Leder

Samarbeid i krisetid

VAKSINEFORSØK: Forskere over hele verden arbeider med å finne en vaksine mot det nye coronaviruset. Her fra et laboratorium i California. Foto: Bing Guan / X07179

Stortinget vedtar økonomisk krisepakker og regjeringen fremlegger handlingsplaner for hvordan vi skal håndtere en stor trussel mot samfunnet. I møte med coronaviruset må vi handle nasjonalt. Men det er ikke nok. Vi må i tillegg tenke og handle globalt.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over 170 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

På denne 9. april settes vi på en av de største prøver i etterkrigstiden. Krigsgenerasjonen forsto at for å sikre demokrati og fred var det nødvendig å bygge sterke internasjonale institusjoner, for politisk samarbeid, handel og forsvar. I vår del av verden har dette gjennom flere tiår gitt stabilitet, trygghet og enestående økonomisk vekst.

les også

Coronaen forstyrrer verdensorden

De siste ukene har vi sett eksempler på at internasjonale solidaritet blir satt på prøve. Land overbyr hverandre for å få tilgang til smittevernutstyr. Hardt rammede land får ikke den krisehjelp de ber om. Å sette nasjonen først er igjen blitt et populært slagord. Politiske ledere har et ansvar for å beskytte sine egne innbyggere, men svaret er ikke proteksjonisme og mindre forpliktende internasjonalt samarbeid. 

Vi er alle sårbare når en pandemi rammer. Vi får ikke full nasjonal kontroll over et virus så lenge det finnes i andre land. Vår økonomi er avhengige av handelen med andre. Vi får ikke fart på norsk økonomi uten at våre råvarer og produkter etterspørres i andre land. De økonomiske stormaktene samarbeidet om tiltak for å møte finanskrisen i 2008-09. Det er enda viktigere i dag, for å unngå at coronakrisen fører til en langvarig nedtur i verdensøkonomien. Det må være et samspill med både nasjonale og overnasjonale krisetiltak. 

les også

Propagandakrig om et virus

For å vinne kampen mot viruset er vi avhengig av at landene utveksler informasjon og erfaringer. Arbeidet med å utvikle en vaksine og finne effektive medisiner pågår på flere kontinenter. Vi trenger den samlede kunnskap fra forskningsmiljøer verden over for å lykkes. 

Dette er ikke et virus som rammer enkelte land eller folkegrupper. Pandemien angriper menneskeheten. Viruset skiller ikke mellom fattige og rike mennesker eller nasjoner. I denne krisen ser vi hvor viktig internasjonalt samarbeid er. Først handler det om å bekjempe sykdommen sammen. Deretter må landene samarbeide om økonomisk gjenreisning.

Les også

 1. Kinas rolle i det internasjonale samarbeidet

  Verden snus fort på hodet under kriser. Kan coronapandemien løfte Kina fram som supermakt eller superviktig aktør innen…

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Leder

Flere artikler

 1. Lærdom av krisen

 2. Vi må ikke glemme!

 3. Største fall siden 1929

 4. Coronaen forstyrrer verdensorden

 5. Nødvendige kriselån

Fra andre aviser

 1. Debatt: – Globaliseringen må overleve korona

  Bergens Tidende
 2. Pandemier har forandret verden tidligere. Slik kan verden og hverdagen endres av koronakrisen.

  Aftenposten
 3. Eksperter: Slik blir verden etter coronaviruset

  Bergens Tidende
 4. Dette er tid for fornuft, ikke panikk. Forskning, ikke fordommer. Fakta, ikke redsel.

  Aftenposten
 5. Globalt eller lokalt? Ja takk, begge deler!

  Fædrelandsvennen
 6. Kva har ein ulovleg dyremarknad i ein ukjend kinesisk storby med oss å gjere? Alt.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no