Kommentar

Trygve tar en Trump

ARENDAL (VG) Og opp fra møkkakjelleren stiger Senterpartiet, som er blitt Norges flinkeste på valgflesk.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Senterpartiet narrer oss riktignok langt mer elegant enn Donald Trump. For man kan ikke annet enn å beundre Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Partiet hans, som var helt nede i møkkakjelleren etter opprivende interne krangler under Liv Signe Navarsetes ledelse, har nå tusen rundballer i luften. Mens Navarsete måtte på zen-kurs for å mestre sinnet sitt, er Vedum født totalt zen.

I går holdt Norges blideste politiker tale til folk i Arendal. Stilen er såpass frekk og smart, at det kan ende i regjering etter valget neste år.

Les terningkastene etter partilederdebatten

At Sp skulle bli Norges dyktigste populister, har litt med at Frp er målbundet i regjering. Men når Vedum får seg til å si ting som at Bærum stikker av med pengene som tilhører distriktene, da svinger det.

I partiledertalen i Arendal lovet han å gi kommunene tilbake sine gamle, gode kommunegrenser. Og småkommunene skal få tilbake alle pengene sine, om Vedum kommer i regjering.

Problemet er bare at Jonas Gahr Støre også skal sitte i den regjeringen. Det Støre håper, er at de blåblå får slått sammen så mange kommuner som mulig, før han eventuelt tar over. Støre vil ikke reversere noe som helst. Inntektssystemet til kommunene har han tvert om sagt han vil beholde. Og det vet Vedum.

Men i VG fortsetter Sp-lederen, og skriver at vi må slutte å lytte til «elitene» og mer på folk flest. Sp vil at lokalisering sykehus og politi må bli opp til de folkevalgte, og ikke byråkrater, eliter, forskere og andre som ikke skjønner seg på folks hverdag.

Og folk flest vil selvsagt beholde sykehuset sitt. Det er helt legitimt å kjempe for vårt eget. Men problemet med dette er at Vedum narrer folk til å tro at om «eliten» forsvinner, så får vi sykehus der vi vil.

Men det hjelper ikke at Stortinget skal bestemme lokalisering. Tvert om. Vi har prøvd dette tidligere. Den gangen Stortingspolitikerne avgjorde, ble det til slutt så mye rot og krangel, at helseforetakene ble opprettet for å skape avstand mellom politikerne og avgjørelsene. Målet var å gi mest mulig likt behandlingstilbud for alle. Og mens politikerne ga den overordnede retningen, skulle byråkrater uten et valg å vinne, ta seg av lokalisering. Men det er det få som husker.

Få flere kommentarer og kronikker: Følg VG Meninger på Facebook!

Samtidig hjelper det også Sp at resten verden er blitt opptatt av det partiet elsker å være imot, elitene, sentraliseringen, de åpne grensene, EU, Brussel, flyktningstrømmene. I Europa og USA tjener høyrepopulistene på slike saker. Og i Norge kan Senterpartiet vokse seg store på noen av de samme følelsene.

Nå finnes nasjonalkonservative strømninger i både snille og skumle versjoner. Senterpartiet er blant de snille. Men Sp er Norges tydeligste nasjonalkonservative parti. Slik sett er Vedum det nærmeste det etablerte, politiske Norge kommer en Mini-Trump. Det går an å skrive det. For Vedum blir aldri sur.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder