TERRORLEDER: Boko Harams leder Abubakar Shekau varsler i en video at han vil selge de bortførte skolejentene. Foto: AFP
TERRORLEDER: Boko Harams leder Abubakar Shekau varsler i en video at han vil selge de bortførte skolejentene. Foto: AFP

Kommentar: Terror mot skolejenter

MENINGER

Noen historier er så grusomme at de vekker en internasjonal opinion. Som når nær 300 skolejenter kidnappes av terrorister.

kommentar
Publisert:

Det er gått mer enn tre uker siden væpnede menn tidlig om morgenen angrep den offentlige skolen i Chibok i det nordøstlige Nigeria, et område der den islamistiske terrorbevegelsen Boko Haram har operert de siste årene. I en video påtar bevegelsens leder seg ansvaret for å ha bortført jentene.

De 15-18 år gamle jentene ble vekket av skyting, dratt ut av sengene, stuet sammen på lastebiler og kjørt inn i jungelen.

Noen klarte å flykte, men minst 276 er fortsatt savnet. Det er lite man med sikkerhet vet om hva som videre har skjedd, men det er frykt for at de blir behandlet som krigsbytte og solgt som sexslaver i naboland. Det er rapporter om at noen er blitt tvunget til «ekteskap» med sine kidnappere.

Utdannelse motvirker ekstremisme og nettopp derfor blir skoler mål for religiøse fanatikere.

Boko Haram, som betyr «vestlig utdanning er en synd», vil ikke at jenter skal lære seg å lese og skrive. Den eneste opplæring de skal få er å ta seg av mann og barn.

Boko Haram er ikke bare målbærere av reaksjonære tanker, de driver en blodig terrorkampanje.

Siden 2002 har de drept anslagsvis 10000 mennesker, blant annet ved å angripe kirker. Men det var både kristne og muslimske jenter på skolen i Chibok og Boko Haram representerer ikke på noen måte det store flertall av Nigerias muslimer.

Fortvilte familier har gjort alt for å finne sine døtre. Noen har gått etter terroristene, bare væpnet med pil og bue på desperat leting etter sine kjære. Andre har gått i demonstrasjonstog med krav om at myndighetene må gjøre mer for å finne deres døtre.

Men hva gjør nigerianske myndigheter? De har ikke klart å befri jentene og har i stedet utstedt arrestordre mot dem som leder protestene.

I helgen var det demonstrasjoner til støtte for jentene i USA, Europa og Nigeria. Det er et sterkt engasjement på sosiale media. Vi må ikke tåle at jenter noe sted nektes eller skremmes fra å gå på skole. Det er en menneskerett.

Jenters rett til utdanning er nøkkelen til utvikling. Det er ikke bare viktig for dem selv og deres egne liv, det er en forutsetning for å skape bedre samfunn.

Her kan du lese mer om