SMILER: Justisminister Anders Anundsen etter møte om asylsaken med sin partikollega Per Sandberg på hans kontor i Stortinget. Foto:Nilas Johnsen,VG

Kommentar

Krisegliset

Asylsaken har påført de borgerlige stor skade. Den eneste vinneren ser ut til å være mannen som utløste krisen, justisminister Anders Anundsen (Frp).

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De ble enige til slutt, selvfølgelig ble de det. De måtte det. Hadde ikke regjeringen lovet å gi noen av de utsendte asylbarna ny behandling, så hadde KrF og Venstre det definitive kortet igjen å spille, avstemmingen i Stortinget over mistillitsforslaget mot justisminister Anders Anundsen. Trusselen om å kaste ham, og dermed kanskje regjeringen, med mindre barna fikk sine saker behandlet på ny, var allerede kommunisert.

LES OM ASYLBARNA SOM FIKK DRØMMEN KNUST AV DEN NYE AVTALEN

Løsning ble det, og Anundsen sitter trygt en stund til. I en sak der statsministerens lederegenskaper har sett oppsiktsvekkende slette ut, i en sak der KrF er blitt ydmyket av justisministeren og Frp så grundig at partilederen til slutt stilte ultimatum, i en sak som lå an til å drukne alle andre på Venstres landsmøte, i saken som i flere uker har sett ut som et salig borgerlig kaos, er det bare en som kan kalle seg en slags vinner. Mest fordi alle andre er tapere, men allikevel.

LES FRITHJOF JACOBSENS KOMMENTAR OM DEN BORGERLIGE SAMARBEIDSLEIREN

Justisminister Anders Anundsen (Frp) fikk æren av å være vert for pressekonferansen der den nye asylavtalen skulle presenteres. Han var også den eneste som så ut til å kose seg. Det er Anundsen som med sine slappe signaler om praksis, og manglende vilje til å sikre at samarbeidsavtalen ble overholdt som sendte det borgerlige samarbeidet inn i sin dypeste krise så langt. Da Anundsens praksis ble avslørt i Bergens Tidende, kom han med bortforklaringer og gale opplysninger i en stri strøm. Det gjorde saken mye verre.

Asylrotet var bare en av mange saker der Anundsens manglende ferdigheter som statsråd for en krevende sektor ble avslørt. Tiggerforbudet som kollapset etter et håpløst høringsbrev, og de tungt innsolgte juridiske krumspringene som skulle sende Krekar til Kyrksæterøra er to andre eksempler. Anundsen er kort og godt en dårlig statsråd som ikke klarer å levere det han lover. Og i den rollen han har nå så kan han ikke kompensere for sine manglende evner med sin høye selvtillit.

Normalt blir slike statsråder byttet ut. Med en eller annen begrunnelse om private årsaker eller lysten på å gjøre noe annet. Men asylsaken ble en så definerende sak for maktbalansen i det borgerlige samarbeidet, for rollefordelingen mellom regjeringspartiene og støttepartiene i Stortinget og for prestisjen til de involverte, at det kan ha reddet ham. Inntil videre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder