EU-ambassadører legger ned blomster på plassen der Boris Nemtsov ble skutt i Moskva. Foto:Pavel Golovkin,Ap

Kommentar

Kommentar: Utpekt som folkefiende

KOMMENTERER: VGs Ole Kristian Strøm. Foto:Robert S. Eik,VG

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Vi vet ikke hvem som drepte Boris Nemtsov – og kanskje får vi heller aldri vite det.

I hvert fall ikke vite hvem som bestilte mordet på denfremtredende opposisjonspolitikeren.

Det vi derimot vet er at Boris Nemtsov de siste årene – i likhet med andre Putin-kritiske stemmer – har blitt offer for en propaganda som har stemplet dem som landsforrædere og utenlandske agenter.

Etter den russiske annekteringen av Krim og krigen i det østlige Ukraina har hysteriet i de Kreml-kontrollerte mediene blitt enda verre.

Boris Nemtsov er en av de ytterst få stemmene i den russiske samfunnsdebatten som har tatt avstand fra annekteringen av Krim. Ifølge hans nærmeste venner skulle han om kort tid offentliggjøre en rapport om den russiske armeens gjøren og laden i Ukraina-konflikten.

Selv hans venner i opposisjonen har vært særdeles forsiktige med å kritisere det som har skjedd i Ukraina. I dagens Putin-Russland er det patriotisme som gjelder, ikke henvisninger til folkeretten om Ukrainas rettigheter som nasjon.

Boris Nemtsov hadde også fra før et frynsete rykte hos mange russere som husket det som skjedde under Boris Jeltsin på 1990-tallet, da Nemtsov var første visestatsminister. En mislykket økonomisk politikk utløste en dyp finanskrise i august 1998. Nemtsov var en av dem som fikk skylden for dette.

Selv om han var en viktig leder for den ofte splittede russiske opposisjonen, ble Boris Nemtsov altså av mange andre betegnet som en folkefiende.

Hans avsløringen om korrupsjon gjorde at han fikk enda flere – og kanskje enda farligere – fiender. Nemtsov hevdet for eksempel at halvparten av kostnadene til Sotsji-OL gikk bort i korrupsjon, og han har den siste tiden avslørt lyssky økonomisk aktivitet i Jaroslavl fylke, der han har sittet i fylkestinget.

Sist søndag ble det holdt en mot-demonstrasjon i hjertet av Moskva. Busslaster med Krem-tilhengere ble skysset inn til hovedstaden. Ferdige plakater som delt ut. En av skiltene hadde et bilde av Boris Nemtsov og teksten «Majdans organisator». Altså: Boris Nemtsov skulle ha stått bak demonstrasjonene i Kiev – som til slutt endte med at den Russland-vennlige presidenten Viktor Janukovitsj mistet makten. Med andre ord: Nemtsov var en landsforræder.

Han gjentok sitt budskap et par timer før han ble drept, da han var gjest i radiokanalen Ekho Moskvyj. Der forklarte han landets økonomiske krise med Putins «aggressive krigspolitikk mot Ukraina – som er dødelig for vårt land og for våre borgere. Nærværet av russiske tropper der er bevist gjennom dokumenter».

At drapet på Boris Nemtsov skjedde bare et steinkast fra Kreml er underlig. Noen mener at det beviser at mordet må ha vært sanksjonert fra folk høyt oppe i systemet. Andre retter pekefingeren mot USA og mener at drapet er en amerikansk provokasjon. Atter andre peker på islamistiske fundamentalister og ukrainske nasjonalister. Det er ingen grenser for konspirasjonsteoriene.

Uansett har den fremtredende opposisjonspolitikeren Irina Khakamada et poeng når hun sier at de statskontrollerte mediene i årevis har drevet en hatkampanje mot opposisjonen og stemplet dem som forrædere.

- Det er en følelse i Russland av at du kan gjøre hva du vil med de opposisjonelle, sier hun til gazeta.ru.

Derfor kan hvem som helst ha stått bak drapet på Boris Nemtsov.

OLE KRISTIAN STRØM

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder