Et varsel fra Wien: Ytre høyre er på fremmarsj

På en plattform av nasjonalisme og innvandringskritikk vant Frihetspartiet første runde i det østerrikske presidentvalg. Store velgergrupper i Europa er på vandring. Mange finner et hjem på ytre høyre fløy.

Artikkelen er over tre år gammel

Søndag vant Frihetspartiets Norbert Hofer over 35 prosent av stemmene i Østerrike. De Grønnes kandidat, Alexander Van der Bellen, oppnådde 21 prosent. Landet får enten en grønn eller en høyrepopulistisk president etter andre valgrunde 22. mai.

Få flere kommentarer: Følg VG Meninger på Facebook

Omveltning

Selv om presidenten i hovedsak har en seremoniell funksjon i Østerrike er valgresultatet nok et tydelig tegn på at det tradisjonelle partimønsteret i Europa er på vikende front. Bare en av ti velgere støttet hver av kandidatene for de to partiene som har dominert østerriksk politikk siden krigen, Sosialdemokratene og det sentrum-høyre orienterte Folkepartiet.

Den nye ytre høyrefløyen i europeiske politikk rommer mange ulike nyanser, men fellestrekkene er mer fremtredende: De krever en strengere innvandringspolitikk. De er kritiske til EU og de advarer mot en islamisering av Europa. De misliker de økonomiske sanksjonene mot Russland.

For høyrepopulistene er Østerrike et foregangsland. Før slike partier slo rot i Europa var Frihetspartiet, ledet av den karismatiske Jörg Haider, vel etablert i Østerrike. Det skapte stor oppstandelse i Europa da Haiders ytterliggående parti ble del av en koalisjonsregjering med Folkepartiet i 2000. Haider omkom i en bilulykke i 2008, men partiet står fortsatt sterkt under ny ledelse. Søndagens valgresultat er det beste partiet har oppnådd i et nasjonalt valg.

Misnøye

Lignende partier fått makt og innflytelse i en lang rekke europeiske land. Den nye nasjonalistiske høyrebevegelsen uttrykker, og utnytter, misnøye med politiske og økonomiske eliter. Eurokrise, økonomisk stagnasjon og fri flyt av arbeidskraft har bidratt til veksten, men det tok virkelig av med flyktningkrisen.

I fjor ankom flere hundre tusen flyktninger og migranter Østerrike via den såkalte Balkanruten og de aller fleste hadde Tyskland som reisemål. Den sosialdemokratiske statsminister Werner Faymann samarbeidet først godt med den tyske kansler Angela Merkel i flyktningkrisen, men han må ha blitt skremt av resultatene i lokalvalgene i september. Frihetspartiet doblet sin oppslutning. I det vanligvis så liberale Wien stemte over 30 prosent av velgerne på ytre høyre. I Østerrike har en storkoalisjon bestående av Sosialdemokratene og Folkepartiet regjeringsmakt.

Regjeringen endret kurs. De innførte strenge kvoter på antallet asylsøkere og inngikk et samarbeid med andre sentraleuropeiske land for å stenge Balkanruten. Det ga ingen politisk gevinst. I presidentvalget foretrakk langt flere de originale innvandringsmotstanderne i Frihetspartiet.

Det samme har skjedd i flere andre europeiske land. Ungarn ledes av den høyrepopulistiske Viktor Orbán og det er betegnende at det sterkeste alternativ er det enda mer ytterliggående Jobbik. I Polen vant Lov og rettferdighetspartiet valget i fjor på EU-kritikk og uvilje mot å ta inn kvoteflyktninger.

LES OGSÅ: Ved grensen til et annet Europa

Varselklokker

Det politiske sentrum, garantisten for det liberale og åpne Europa, er under angrep. Neste år er det valg i Frankrike og Tyskland, kontinentets to største og viktigste landene. Ytre høyre er på fremmarsj i begge land. Det bør få varselklokkene til å ringe.

LES OGSÅ: Brende: Skjebneuke for Europa

I Tyskland oppnådde det høyrepopulistiske Alternativ for Tyskland 24 prosent oppslutning i et tysk delstatsvalg tidligere i år. For første gang finnes det en betydelig utfordrer til høyre for Angela Merkels kristendemokrater (CDU/CSU). Alternativet har vokst seg store på innvandringskritikk. Også regjeringspartner Sosialdemokratenes taper oppslutning.

Alt tyder på at Nasjonal Fronts Marine Le Pen vil stå igjen som en av to kandidater etter første runde i presidentvalget i Frankrike. I regions-valget i desember fikk partiet tredoblet antallet representanter. Partiet vant riktignok ikke politisk kontroll noe sted ettersom mange stemte taktisk i andre valgrunde. Det samme kan skje i presidentvalget, hvis både høyre og venstresiden mobiliserer mot henne. Men med partiets økende popularitet kan ingen lenger utelukke Le Pen.

I mellomtiden reiser Le Pen til London for å hjelpe den britiske nei til EU-bevegelsen. Hun lover fransk EU-avstemming om hun vinner presidentvalget. Det vil være et hardt slag for EU om britene melder seg ut. Men om hjørnesteinen Frankrike faller, kollapser EU.

Og med det hele det europeiske byggverk fra etterkrigstiden.

LES OGSÅ: Le Pen til VG: Snart styrer jeg Frankrike

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder