IS: – Hvis vi skal lykkes med å bekjempe terroristene er det ikke nok å bombe dem. De skal også motsies og bombarderes ideologisk, skriver Naser Khader. Foto: Handout , Reuters

Debatt

Dansk politiker: Kall dem IS, ikke Daesh: Uhyret bekjempes ikke med et økenavn

Jeg mener at vi skal kalle terroristgruppen det de kaller seg selv, nemlig Islamsk Stat, skriver Naser Khader.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

NASER KHADER, syrisk-dansk folketingsmedlem for De Konservative

Frankrikes president Francois Hollande og andre vestlige regjeringer er på villspor, når de nå vil kalle den såkalte Islamisk Statens terrorister for «Daesh». Det er i beste fall en misforståelse, i verste fall hykleri og politisk korrekthet når den viser sig fra sin mest håbløse og skadelige side.

Vi omtalte det gamle Øst-Tyskland som Deutsche Demokratische Republik (DDR), selv om det sannelig ikke var mye demokratisk over det. Vi omtaler islamistene i Hizb ut-Tahrir ved denne avskyelige organisasjonens navn, uansett om at «hizb» betyr «parti», hvilket det ikke er.

Saudi-Arabia er oppkalt etter én enkelt familie, og det aksepterer vi glatt.

Naser Khader. Foto: Borberg Thomas , POLFOTO

«Daesh» er en forkortelse for den arabiske stavemåten for den Islamske Stat i Irak og Levanten: «al-Dawla al-Islamiya al-Iraq wa al-Sham».

Les også: Dødbringende ideologier

Men mange uttrykk har flere betydninger, og nyanser går tapt i oversettelser og stavemåter. «Daesh» eller «jahsh» kan også bety «æsel», «å trampe på eller knuse» eller «en selvrettferdig person som tvinger sine holdninger på andre».

Det passer vel i grunnen meget godt, kan man innvende. For meg handler det da heller ikke om at vi skal vise disse forbryterne respekt. Men jeg mener at vi skal kalle dem det de kaller seg selv: Islamsk Stat. Og det av én viktig grunn:

Når Hollande, og nå det danske utenriksministerium, insisterer på å bruke et økenavn så er formålet, utover å provosere, også å fjerne koblingen til islam, «for det har jo intet med islam å gjøre», som en del politisk korrekte sier i et forsøk på å tekkes moderate muslimer. Men det er her kjedet faller av. Religion er hva de religiøse gjør det til– det er et dogme innenfor religionsvitenskapen. Vi kan ikke bare si at IS ikke er muslimer. Det kaller de seg nemlig selv, mens de myrder og massakrerer med Koranen i hånden.

Les også: Islamhat på fremmarsj

Gjennom å kalle IS for «Daesh» reduserer man terroristene til en flokk bondeknøler med våpen. Men de er mye mer enn det. Nei, ingen har anerkjent dem som en stat. Men de har kontroll over et område i Irak og Syria på størrelse med Storbritannia, og de styrer det som en stat med helsevesen, skoler og infrastruktur.

Det hele er bygget på den svarteste versjonen av islam, som den er utlagt av gruppens leder, som har en doktorgrad i islamisk teologi. Det er også islam, enten vi vil det eller ikke.

Jeg kritiserer den politiske korrektheten fordi den er så destruktiv; fordi den ikke utretter annet enn å sette muslimer i offerposisjonen. I bunn og grunn er det arrogant å tro at muslimer og islam ikke tåler kritik. Men hvis ikke vi muslimer selv tør å ta fatt i voldsproblemet som islam har, hvordan skal vi noensinne få revet vår religion ut av hendene på de destruktive kreftene og løfte den i det 21. århundret?

Jeg er nyss kommet hjem fra et besøk i Midtøsten. Jeg hadde håpet på å møte et ramaskrig etter tragedien i Paris, men måtte dessverre konstatere at det er kommet langt kraftigere reaksjoner når noen i Vesten har gjort en «stavefeil» om islam og Profeten. En av holdningene jeg møtte var at Vesten har godt av å smake sin egen medisin. Arabere med denne holdningen sier at den slags terror er en del af deres hverdag, og at ingen viser medlidenhed med dem. Det er folk som henger fast i en offerrolle, og mener at deres lidelse er verre enn alle andres. Denne holdningen er etter min mening en sykdom i den arabiske verden.

Les også: Vi må luke ugress i vår vakre hage

Ellers hørte jeg også de vanlige konspirasjonsteoriene: At det er Vesten, med USA i spissen, som selv orkestrerer terroren for at få en grunn til å blande seg i den arabiske verdens forhold og diskreditere islam. Men også i Midtøsten har folk det travlet med å si at terroren ikke har noe med islam å gjøre. Det er forrykt!

Om to år vil våre kristne medborgere feire Luthers store reformasjon. Jeg skulle ønske at også islam kunne gjennomgå en reformasjon – og jeg vil gjøre mitt til at det skjer. I desember deltar jeg på en konferanse i Washington DC med andre progressive muslimer, og målet vårt er nettopp en islamsk reformasjon. Hvis vi skal gjenvinne islam, og gi unge i faresonen for å bli radikalisert et alternativ til den svarte islam, så må vi med religiøse argumenter vise at man godt kan være et demokratisk og fornuftig menneske – og samtidig være en god muslim.

Jeg sier ikke at min mor, eller andres mødre, nå skal gå på barrikadene for å protestere mot IS og andre jihadister. Det er de fremtredende muslimene jeg henvender meg til; debattører, politikere, intellektuelle og ikke minst de moderate islamiske teologene. Jeg sier heller ikke at alminnelige muslimer skal si unnskyld for terroren eller føle medansvar for de grusomme handlingene.

Hvis vi ikke anerkjenner at islam har en særdeles slem gutt i klassen ved navn IS, så fratar vi moderate muslimske teologer og intellektuelle ansvaret for å ta den ideologiske kampen mot IS. For hvis de bare er «Daesh», så distanserer man moderate muslimer fra det åpenbare problemet det er at terrorister og sympatisører henter inspirasjon, skyts og unnskyldninger for sine vanvittige handlinger i Koranen.

Hvis vi skal lykkes med å bekjempe terroristene er det ikke nok å bombe dem. De skal også motsies og bombarderes ideologisk. Og det skal gøres med en Koran i hånden – som ikke skal leses på IS' svarte vis, men som demokratiske, fornuftige muslimer bør gjøre det i 2015.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder