Kommentar

Korrupsjon og sex i Israel

Israels president etterforskes for å ha truet seg til sex. Statsministeren mistenkes for økonomisk triksing, og justisministeren beskyldes for å ha trakassert en ung kvinnelig soldat.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Skandaler har aldri vært mangelvare i israelsk politikk. Men hvor det tidligere var unntaket, virker det nå mer å være regelen blant landets toppledere.

Moshe Katsav har for mange israelere fremstått som en lun, bestefarskikkelse, perfekt for stillingen som landets seremonielle president.

Men bak fasaden kan det ha skjult seg en helt annen person. I hvert fall fester israelske politietterforskere lit til de syv kvinnene som har beskyldt Israels president for å ha truet til seg seksuelle tjenester.

Det begynte med at en tidligere ansatt ved Katsavs kontor anmeldte presidenten for å ha truet med å sparke henne om hun ikke etterkom hans ønsker. Senere har det meldt seg seks andre kvinner med tilsvarende beskyldninger.

Tungekyss

Statsminister Ehud Olmert skal ha kjøpt en eiendom i Jerusalem for langt under markedspris. Og han skal ha solgt en annen eiendom til en amerikansk forretningsmann for langt over markedspris.

Justisminister Haim Ramon trakk seg i forrige måned etter at en kvinnelig israelsk soldat beskyldte ham for å ha tiltvunget seg tungekyss. Etter først å ha benektet det, måtte Ramon til slutt innrømme episoden.

Det gjorde åpenbart ikke saken bedre at justisministeren mente at han ikke anså et tungekyss for å være en seksuell trakassering.

Og listen stopper ikke med president, stats- og justisminister.

Like etter at våpenhvilen i Libanon trådte i kraft for en drøy måned siden, ble det kjent at forsvarssjefen, Dan Halutz, hadde sikret sin private økonomi like før krigshandlingene brøt ut. Han tok seg i alle fall tid til å ringe sin aksjemegler å be om at hele hans portefølje ble solgt. Ikke uventet sank verdien på aksjene omsatt på børsen i Tel Aviv da krigen brøt.

Rabbinere

Dan Halutz kunne ikke skjønne at pressen eller offentligheten hadde noe med hans privatøkonomi å gjøre.

To parlamentarikere for regjeringspartiet Kadima, Israel Katz og Tzachi Hanegbi, er i politiets søkelys for økonomisk mislighold. Hanegbi har fått beskjed fra riksadvokaten at han vil bli tiltalt for svindel, bestikkelser og falsk forklaring.

Til og med to sjefrabbinere er under etterforskning, en for å ha tatt imot økonomiske fordeler, den andre fordi nære familiemedlemmer skal ha deltatt i kidnapping og voldsbruk.

Korrupsjon blant regjeringsmedlemmer og andre politikere er langt fra noe nytt i staten Israels 58 år lange historie.

Problemet eksisterte neppe de første årene da kibbutz- og solidaritetsånden skapte det sterke fellesskapet, hvor politikere, militære og sivile nybyggere sto last og brast i arbeidet med å fullføre sionistprosjektet. Med fiender på alle kanter, var det en dyd av nødvendighet om staten skulle overleve.

Kvinnesyn

Men etter hvert ble det å få offentlig toppverv for mange ensbetydende med muligheter til å berike seg selv og sin familie. Ikke så få har benyttet seg av denne sjansen. Og selv i dag - i år 2006 - gjør det seg gjeldende et kvinnesyn i en mannsdominert kultur som overrasker svært mange utlendinger.

Det betenkelige er at korrupsjon nærmest virker som en integrert del av israelske samfunnstoppers virke. Og merkelig nok har det ikke påkalt den samme offentlige vrede som korrupsjon stort sett gjør i andre demokratier.

Denne virkeligheten står i grell kontrast til den fattigdommen som eksisterer i store deler av den israelske befolkningen. Hvert fjerde barn i Israel lever under fattigdomsgrensen.

Tidligere regjeringsmedlem Yossi Sarid forklarer problemene slik: - Folk i lederposisjoner tror de kan komme unna med hva som helst uten å måtte stå til rette for sine gjerninger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder