SØRGER FOR REGJERINGSKRISE: Mattias Karlsson, vikarierende partileder, og hans Sverigedemokraterna skaper politisk turbulens. Her er han avbildet under en pressekonferanse i Stockholm. Foto:Pontus Lundahl,NTB scanpix

Kommentar

Lei av å bli oversett

Dagen etter det svenske valget i september var hele forsiden på den svenske storavisen Expressen helsvart.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Man skulle jo tro at avisen brukte plassen til å omtalt den store nyheten. De borgerlige hadde tapt valget. Etter åtte år skulle Sverige få ny regjering ledet av Sossernas Stephan Löfven.

Men nei, det var ikke det avisforsiden handlet om. Svartfargen var hentet frem fordi et lite parti langt ute på høyresiden, nemlig Sverigedemokraterna (SD), hadde doblet oppslutningen. Det innvandringskritiske partiet hadde fått hele 13 prosent av stemmene.

Nå er det dette partiet som roter det til for Löfven, som i løpet av sine to måneder i regjering har slitt for å snekre sammen et budsjett. Dette har høyrepopulistene i SD varslet at de i dag vil stemme ned.

For valget ga plutselig partiet en mektig posisjon på vippen. Men ingen andre politikere vil vite av dem. Tvert om, de andre partiene lovet før valget at de ikke ville samarbeide med Sverigedemokraterna, ja, de vil knapt snakke med dem.

Men hvordan gjør man det når hverken de borgerlige eller venstreblokken har flertall i Riksdagen, mens SD sitter der med 49 representanter?

Når partiet sier nei til budsjettforslaget til Löfven, handler det ikke så mye om at Sverigedemokraterna mener den borgerlige sidens budsjett er så mye bedre. Dette er en markering fra partiet om at det ikke lenger går an å overse dem.

Det er vanskelig å få sympati med Sverigedemokraterna, partiet med sine nazirøtter, populisme, amatørisme og fremmedhat. Men de var nok aldri nærmere enn under valget. Partilederen fikk kastet egg på seg. Valgvaken deres ble sabotert. Og det var ikke bare Expressen som gikk i svart. Aftonbladet dro frem krigstypene, og oppfordret alle til å stå sammen mot partiet. Elles ville det faktisk bli så ille som i Norge, for her på berget sliter vi visstnok fryktelig med det en kommentator kalte det fascistiske Frp.

I TRØBBEL: Sveriges statsminister Stefan Löfven avbildet på en pressekonferanse i dag. Foto:Maja Suslin,Afp

Dette skrev de om et parti 800.000 svensker hadde stemt på. Tonen tydet på at man virkelig trodde slike advarende utspill var det som skulle til for å krympe fienden. Men det motsatte skjedde. Og med den forakten Sverigedemokraterna har møtt i etablerte kretser, så skjønner man i alle fall at partiet har behov for å gjøre noe. Og det ble å sende svensk politikk inn i et ustabilt drama.

Det er høyt spill. For vil SD også felle et borgerlig budsjett som ikke inneholder den innvandringsinnstrammingen de krever? Neppe.

Men beskjeden fra SD er klar. Det nytter ikke å late som partiet ikke eksisterer. Den som skal lede Sverige videre slipper ikke unna. Vedkommende må ta frem hanskene og finne en eller annen måte å ta i Sverigedemokraterna på.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder