Kommentar

Når offeret blir skurk

LOS ANGELES (VG) Hun etablerte begrepet seksuell trakassering med sine anklager mot en av USAs mektigste menn. Anita Hill ble ikke trodd for 25 år siden, men nå får hun oppreisning.

  • Camilla Bjørn
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I 1991 sto jusprofessoren Anita Hill frem og fortalte at hun var blitt seksuelt trakassert av sin tidligere sjef. Han var ikke hvem som helst; Den konservative dommerfullmektige Clarence Thomas var nettopp blitt nominert av daværende president George H W Bush til embetet som dommer i Høyesterett. En av USAs suverent mektigste posisjoner, som man innehar på livstid.

Afroamerikanske Thomas ble fremhevet som en person med særlig god karakter og godkjennelsen fra senatet ble ansett som en formalitet. Det vil si, helt til Hills anklager slo ned som en bombe i Washington DC.

Hvorfor skriver jeg om Anita Hill nå? I USA er saken aktualisert med filmen «Confirmation» som nettopp hadde premiere på HBO. Her får nye generasjoner se hva det kan koste å skape kulturendringer.

For flere kommentarer og debatter: Følg VG Meninger på Facebook

Var dommerens assistent

Thomas og Hill jobbet sammen i 10 år, blant annet i EEOC, det amerikanske organet for å sikre like rettigheter i arbeidslivet. Dette inkluderer å motkjempe seksuell trakassering. Her var Hill Thomas' assistent i over to år.

Da Clarence Thomas skulle bakgrunnsjekkes for høyesterett hadde ryktene om usømmelig oppførsel mot kvinnelige kollegaer raskt dukket opp. Hill ville ikke snakke da hun først ble kontaktet av Senatets høringskomité. I slike saker ender offeret ofte opp som skurken, forklarer Hill i filmen, spilt av TV-stjerne Kerry Washington. Etter å ha tenkt seg nøye om velger Hill likevel å stå frem.

Les også: Angrer på sverting av Anita Hill

– Snakket om sex

I komiteens rapport til FBI forteller Anita at Thomas gjentatte ganger ba henne ut etter jobb. Da hun avviste ham, benyttet han i stedet arbeidstiden til å kontinuerlig skryte av sine seksuelle egenskaper og sjenerøse anatomi.

Han skal dessuten ha vært besatt av ymse pornofilmer, noe han delte i detalj med kvinnelige kollegaer.

«Han snakket om ting som kvinner som har sex med dyr, og filmer som viser gruppesex eller voldtektsscener», hevder Hill i rapporten som lakk til pressen.

Det ble ord mot ord. Clarence Thomas avviste alle påstandene. Hill tok løgndetektortest og besto. Thomas nektet å ta testen og kalte det hele en «high-tech lynsjing av privilegerte svarte».

På rekordtid ble det arrangert åpen høring hvor Hill under ed måtte møte for kontrollkomiteen i Senatet. Høringen og kontrollkomiteen ble ledet av nåværende visepresident Joe Biden.

Les også: Dommerdødsfall skaper politisk klinsj i USA

Ubehagelig å se på

Bildet av Hill sittende alene foran et dusin hvite mektige menn i dress ble for mange selve symbolet på hvor alene en kvinne kan være i saker som omhandler seksuell trakassering. Spørsmålene fra komiteen var tidvis upassende og er ubehagelig å se på. Joe Biden gjorde lite eller ingenting for å stoppe de kraftige angrepene.

Komiteen unnlot også å ta inn tre andre kvinner som hadde hatt Thomas som sjef og som var villige til å stå frem med lignende opplevelser.

Biden har fått mye kritikk for dette i etterkant, filmen er heller ikke nådig i sin fremstilling. Det politiske nyhetsnettstedet Politico skrev nylig at Bidens håndtering av høringen, selv den dag i dag, ville gjort det umulig for visepresidenten å stå imot Hillary Clinton i årets demokratiske nominasjonsprosess.

ALENE MOT MAKTA: Slik så det ut da Anita Hill stilte for å svare på spørsmål fra senatets høringskomite på Capitol Hill i Washington DC. Foto: Scanpix

Ble ikke trodd

Så hvordan endte det? De TV-sendte høringsrundene satte i gang en opphetet samtale i USA om seksuell trakassering, grensesetting og kjønnsroller på arbeidsplassen. Til slutt ble Anita Hill under tvil ikke trodd, og Clarence Thomas godkjent som høyesterettsdommer med 52 mot 48 stemmer. Han har vært dommer i Høyesterett siden.

Les også: Fra kvinnekamp til naken-snaps

Angrer ikke

Året etter Hill-saken gikk antall anmeldelser for seksuell trakassering opp 50 % ved EEOC. Senatet og Representantenes hus fikk også flere kvinnelige medlemmer.

Hill, som i dag er forfatter og professor ved Brandeis University, regnes som en pioner både som forbilde for andre kvinner (og menn) i samme situasjon og i å utdanne offentligheten i seksuell trakassering. I en kronikk i Boston Globe ser hun tilbake på saken; «Mange tabber ble gjort under Thomas-høringene. Men på tross av det var ikke mitt vitnemål feil. Selv med alle de vonde minnene «Confirmation» bringer frem ville jeg gjort det samme en gang til.»

«Confirmation» minner oss på at vi er kommet et godt stykke på vei mot et mer likestilt samfunn. Men de mektige mennene Anita Hill kjempet mot, troner fortsatt det amerikanske maktsystemet.

@camillabjorn

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder