Kommentar

Heimebane: Skam for voksne

Av Trine Saugestad Hatlen

«ALT ER LOVE»: - Slik vi heiet på Nora og William, Sana og Yousef, og Isak og Even, heier vi nå på Adrian og Camilla, skriver VGs kommentator.

«Hvis han har gjort deg en tjeneste, så må du jo ligge med ham. Sånn er det i alle yrker.»

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over to år gammel

Sitatet er hentet fra en samtale mellom fotballtreneren Helena Mikkelsen og datteren Camilla i episode 6 av NRK-serien Heimebane.

For ordens skyld, hun tuller.

Hvis du ikke har sett serien, kan jeg kjapt oppsummere: Helena og datteren Camilla flytter til Ulsteinvik fordi Helena får jobb som trener for fotballklubben Varg. Ikke overraskende møter Helena motstand fra de fleste, idet hun blir den første kvinnelige treneren i norsk eliteserie.

Datteren og kokketalentet Camilla (17) er med på flyttelasset, og får seg jobb i oppvasken på restauranten Værbitt. En kveld får hun prøve seg som kokk. Men når Camilla ikke blir med kollega Kalle hjem etter stengetid, blir han sur og indignert. Dagen etter knuser han drømmen hennes om en fast plass på kjøkkenet.

Det er derfra sitatet om ligging med kolleger stammer.

MOR OG DATTER: Helena Mikkelsen (Ane Dahl Torp) og Camilla (Emma Bones) i en samtale om #metoo og trakassering på jobben.

Med denne episoden, og flere til, har vi voksne fått vår Skam.

Akkurat slik Skam gjorde, tar Heimebane opp tabubelagte og tidsaktuelle temaer som skaper viktige diskusjoner rundt middagsbordene i de tusen hjem.

Slik vi heiet på Nora da hun tok opp kampen mot Williams bror Nikolai, heier vi nå på Helena og Camilla, når de blir utsatt for seksuell trakassering og #metoo. Diskusjonen om grensesetting, og hva som er greit og ikke, er mer aktuell enn serieskaperne kunne ane.

les også

TV-anmeldelse «Heimebane»: Lagseier

Slik vi heiet på Isak og Even da Even slet psykisk, heier vi nå på Adrian.

I en tid hvor psykiske helseplager blant unge øker drastisk, gir Heimebane et viktig innblikk i hvordan presset kan bli for stort for en 18-åring. Adrian sliter tilsynelatende med spiseforstyrrelsen ortoreksi, tvangstanker, angst og antageligvis mere til, men i møte med Camilla og Helena «ser han flere lyse flekker i alt det sorte», som han sier.

Vi heier på Helena, som bryter med tradisjonelle kjønnsrollemønstre både på fotballbanen og på hjemmebane. Hun er direkte og ærlig, lager ikke middag, og bruker nok ikke smileys i tekstmeldingene sine.

Vi har godt av å bli utfordret på kjønnsrollene i samfunnet vårt, og forventingene vi har til hvordan kvinner skal være og oppføre seg.
For det er vel aldri noen som har kalt Ronny Deila eller Ole Gunnar Solskjær egoistiske, når de får ny trenerjobb i en ny by eller et nytt land, og tar med seg familien på flyttelasset?

les også

Flaue holdninger på herrenes hjemmebane

La oss også snakke om all hetsen i kommentarfeltet og på telefonsvareren til Helena Mikkelsen, hver gang hun eller laget hun trener er fremme i media. Det er dessverre en realitet og en konsekvens for mange kvinner som er synlige og tar plass i offentligheten.

Og så har vi den tikkende bomben Sissel Renate, som sender sexy bilder av seg selv til en mann hun egentlig ikke kjenner eller vet om hun kan stole på.

Vi må innom hersketeknikkene Varg-eier Tangsrud bruker mot Helena Mikkelsen. «Hør her, lille venn», sier han, når han skal forklare henne hvorfor hun ikke får penger til ny spiss. Og vi må gjerne prate om det forutinntatte og fordomsfulle bygdedyret, personifisert av medlemmene av supporterklubben og kona til Michael.

Og slik vi heiet på kjærligheten mellom Nora og William, Sana og Yousef, og Isak og Even, heier vi nå på Adrian og Camilla.

Fordi «alt er love».

Og apropos komplisert kjærlighet. NRK er i full gang med å spille inn sesong 2 av serien. Og da er det lov å håpe på at serieskaperne tar opp det siste store tabuet i fotballverdenen, nemlig homofili.

Les også

 1. Deila om kvinnelig trener i Eliteserien: – Ikke langt unna at det kan skje

  VALLE (VG) Ane Dahl Torp brukte Ronny Deila og Vålerenga som inspirasjon da hun forberedte seg til rollen i NRK-serien…
 2. Skam-effekt for «Heimebane»

  Det er ingen grunn til å overdrive hvilken påvirkning fiksjon kan ha på holdninger i virkeligheten.

Mer om

 1. Trine Saugestad Hatlen
 2. Seksuell trakassering
 3. Skam
 4. Drama
 5. Homofili
 6. NRK

Flere artikler

 1. Skam-effekt for «Heimebane»

 2. Problemet med «Heimebane»: – Må skjerpe seg

 3. TV-anmeldelse «Heimebane»: Lagseier

 4. «Heimebane»: Nerven er nedadgående

 5. TV-anmeldelse «Heimebane» sesong 2: Lagånden lever

Fra andre aviser

 1. 11 ting vi lurer på før Heimebane 2

  Aftenposten
 2. Heimebane sesong 2: «Brukne bein, knuste drømmer, homofobi i idretten, og enda mer metoo.»

  Aftenposten
 3. Ny storsatsing fra NRK: Se hva BTs anmelder synes

  Bergens Tidende
 4. «Heimebane» treffer godt med sesong to

  Bergens Tidende
 5. Heimebane sesong 1: Mest fengende siden «Himmelblå» | Anmeldt av Asbjørn Slettemark

  Aftenposten
 6. «Heimebane»-stjernene spilte fotballcup i Oslo: Dette er noen av nyhetene i sesong 2

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no