Kommentar

Partiet som elsker alt de er imot

Syv av åtte nordmenn bor ikke i Oslo. Derfor er det smart å si at alt det upopulære er noe de har funnet på inni hovedstaden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I dag er første sommerferiedag for stortingspolitikerne. Tre måneders ferie venter. Det kan virke som det trengs for en del. De siste ukene har bydd på mye rør.

Innrømmet ikke tabbene

Her er noen eksempler: Arbeiderpartiet sa nei til fraværsgrense i skolen, men gikk med på det dagen etterpå. Høyre og Frp vedtok at Norge skal bli klimanøytralt, men angret seg etter noen timer. Frp sa vi skulle slutte med bensinbiler, men trakk seg like etter. Og det verste av alt var innstramming av flyktningpolitikken, hvor partiene bare latet som de var uenige.

For et rot.

Men det er det selvsagt ingen som tar selvkritikk på når de nå oppsummerer sin innsats. «Det meste interessante halvåret», sa Ap-leder Jonas Gahr Støre som fortalte om partiets seire før helgen. Men det er ikke Ap som er mest spennende nå.

Det er Senterpartiet.

Har surfebrettet klart

Legg merke til at Senterpartiet ikke er med på tabbelisten. Det er fordi de ikke har tabbet seg ut. Sp surfer på en popularitetsbølge. I en måling i mai fikk partiet 8,4 prosent oppslutning. De er Norges fjerde største parti, og nesten dobbelt så stort som de to andre sentrumspartiene.

Populariteten kan vare helt frem til stortingsvalget neste år. Og det er derfor Sp er så interessante. Nå trenger de ikke gjøre så mye for det. Mest av alt må Sp håpe at regjeringen fortsetter å slå sammen kommuner, legge ned sykehus, og gjerne ta noen skattekontor, NAV og politi i samme slengen. For ikke å glemme forsvarsbaser.

De samme følelsene rører seg i befolkningen nå som før EU-avstemningen i 1994. I stortingsvalget den gangen fikk partiet utrolige 16,7 prosent oppslutning. De protesterte mot overstyring fra Brussel. Nå protesterer de mot overstyring fra Oslo.

Et «råd» til regjeringen

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum sa på sin sommeravslutning at regjeringen bør innse tapet, lytte til folkemeningen og instruere fylkesmennene i å avslutte kommunereformen nå.

Det mente han naturligvis ikke.

– Det er ingen grunn til at fylkesmennene skal tegne kart nå. De bør slutte med det. Det er bedre at regjeringen sier stopp, fortsatte Vedum.

At han er lei regjeringen, det er det lettere å tro ham på: - «Ett år igjen» tenker jeg hver dag jeg står opp nå. Jeg sier til kona at vi burde ha kjøpt aksjer i konferansehotell. Jeg er sikker på at det er brukt 1 milliard på rapporter og konferanser nå.

Da Vedum var ferdig med å mobbe kommunereformen, fortsatte han å snakke om alt det andre partiet er imot:

– Politireform. Ny NAV-reform. Skattekontorreform. Sykehusreform. Kommunereform. Høgskolereform ...

Hva Sp er for, sa han ikke noe om. Det gjør ingenting. Resten av det partiet driver med er ingen velgermagneter.

Senterpartiets paradegren

På Politisk kvarter på NRK 30. mai sa Sp-lederen derimot noe som treffer norske nerverøtter, nemlig at det er Bærum sin stikker av med småkommunenes penger.

Nå tror ikke engang Trygve Slagsvold Vedum at Bærum gjør det. Men nordmenn flest bor ikke i Oslo. Og vi kan kjennes oss igjen i dette med at overmakten blander seg inn og ødelegger det som er nært og kjært. Å legge ned sykehus, for eksempel. Det er lett å forstå at folk protesterer.

Men problemet er at dette slår til også når forslag til endringer egentlig har røtter helt andre steder enn i Oslo. Til og med når både NAV-brukere og ansatte selv ønsker reform, så er vi imot. Problemet er at retorikken virker konserverende.

For er det noe man vil stoppe, så er det lurt å fremstille det som noe virkelighetsfjerne skrivebordsfilosofer i Oslo har funnet på. Folk uten træler på hendene som drikker caffe latte av suppeskåler, flytter på papir, bruker våre skattepenger på byråkrati, og tror folk på bygda kan pendle med elsykkelen til jobben.

Det virker som folket overkjøres fra Oslo, helt uavhengig av hva saken i virkeligheten dreier seg om. At folket ved sist valg stemte på politikere som lovet å legge ned kommuner, er ikke så nøye. Senterpartiet elsker å snakke om «sentralisering» og «tvang. Alle andre partier behersker også taktikken. Følg med neste gang det kommer en «distriktsdelegasjon» til Oslo for å protestere. Det er ordførerne fra storbyene som leder an.

Dette kan de vinne

Ingenting forblir som det er, men løftet om at alt skal være som før, kan fort gi Senterpartiet 10 prosent oppslutning neste høst. Det ligger an til regjeringsskifte. Og Sp har sagt at de blir med på å fjerne Erna om de får sitte sammen med Arbeiderpartiet i regjering.

Det er en fare her. Om Solberg-regjeringen tar Vedum på ordet og følger hans «råd» blir det vanskeligere. For det aller, aller beste for Senterpartiet, er om regjeringen finner på å slå sammen Norge med tvang.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder