MILEPÆL: Facebook passerte en milliard brukere i ettermiddag Foto: FACEBOOK

Kommentar

Facebook runder en milliard brukere

I ettermiddag kunngjorde Facebook at selskapet nå har en millard aktive brukere på sin sosiale nettjeneste.

  • Øyvind Solstad

Selskapet ble startet opp på en studenthybel på Harvard i februar 2004. I dag, under ni år senere, rundet Facebook én millard brukere.

Det var Facebook-sjef Mark Zuckerberg selv som offentligjorde nyheten i en statusoppdatering på Facebook i ettermiddag norsk tid. I meldingen sier Zuckerberg at i morges amerikansk tid er det for første gang en milliard brukere som har logget seg på Facebook i løpet av de siste 30 dagene. Han takker for æren som alle brukerne har gitt ham og teamet ved å bruke Facebook, og lover å jobbe hardt for å koble sammen resten av verden.

Øyvind Solstad er ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG. Foto: Eirik Solheim

Verdens befolkning passerte sju milliarder i sommer. Dermed er det fortsatt muligheter for vekst i antall brukere på Facebook.

I desember 2006 kunne de første norske brukerne koble seg på nettstedet. I dag er det rundt 2,4 millioner nordmenn som logger seg på Facebook hver dag, som gjør Facebook til et av Norges tre mest brukte nettsteder, sammen med Google og VG Nett. Hele 63 prosent av befolkningen over 12 år bruker Facebook hver eneste dag.

Ifølge tall fra TNS Gallup bruker hver av oss i gjennomsnitt 32 minutter på Facebook hvert døgn, noe som betyr at over halvparten av tiden vi bruker på Internett er på Facebook. Det er likevel et stykke igjen før Internett tar igjen TV hvor hver nordmann i gjennomsnitt ser på TV 184 minutter hver dag.

En verden uten Facebook?

For unge mennesker er det vanskelig å forstille seg en verden uten Facebook. I aldersgruppen under 30 år har så godt som alle en Facebook-profil, og Facebook har for svært mange erstattet E-post og nettforum som metoden å holde kontakt med familie, venner og kjente.

Smarte telefoner med apps og Internett overalt har økt bruken av Facebook. Nå kan du mene noe om ALT som skjer deg, uansett hvor du er. Og en tredel av befolkningen bruker Facebook fra mobil hver eneste dag.

Meningene om Facebook er derfor sterke, fra «helt avhengig» til noe man ikke vil ta i med en ildtang. Her på VG Nett ser vi det hver gang vi skriver om Facebook. Det tar ikke lang tid før de negative kommentarene om Facebook kommer.

Å sjekke Facebook mens du spiser, venter på bussen, i klasserommet eller jobben har blitt malen, og du får dine venners daglige sysler inn på den lille skjermen uansett hvor du er.

Så gjenstår det å se om vi går lei eller ikke? Klarer Facebook å vokse videre, slik det kreves når et selskap går på børs? Da Facebook ble børsnotert i mai startet kursen på 38 dollar men er i dag nesten halvert til 21 dollar.

For deg og meg betyr ikke aksjekursen så mye, så lenge vi får vår dose venner og firmaer vi liker inn i Facebook-feeden vår. Og får ment noe om det som opptar oss - også om det er at vi synes folk bruker for mye tid på Facebook og at det skrives for mye om Facebook...

ØYVIND SOLSTAD

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder