VG mener: Presidentvalget i Østerrike er en seier for europeisk samarbeid

Østerrike vinner på at Alexander Van der Bellen (72) er valgt til  landets president. Det er også en seier for europeisk samarbeid, i en tid hvor dette er mer nødvendig enn på svært lenge.

VG Leder
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL
De gode svarene på vår tids store utfordringer finnes ikke på den politiske ytterfløy.

Alternativet var den høyrepopulistiske Norbert Hofer, fra det EU- og innvandringskritiske Frihetspartiet. En seier for Hofer ville blitt oppfattet som en triumf og en inspirasjon for det ytre høyre i Europa. Flyktningkrisen ga Frihetspartiet vind i seilene. De spilte på fremmedfrykt og nasjonalisme. Innvandrings- og EU-kritikk gikk hånd i hånd. Slik har lignende bevegelser på ytre fløy vokst seg store i mange europeiske land.

Alexander Van der Bellen, som er professor i økonomi, stilte som partiuavhengig kandidat i presidentvalget. Han var tidligere medlem av det sosialdemokratiske parti, men skiftet side til De Grønne og ble deres talsperson. I første valgomgang fikk Hofer hele 35 prosent av stemmene, mens Van der Bellen oppnådde vel 20 prosent. Det så ut til at Østerrike ville bli første land i Vest-Europa etter krigen som valgte en president fra ytre høyre fløy. Da stemmene ble talt opp søndag kveld hadde de to kandidatene begge fått 50 prosent oppslutning, men et flertall av forhåndsstemmene gikk til Van der Bellen.

Mange trakk et lettelsens sukk, både i EU-hovedkvarteret og i europeiske hovedsteder. Likevel er det et varseltegn for det liberale Europa når Frihetspartiet i Østerrike oppnår nesten 50 prosent. Ansvarlige partier til høyre og venstre i Europa er advart. Ytre høyre er på fremmarsj. De må møtes med skjerpede argumenter og tydelige standpunkter

LES OGSÅ:Flyktningkrisens første politiske offer

I etterkrigstiden har Østerrike vært preget av politisk stabilitet, med et sosialdemokratisk og et konservativt folkeparti som har vekslet på å ha regjeringsmakt. Nå er partiene i regjeringskoalisjon, men det er betegnende at det var en tidligere representant for De Grønne som måtte ta opp kampen mot Hofer. Valget viste et dypt splittet østerriksk folk der mange har mistet tilliten til de etablerte partiene. Det er ikke unikt for Østerrike. I Frankrike leder Marine Le Pen fra Nasjonal front på meningsmålingene foran neste års presidentvalg.

I valgkampen talte Van der Bellen om politisk samarbeid og advarte mot et autoritært styre. Moderate og liberale krefter vant denne gang, så vidt. De gode svarene på vår tids store utfordringer finnes ikke på den politiske ytterfløy.

LES OGSÅ:Valgthriller i Østerrike

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder