En to år gammel jente fra Honduras bryter ut i gråt idet hennes mor blir ransaket og arrestert ved grensen mellom USA og Mexico 12. juni i år, ifølge billedbyrået Getty. Det vites ikke om jenta ble skilt fra moren, men denne helgen er bildet av henne blitt delt over hele verden. Foto: JOHN MOORE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Kommentar

Trumps harde pokerspill

Trump spiller beinhardt spill med små barn i potten for å få demokratene til å godta innstramninger i innvandringen til USA.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Her splitter Trump familier: – Hjerteskjærende og forferdelig

Bildet av det gråtende barnet i McAllen, Texas som ser moren bli arrestert for å ha forsøkt å ta seg ulovlig inn i landet, er delt tusenvis av ganger i sosiale medier denne helgen. Det fortvilte uttrykket har gitt ansikt til nærmere 2000 andre barn som er blitt tatt fra sine foreldre og internert på forskjellige provisoriske «mottak»; tomme lagerbygninger, nedlagte kjøpesentre, etc.

Det er snakk om å reise teltbyer for å huse alle sammen.

Presset på administrasjonen vokser. I helgen har en rekke prominente republikanere stått sammen med demokratene i kravet om at praksisen må avvikles øyeblikkelig. Mest prominent tidligere førstedame Laura Bush, som ellers sjelden har vært kjent for å uttale seg.

Og selv den nåværende førstedamen, Melania Trump, som er enda mindre kjent for å uttale seg, har sagt at hun «hater å se barn tatt fra sine foreldre», og at hun håper partene kan komme sammen og enes om en innvandringsreform.

les også

Trump-rådgiver om grepet som splitter USA: En enkel avgjørelse

Det samme kunne for så vidt ektemannen også sagt. I Trumps versjon er det demokratene som har laget lovene justisdepartementet nå følger opp. Hvis demokratene vil ha slutt på praksisen er de hjertelig velkomne til å komme til forhandlingsbordet og reforhandle forslaget. For eksempel kan man jo finne en finansieringsform for muren mot Mexico.

Andre hardlinere, som presidentens spesialrådgiver Stephen Miller, opptrer mindre bekymret. Hundrevis av lovbrytere og i USA blir midlertidig fratatt sine barn hver eneste dag. Hvorfor skal disse lovbryterne spesialbehandles?

«Det er en enkel avgjørelse for regjeringen å utvise nulltoleranse for ulovlig innvandring. Punktum», sa han til New York Times forrige uke.

Men i en nasjon hvor alle bortsett fra urbefolkningen på halvannen prosent selv stammer fra innvandrere, vekker slike bilder enda sterkere reaksjoner enn de gjør i Europa. Og for mange republikanere er det en tung pille å svelge, selv om de ønsker en kraftig innstramning i asyl og innvandringspolitikken.

les også

Innvandrerfamilier splittes på den amerikanske grensen: Dette er saken

Kirstjen Nielsen, sjef for sikkerhetstjenesten Homeland Security, gjorde det klart på søndag at avgjørelsen ikke ligger i hennes direktorat via en tweet som hørtes ut som et ekko av uttalelsen til Miller: «Det er ikke vår praksis å skille foreldre fra barn. Punktum», skrev hun.

Slik situasjonen er akkurat nå, er den blitt en stirrekonkurranse mellom Trump og Kongressen.

«Demokratene burde finne sammen med sine republikanske motparter å løse situasjonen med sikkerhet ved grensene», skrev han på Twitter søndag. «Ikke vent til etter (mellom) valget, for det kommer dere til å tape».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder