Kommentar

Grensen er nådd

Av Per Olav Ødegård

FARLIG SONE: Israelske soldater på Golanhøydene, nær grensen til Syria. Foto: Reuters,

Mens krigen har rast i Syria har Israel for det meste ligget
lavt. Men Jerusalem har gjort det klart hvor grensen går.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

Regjeringen i Jerusalem vil ikke tillate at avanserte våpensystemer, spesielt langtrekkende raketter, blir overført fra Bashar al-Assads regime til kampfellene i den libanesiske Hizbollah-militsen, som er en gammel og svoren fiende av Israel. Nå har flere dramatiske hendelser de siste dagene økt frykten for at Israel kan bli sterkere involvert i krigen. Spørsmålet er om dette er uttrykk for en opptrapping, eller bare isolerte hendelser.

Det har vært flere luftangrep mot våpendepoter og våpentransport, som Israel hverken har bekreftet eller benektet at de sto bak. Sist helg skjedde det på ny. Fredag ble Israel anklaget for å ha angrepet en syrisk base for langdistanseraketter. Søndag angrep og drepte det israelske luftvåpen fire militante på grensen, angivelig da de utplasserte eksplosiver. Israel gikk til det høyst uvanlige skritt å benekte at de sto bak et nytt angrep mot en syrisk base mandag. Dagen etter falt granater fra Syria ned på israelsk side av grensen.

Spenningen har følgelig økt kraftig ved den israelsk-syriske grense på Golanhøydene. Israel vant kontroll over og okkuperte Golan, et strategisk viktig høydedrag som også har grense mot Jordan og Libanon, etter seksdagerskrigen i 1967. Etter krigen i 1973 har det, med få unntak, vært svært rolig ved grensen. Det syriske regimet har vært en bastion i regionen mot Israel og USA, men forholdet har vært forutsigelig. Våpenhvilen fra 1974 har holdt, men det er aldri blitt undertegnet fredsavtale. Syria krever å få Golanhøydene tilbake, Israel sier nei.

Det er greit å kjenne sine fiender, og Israel kjenner Assad. Det eneste de vet om alternativet er at det blir verre og mer uberegnelig. Den sterkeste kraften i den væpnede opposisjonen består av radikale, islamistiske grupper, som enten er tilknyttet al Qaida eller den såkalte islamske staten (IS). De er brennende i sitt hat mot Israel.

Assad, som strever med å holde skansen etter alvorlige nederlag på slagmarken, kontrollerer nå bare om lag en fjerdedel av landet. Nær den israelske grense kjemper Den frie syriske hær mot ekstreme islamister som antas å være tilknyttet Den islamske stat (IS). I samme region er både al Qaida og regjeringstro styrker. De ypper seg ikke mot et militært overlegent Israel. Til det er de for opptatt av å bekjempe hverandre – så lenge det varer.

Mer om

 1. Israel
 2. Syria
 3. Den islamske staten (IS)

Flere artikler

 1. Pluss content

  Krigen har bare startet

 2. Krigen har bare startet

 3. Erkefiender møtes i Syria

 4. – Tre drept i israelsk angrep mot syrisk militærbase

 5. Den røde linje i Syria

Fra andre aviser

 1. Israel ser ned på Al-Qaida-tilknyttede i Syria. Men det er ikke det de er redde for

  Aftenposten
 2. Trumps raketter kan åpne for iransk-israelsk oppgjør

  Bergens Tidende
 3. Drusere omringet av al-Qaida-opprørere i Syria

  Aftenposten
 4. Netanyahu innrømmer angrep i Syria

  Fædrelandsvennen
 5. SOHR: Minst elleve drept i eksplosjoner på flybase i Syria

  Aftenposten
 6. Israelske fly angrep syrisk artilleri ved Golan

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder