TØFFERE TIDER: Finansminister Siv Jensen med lavtrykksvarsel.

TØFFERE TIDER: Finansminister Siv Jensen med lavtrykksvarsel. Foto:Roger Neumann,VG

Leder

VG mener: Forbered deg på tynnere lommebok

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Lavtrykk dominerer det økonomiske værvarslet for tiden. Oljeprisene raser nedover, og har falt fra rundt 110 dollar fatet i sommer til under 70 dollar nå. Det er et fall på 40 prosent. Eksperter tror på videre fall, og i går meldte Dagens Næringsliv om dystre spådommer helt ned i 40 dollar fatet. Finansminister Siv Jensen er ute i offentligheten for å forberede oss på dårligere tider.

Og trangere blir det, etter at vi nordmenn helt siden starten på 2000-tallet har opplevd tidenes opptur. For oljeprisen er ikke noe Jensen kan styre. Men Norge har flere virkemiddel tilgjengelig i forsøkene på å gjøre nedturen mykest mulig. Antakelig skal renten videre ned. Fasiten kommer i dag, når Norges Bank holder rentemøte.

For å forhindre krasjlanding kan Siv Jensen i tillegg bruke mer oljepenger for å holde hjulene i gang. Det finnes blant annet mange lønnsomme samferdselsprosjekter på vent som vil gjøre Norge rikere om de ferdigstilles. Problemet er at Norge allerede planlegger og bygger det remmer og tøy kan holde. Med om vi får mange overtallige i offshorebransjen, kan disse kreftene sluses inn nye steder. Om nedturen fremover tegner til å bli så alvorlig at det blir nødvendig å pøse på offentlige penger, er forutsetningen at vi ikke lager oss varige, nye poster på budsjettene som senere viser seg umulig å fjerne.

Men uansett hva Siv Jensen gjør, må vi forberede oss på at Norge ikke vil vokse i samme spurt-tempo som vi har blitt vant til. Det er ikke bare negativt. For nedturen gjør også at eksportindustrien går lysere tider i møte, med billigere lønninger og lavere krone får bedriftene bedret konkurranseforhold til utlandet. Nå burde vi selvsagt hatt flere ben å stå på i oljelandet slik at vi kunne solgt mye mer enn fisk og olje til utlandet. Men dette betyr i alle fall at omstillingen vi så lenge har etterlyst vil komme. Og den begynner på mange måter «av seg selv». Slik sett hjelper det å ha det litt vondt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder