Kommentar

En tålelig tigger i kjole og hvitt

Av Yngve Kvistad

En fattig-Frans i kjole og hvitt er blitt medieyndling og superkjendis på en helt annen måte enn sine forgjengere. Twitter-paven har i løpet av ni måneder skapt en ny årvåkenhet for den romersk-katolske kirke.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over seks år gammel

Det forvirrer.
Ifølge konservative amerikanere er paven marxist. Ifølge strenge tyske katolikker er han antikrist. Ifølge norsk presse er Frans like forstokket som sine nære forgjengere.

Spennet i verdens oppfattelse av Jorge Bergoglio (77) er talende. Den argentinske kardinalen som 13. mars i år ble historiens første jesuitt-pave med det like historiske navnet Frans - etter tiggermunken Frans av Assisi - har det med å bryte nytt land.

Julaften holder han sin første julenattsmesse som Biskop av Roma, apostelfyrsten Peters etterfølger og Den universelle Kirkes øverste pontifeks.

Glimt i øyet

Folkekjær pave har mange navn, og selv om kritikerne også er tallrike, tegner Frans til å bli den mest populære Krist-vikar i Peters stol på år og dag.

Italienske aviser har døpt ham «Den uforutsigbare paven», fordi hver gang han skal føre en pavelig forventning videre, så gjør han noe overraskende.

Fortsatt mener mange skeptikere at hans nedskalerte og avjålete pontifikat bare er ytre form uten indre konsekvens. At det spiller ingen rolle for katolske homofile, ulykkelig forelskede prester, abortsøkende eller skilte at Frans er en likandes kar med populistiske initiativer og glimt i øyet.

Det er en forståelig, men ikke veldig informert innvending.

Forventningene til pavelige reformer er så vidt høye at de kan umulig innfris i denne potentatens levetid, det er nå så. Mye skjer dessuten i det stille.

Det er imidlertid lett å overse hvilken betydning det har at pavestolen er vestverdenens eldste institusjon. Den fremstår unektelig autoritær, men er samtidig konsensusdrevet. 1,2 milliarder katolikker verden over lar seg ikke reformere, unnskyld uttrykket, over natten.

Ytre form er alt annet enn uvesentlig Den katolske kirke er så symbolmettet og tung av ritualer at ingen gest er tilfeldig, ingen fakter er tomme tegn. Alt har en mening, alt kan - og må! - settes i en sammenheng.

Pavens visjon

Når Frans flytter sakramentene ut av Peterskirken og ned på gatenivå betyr det noe. Når han avlyser skjærtorsdagsseremonien i Vatikanet for å holde messe i et ungdomsfengsel, og han der vasker føttene til en ung muslim, sier det mye om en katolsk kirke i bevegelse.

Frans vil ta kirken hjem til menneskene den består av. En kirke som har relevans for folk flest må være der folk flest er. Og det er ikke i Vatikanet.

26. november la Frans frem sin første apostoliske formaning, et pavelig skriv som kan kalles hans regjeringserklæring. Dokumentet er pavens visjon for Den katolske kirke, for sosial rettferdighet, miljøvern, tro og politikk, økumenikk og interreligiøs dialog, samt kvinners og legfolks rolle i kirken.
Brutalkapitalismen

Det er her han kliner til mot den brutaliserte kapitalismen på en måte som gjør at mange amerikanere - som jo sliter med ideologiske benevnelser til venstre for Obama (som fortsatt er til høyre for Høyre) - mener at Frans må være marxist.

Nordmenn som leser aviser og følger med i samfunnsdebatten vil imidlertid se at paven ikke sier noe annet enn det Kåre Willoch lenge har advart mot; en destruktiv kapitalisme som bare tjener de få.

Pavens utstrakte hånd til muslimer og jøder gjør at forvalterne av Den rette Tro i Tyskland oppfatter ham som antikrist. Ønsket om aktivt å trekke kvinner inn i kirkens besluttende organer vekker også konservativ motstand, selv om han ikke akkurat utfordrer forsteinede oppfatninger om kvinners egnethet til å bære prestekjole.

«Et nytt tyranni»

Strukturreformene paven ønsker å gjennomføre oppfattes så radikale internt i Vatikanet, at de reaksjonære motkreftene ikke har latt vente på seg. Men Frans har gjort seg uangripelig i offentligheten ved at han selv praktiserer den ydmykhet og nøysomhet han ber om hos andre.

Hans moralske autoritet savner sidestykke i en organisasjon med historiske avstander mellom liv og lære. Du skal ikke gå mange metere innenfor Vatikanets tykke murer før du skjønner at Guds tjeneres tjenere ikke bare har vært opptatt av kontemplasjon og bønn, men også har viet betydelige krefter til å samle seg skatter på jorden.

Når han kaller den tøylesløse kapitalismen «et nytt tyranni» og trekker forbindelseslinjer mellom Det femte bud (Du skal ikke slå i hjel) og en økonomi som skaper så stor ulikhet i verden at den dreper, føyer det seg inn i en ny type pavelig retorikk.
Tyngden i en slik formaning fra Den hellige stol er en annen enn kristelighetens generelle oppfordringer om å stelle pent med de fattige.

Denne pavens definisjon av fattigdom handler ikke bare om å nå ut til dem som mangler mat og klær. Han peker også innover, til de fattige i ånden.

Det er kanskje derfor kirkens fundamentalister frykter ham som de tydeligvis gjør.

Les også

 1. Pave Frans avlyser audienser på grunn av sykdom

  Pave Frans avlyste flere audienser fredag på grunn av influensa. Det er første gang helsen har påvirket hans rolle som…
 2. Mener pave Frans er blitt mafiamål

  Den katolske kirkens pave Frans kan ha blitt et mål for den italienske mafiaen, mener en av Italias fremste…
 3. Pave Frans ønsker en mer åpen kirke

  Pave Frans sier den katolske kirken ikke bør la forbudene mot prevensjon, abort og homoekteskap dominere kirkens lære.
 4. Bytter ut pavebilen med gammel Renault

  Pave Frans markerer seg igjen som en forkjemper for de fattige. Nå bytter han ut den luksuriøse pavebilen med en gammel…
 5. Paven: Homofile ikke må fordømmes

  Pave Frans sier at homofile ikke bør marginaliseres og bør inkluderes i samfunnet.
 6. Paven innfører strengere straffer for misbruk av barn

  (VG Nett) På eget initiativ har Pave Frans laget en ny lov mot seksuelle overgrep mot barn.
 7. Også pønkernes pave

  Som to gamle kjenninger sto de der med sine bredeste smil og holdt hverandre i hendene: Pave Frans (76) og Patti Smith…
 8. Paven vedgår homofile i egne rekker

  Pave Frans innrømmer at det er en homselobby i Vatikanet.
 9. Pavens twittermenighet doblet

  Fem millioner mennesker følger nå den nyinnsatte pave Frans på Twitter.
 10. Historisk møte mellom to paver

  Den gamle tok varmt imot den nye da to paver møttes for første gang på minst 600 år.
 11. Paven ba for fred i sin første påsketale

  Pave Frans ba for en politisk løsning i Syria og for forening på den koreanske halvøya under sin første påsketale for en…
 12. Pave Frans vasket føtter i ungdomsfengsel

  Pave Frans tok skjærtorsdag fatt på sitt travle påskeprogram ved å vaske føttene til tolv fanger i ungdomsfengselet…

Mer om

 1. Pave Frans
 2. Italia

Flere artikler

 1. Frykter ekstrem Berlusconi

 2. VG mener: Italiensk salat

 3. Silvio tar eldrebølgen

 4. Silvio tar eldrebølgen

 5. En rett høyre fra Europa

Fra andre aviser

 1. Argentinas trener nekter å snakke om Tevez

  Bergens Tidende
 2. Hvorfor alltid Balotelli?

  Bergens Tidende
 3. Her er alle Suárez-skandalene

  Bergens Tidende
 4. Italias europeiske halvår

  Aftenposten
 5. Italia må få hjelp

  Aftenposten
 6. Paven møtte ofre for seksuelle overgrep i Chile

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder