MASE: – Har dere heteroer tenkt over at det kanskje er dere som er årsaken til at vi fortsetter å mase, spør Ap-politiker Jon Reidar Øyan. Her er han på privatlandskap i fotball mellom Norge og Russland, der Norges fotballforbund (NFF) i forkant nektet supportere å ta med seg regnbueflagg.
MASE: – Har dere heteroer tenkt over at det kanskje er dere som er årsaken til at vi fortsetter å mase, spør Ap-politiker Jon Reidar Øyan. Her er han på privatlandskap i fotball mellom Norge og Russland, der Norges fotballforbund (NFF) i forkant nektet supportere å ta med seg regnbueflagg. Foto:,Privat

Homo - er det noe å mase om da?

MENINGER

Så lenge det finnes heteroer som fortsatt blir sjokkert over at noen er homo og fortsetter å diskriminere, slå og hetse, så må nok jeg og mange andre homoer fortsette å «mase» om at vi er homo.

debatt
Publisert:

Jon Reidar Øyan, leder av Arbeiderpartiets Homonettverk og bystyrekandidat for Oslo Ap

Jeg møter til stadighet heterofile som lurer på hvorfor det er nødvendig å «mase» sånn om det å være homo. En kvinnelig vikarprest (27) i Sarpsborg ble nylig slått i ansiktet. Årsaken? Hun er gift med en kvinne! To homofile menn ble i forrige uke utsatt for vold på åpen gate i Oslo. Overfallsmennene spurte om de var homo. Da de svarte ja, ble de slått hardt i ansiktet med knyttneven. Og så har vi lærerne på skoler som drives av Norsk Luthersk Misjonssamband. De må skrive under på at de tar avstand fra homofile ekteskap.

LES OGSÅ: Mats (25) og Christoffer (26): – Ble overfalt fordi vi er homofile

Beskyttes mot hva?

Homofile skal møtes med respekt sier konservative krefter i kirken. Men det de egentlig mener, er at homofile skal la være å praktisere sin legning. Aldri få være den de er, aldri få kysse eller elske den de vil. Det kaller jeg intoleranse.

Vi er de vi er, og hver eneste en av oss er unik. Håndballspillere, menn i kjole, damer i uniform, folkedansentusiaster, innvandrere, byråkrater, foreldre og bønder, har alle rett til den samme respekten for sine valg og sine liv som alle andre. Men konservative krefter vil slåss til siste blodsdråpe for å forhindre at vi oppnår likestilling på alle livets områder. De mener dermed at menneskerettighetene ikke gjelder for alle. Mantraer som «ekteskapets beskyttede stilling» og «barnets beste» gjentas igjen og igjen.

Men hva er det ekteskapet må beskyttes mot? Blir heterofiles ekteskap mindre verdt hvis jeg får gifte meg med den jeg elsker?

LES OGSÅ: Lesbisk prest slått i ansiktet

Dere er årsaken

Diskriminering, undertrykking og mobbing skal aldri aksepteres. Fordi det handler om at alle er like mye verdt. Homofile, lesbiske, bifile og transpersoner har krav på likebehandling i samfunnet, på arbeidsplassen, på skolen, i kirken og i moskeen, på fotballbanen, på fødestua og i mormors åttiårslag, som alle andre.

Men jeg skal innrømme at selv om jeg er en stolt gladhomo som i de fleste situasjoner er kompromissløs når det kommer til homokamp. Så hender det at jeg har dårlige dager jeg også. Dager hvor jeg ikke orker tanken på konfrontasjon eller i verste fall hets. De dagene tar jeg faktisk av homo-pinsen jeg har festet på jakken og bagen min.

Har dere heteroer tenkt over at det kanskje er dere som er årsaken til at vi fortsetter å mase? Så lenge det finnes heteroer som fortsatt blir sjokkert over at noen er homo og fortsetter å diskriminere, slå og hetse, så må nok jeg og mange andre homoer fortsette å «mase» om at vi er homo.

Her kan du lese mer om