Leder

VG mener om fredsprisen: Riktig og viktig

TILDELT PRIS: Foto tatt i september 2013 viser medlemmer av dialogkvartetteten som nå har fått Nobels fredspris. Foto: Fethi Belaid , Afp

Fredsprisen til den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog er svært velfortjent.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over fire år gammel

De har gjort en stor innsats for å forsvare demokratiseringsprosessen og menneskerettighetene i en kritisk tid for Tunisia. Det er særdeles viktig å styrke de som bygger demokrati i denne konfliktfylte regionen for motkreftene er sterke og farlige.

I sin begrunnelse peker Nobelkomiteen på hvor unikt Tunisia er blant landene som opplevd en arabisk vår. Det er sant å si den eneste suksesshistorien. Kriger, kaos og autoritære regimer har knust håpet om en bedre og friere fremtid i andre arabiske land. Men Jasmin-revolusjonen i Tunisia er unntaket. Som komiteen påpeker har islamistiske og sekulære politiske bevegelser klart å samarbeide til landets beste. Det er blitt gjennomført frie valg og fredelig maktovertagelse. At dette har gått bra skyldes et engasjert og velorganisert sivilt samfunn.

NY KOMITELEDER: Kaci Kullmann Five Foto:Terje Bringedal ,

Jasmin-revolusjonen var et bredt, folkelig opprør mot et autoritært regime. Revolusjonen ble ikke vunnet ved at Ben-Alis regimets falt i januar 2011. Det unge demokratiet må stadig forsvares mot dem som vil rive ned alt som er oppnådd. I dette forsvaret spiller sivile institusjoner en sentral rolle. Kvartetten består av representanter for fagbevegelsen, arbeidsgiverne, menneskerettighetsaktivister og advokatforeningen. De har fungert både som megler og pådriver i demokratiseringen. De fremstår som et eksempel på hva det sivile samfunn kan oppnå med politisk dialog og samarbeid om et større prosjekt enn snevre egeninteresser.

Kvartetten, eller firkløveren, har vært en lykke for Tunisia. Men det er viktig å understreke at dette er en pågående prosess, uten garantier. Tunisia står overfor store utfordringer. Demokratiet er fortsatt skjørt, de økonomiske problemene store og terrortrusselen overhengende. Det siste store terrorangrepet fant sted i sommer og var rettet mot utenlandske turister. Ekstremistenes mål er å skape kaos og undergrave demokratiet, slik at også Tunisia blir en mislykket stat.

Les også: Sammen mot terror

Nobelkomiteen sier prisen også er et håndslag til det tunisiske folk. De fortjener og trenger denne anerkjennelsen. Håpet er selvsagt at prisen kan inspirere andre i regionen. Det ser dystert ut. Uten Tunisia ville det vært bekmørkt.

Mer om

  1. Nobels Fredspris
  2. Tunisia

Flere artikler

  1. Høy pris å forsvare

  2. Den tunisiske kvartetten får Fredsprisen torsdag: Dette må du vite om fredprisvinnerne

  3. Fredsprisvinner: – Dette er en pris til alle i Tunisia

  4. Her er historien om Tunisias Nobel-vinnere

  5. Fredsprisvinnere til VG: – Våpen og vold er aldri løsningen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder