Leder

Terrorens ringvirkninger

MISTER JOBBENE. Massemordet i Sousse i Tunisia vil skremme vekk turistene. Når turistene forsvinner, forsvinner også jobbene. Her er ansatte på ett nabohotell som enn så lenge rydder stranden. Foto:Helge Mikalsen,VG

Det største tapet bærer pårørende som har mistet sine aller kjæreste. Men terroren kan også ha gjort ubotelig skade på turistnæringen i Tunisia.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over fire år gammel

Fredag ble verden rystet av et terrordøgn hvor massemordere gikk til angrep på uskyldige sivile i flere ulike land, omtrent samtidig. Dagen var andre fredag i muslimenes helligste måned Ramadan, som tradisjonelt har vært en måned for refleksjon og forsoning. Men de siste årene har Ramadan blitt en av månedene hvor islamistiske terrorister utfører flest terrorangrep.

Fredagens angrep etterlater 38 drepte i Tunisia, 27 drepte og 200 såret i Kuwait og en drept og to såret i Frankrike. Terrorens hensikt er å skape frykt. Å gjøre oss utrygge der vi forventer å være tryggest. Myndighetene klarer som regel å stoppe de fleste terrorplaner, men kan umulig stoppe alle. Og arbeidet vil bli vanskeligere når vi nå ser tilsynelatende velintegrerte personer fra gode familier bli terrorister.

De siste dagens angrep viser nettopp dette. Det var ingenting ved livsstilen og væremåten til den angivelig massedrapsmannen i Tunisia, Seifeddine Rezgui (24), som skulle tilsi at han ville utføre et slikt angrep. Han var glattbarbert og i ført shorts, da han gikk til angrep på utenlandske turister på stranden i Sousse. Han var flittig student og hobbyen hans var å danse og å spille fotball, melder tunisisk politi. I Kuwait slo selvmordsbomberen til i muslimenes helligste bygning, en moske. Og den franske gjerningsmannen bodde i en rolig by uten konflikter mellom muslimer og andre.

Det største tapet bærer pårørende som har mistet sine aller kjæreste. Men terroren kan også ha gjort ubotelig skade på turistnæringen i Tunisia. Landet hvor den arabiske våren startet og som har kjempet frem et demokratisk styre. Turistnæringen i landet ansetter nærmere en halv million mennesker og utgjør over 15 prosent av brutt nasjonalproduktet. Ringvirkningene kan være katastrofale når utenlandske turister nå kvier seg for å reise til landet. Ansatte ved hotellene i Sousse melder allerede om at de har fått beskjed om at det ikke lenger finnes jobb til dem.

Vi ser en ny type ekstremistisk terror. Ingen av stedene som ble angrepet er politiske symboler. Både den tunisiske og den franske gjerningsmannen hadde plettfritt rulleblad. Myndigheter i de rammede land varsler intensivert arbeid mot ekstremisme. De har en tøff jobb foran seg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder