Leder

Bølgetoppen ikke nådd

LOVER SEIER: President Donald Trump med Mount Rushmore i bakgrunnen. Han lover en enorm seier, men smittetallene sier noe annet. Foto: SAUL LOEB / AFP

Etter at coronapandemien skyllet over verden har eksperter varslet om det kan komme en ny bølge. Det kan inntreffe, men så langt har verden mer enn nok med å håndtere den første coronabølgen. Den fortsetter å vokse i store og folkerike land.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over 83 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

I helgen opplyste Verdens helseorganisasjon (WHO) om den hittil største daglige økning i smitte siden virusutbruddet startet. På ett døgn ble over 212 000 mennesker registrert som smittet av Covid-19. Nærmere halvparten av de nye tilfellene er i de to mest folkerike land på den vestlige halvkule, USA og Brasil.

For USAs del kom de nedslående smittetallene på den amerikanske nasjonaldagen, 4. juli. 2,8 millioner amerikanere er så langt blitt registrert smittet og nær 130 000 er døde. 

les også

Hardt rammet av usynlig fiende

President Donald Trump sa i helgen at hans administrasjon har gjort store fremskritt og at USA er på vei mot en enorm seier. Virkeligheten er imidlertid at USA er rammet av en alarmerende økning i nye tilfeller, særlig i sørstatene. To av USAs mest folkerike delstater, Texas og Florida, registrerer nye smittetopper.

Mange delstater åpnet for tidlig og må på nytt stenge deler av samfunnet av smittevernhensyn. Lokale myndigheter tok ansvar ved å avlyse 80 prosent av planlagte arrangementer med fyrverkeri på nasjonaldagen.

Men Det hvite hus inviterte tusener for å høre Trump tale ved to store arrangementer. I stedet for å samle nasjonen i en krisetid, brukte presidenten dagen til å gå til frontalangrep mot politiske motstandere og skjønnmale sin egen innsats mot Covid-19.

les også

Over 50.000 nye coronasmittede i USA: – Vi har ikke råd til et nytt hopp etter 4. juli

Brasils president Jair Bolsonaro, som er en nær alliert av Trump, har kjempet for å oppheve strenge smitteverntiltak i regionene og gjenåpne økonomien. Han har nå lagt ned veto mot obligatorisk bruk av munnbind blant annet i kirker, på skoler og i fabrikker. Det er påbudt på gaten og på offentlige transportmidler. Covid-19 rammer Brasils fattige særlig hardt og det er dessuten en urovekkende vekst i smittetallene blant landets urfolk. Dette er særdeles utsatte grupper som bor tett og som nesten ikke har tilgang til helsetjenester.

I Norge er smittetallene lave, men globalt fortsetter pandemien å vokse. Den dystre utviklingen i land som Brasil og USA viser oss at kampen mot viruset langt fra er vunnet. Når smitteverntiltak ignoreres, eller oppheves for tidlig, blusset smitten opp. Så lenge viruset fortsetter å spre seg er ingen land immune for nye smittebølger.

Les også

 1. Full forvirring om coronareglene

  Rådene mot corona er fortsatt svært viktige. Men de begynner å bli ganske uoversiktlige.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. USA
 3. Brasil
 4. Coronaviruset internasjonalt

Flere artikler

 1. Hardt rammet av usynlig fiende

 2. Ny og farlig fase

 3. Trump vil redusere corona-testing – for å få ned smittetallene

 4. Krigen mot coronaviruset har bare startet

 5. Brasils president med positiv coronatest

Fra andre aviser

 1. Rekordhøyt antall nye smittede i verden

  Fædrelandsvennen
 2. WHO rapporterer om rekordstor økning i globale koronatilfeller

  Aftenposten
 3. Velgerne er i ferd med å miste tilliten til Trump

  Bergens Tidende
 4. Floridas sykehus er i ferd med å bukke under

  Bergens Tidende
 5. Eksplosiv smittespredning etter gjenåpning i republikanskstyrte delstater i USA

  Aftenposten
 6. Birx sier USA er i ny, alvorligere koronafase

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no