OFFER: En skadet mann blir fraktet bort fra lokalene til Charlie Hebdo i Paris etter terrorangrepet i dag. Foto:Martin Bureau,Afp

Kommentar

Det opplagte terrormålet

Det franske satiremagasinet Charlie Hebdo var et av Europas
opplagte terrormål. Allikevel klarte man ikke å beskytte det.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Å trykke karikaturer av profeten Muhammed er farlig. Redaksjoner som har gjort det har blitt mål for terrorister. Mikael Davud og de to andre som ble pågrepet for terrorplanlegging i Norge i 2010, hadde sannsynligvis den danske Jyllands-Posten som mål. Terrortrusselen mot journalister og tegnere har vært konstant siden Muhammed-karikaturene ble publisert i 2006.

Det franske magasinet Charlie Hebdo fikk en brannbombe kastet mot redaksjonslokalene i 2011. Den gangen lykkes ikke de som ville ramme dem. I dag gjorde de det. Tegnere, medarbeidere og politifolk ble brutalt drept i det som så langt ser ut som en planlagt og organisert terroraksjon. Ikke ulik myrderiene vi så på kjøpesenteret Westgate i Kenya, eller lobbyen på Hotel Serena i Kabul. Når dette skrives er terroristene fortsatt på frifot. Bevæpnet, og med hele Frankrike i sjokktilstand.

Terroraksjoner kommer ofte fra dødvinkelen. Mot mål samfunnet ikke klarte å forutse, eller fra gjerningsmenn man ikke visste om. I etterretnings- og sikkerhetstjenestene regnes kjente trusler som noe man skal klare å beskytte seg mot. Enten ved sikkerhetstiltak, eller ved målrettet etterretningsarbeid.

At de ansatte i Charlie Hebdo levde og arbeidet under en betydelig terrortrussel var kjent. Allikevel klarte ikke Frankrike å beskytte dem mot et dødelig angrep i deres egne lokaler. Terrorister lykkes i å påføre ytringsfriheten, en av de verdiene som demokratiet har som sin fremste oppgave å beskytte, et dødelig slag. Midt i en av Europas største og mest moderne byer.

Kampen mot terror handler om verdier og ideologi. Frihet og inkludering mot tvang og fanatisme. Men kampen mot terror har også en helt konkret og skarp ende. Demokratiene kan og skal bruke sine ytterste maktmidler mot dem som ønsker å ramme kjernen i samfunnene våre. Å hindre terror er en av statens viktigste oppgaver. Det vil ikke alltid lykkes, fordi noen trusler klarer å forbli ukjente frem til terroren er blodig virkelighet. Men når kjente trusler blir virkelige, er det som regel noe som har sviktet. Frankrike kan ha sviktet de som bruker den ytringsfriheten landet setter så høyt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder