesskapet. Forutsigbare konflikter pleier å være de enkleste å håndtere når partier skal samarbeide.

Men slik har det ikke blitt.

28 barn til besvær

Asylbarnsaken, som i realiteten handler om 28 utsendte barn skal få sine saker behandlet på nytt eller ikke, ligger som en ustabil mine under den borgerlige samarbeidsavtalen. Hvorfor saken ikke er løst, er nesten umulig å skjønne. I en pressemelding fra Justisdepartementet den 19. mars, en melding som fortsatt ligger ute, står det i siste avsnitt:

«Instruksen er en del av et større arbeid vedrørende barn som har oppholdt seg 4,5 år eller mer i Norge, som enten oppholder seg her eller er sendt ut.»

Dette siste avsnittet er i praksis akkurat det KrF og Venstre ber om. At de barna som siden i fjor sommer er sendt ut etter «gammelt» regelverk, skal få sine saker vurdert på nytt etter det nye som er mer liberalt.

Frps påskeopprør

Allikevel er ikke saken avklart. Mye kan tyde på at hele eller deler av Frps stortingsgruppe har satt seg på bakbeina, og dermed overkjører sin egen justisminister. Hvor lenge de kan holde på med dette er uvisst. Ettersom KrF har sagt at hele samarbeidsavtalen kan ryke dersom ikke regjeringen gjør det den har sagt i pressemeldingen, tviler jeg på om asylbarnopprøret i Frp vil føre frem.

LES FRITHJOF JACOBSENS KOMMENTAR: KRF TRENGER SNART POLITISK ASYL

Vel har Siv Jensen gitt stortingsgruppen ganske fire tøyler, men at den skal få velte hele den borgerlige samarbeidsavtalen for å unngå at noen av de 28 barna skal få komme hjem til Norge, tviler jeg på.

LES: ERNA VIL IKKE SVARE PÅ KRFS ULTIMATUM

Uansett må asylbarnsaken løses, og det på en måte som ikke etterlater enda flere putrende konflikter på det som etter hvert er blitt en ganske overfylt koketopp med dårlig sikring.

Millionærer er vanskeligere enn barn

Skattedebatten er verre. For her virker det som om konfliktene, både mellom de to regjeringspartiene og i den borgerlige blokken, er dypere.

Høyres parlamentariske leder har garantert at satsen på formuesskatten skal videre ned. Å senke satsen gir Norges aller rikeste en betydelig skattegevinst. Den andre måten å senke den omstridte skatten på, er å øke bunnfradraget. Det vil gagne de med «vanlig» formue mest. Frp har en den siste løsningen i sitt partiprogram, mens Høyre vil senke prosentsatsen for å tekkes næringslivet.

Statsbudsjettet i fjor høst viste hvilken giftig kombinasjon som ligger i redusert formuesskatt for de rikeste og kutt i velferdsgoder som sykepenger og sosialhjelp. Høyre har vært opptatt av at sosialhjelpsordninger ikke skal være så gode at det ikke lønner seg å skifte fra trygt til jobb. Denne utgaven av arbeidslinjen virker klok og fremtidsrettet, og har ganske bred politisk støtte.

Men de kuttene som da må tas, er bortimot politisk umulige å ta når man samtidig senker skatten for en svært eksklusiv gruppe med digre formuer. Høyres forsøk på å gjøre det, førte til markante fall på målingene. Det solide borgerlige flertallet fra valget i 2013, forsvant nærmest over natten.

Selve valnøtten

Carl I. Hagen sa denne uken til VG at nye kutt i satsen på formuesskatten garantert vil sende oppslutningen om regjeringen videre nedover. Han fikk støtte fra mange i Frps stortingsgruppe. Feiden om hvordan kuttene skal tas, kommer til å bli intens. Både Høyre og Frp har gått inn i den med klare posisjoner, og en av sidene ser ut til å være nødt til å tape.

LES: FRP-TOPPER SIER NEI TIL NYE KUTT I FORMUESSKATTEN

Debatten om formuesskatten er i ferd med å bli eksistensiell for Høyre og regjeringen. Presset fra næringslivet mot Høyre er kraftig. NHO-sjef Kristin Skogen Lund sa for en ukes tid siden at det ikke var noe problem om de 400 rikeste i Norge ikke betalte personskatt. Skogen Lunds argumenter er ganske like det de fleste Høyre-politikere har hørt så ofte og så høyrøstet fra næringslivet at de kan ha pådratt seg en forvirrende skatte-tinnitus.

Hvis asylbarnsaken er en peanøtt, er skattedebatten en valnøtt. Erna Solbergs avveining mellom et fornøyd næringsliv og de politiske kostnadene det innebærer å få Skogen Lund til å smile, kan ende med å definere hele hennes regjeringsperiode.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder