Abubakar Shekau, leder for terrorgruppa Boko Haram, sverget troskap til den Islamske stat i helgen. Foto:,Ap

Leder

Boko Haram og IS

Vi har sett gledelige og oppmuntrende signaler i Norge det siste året, hvor unge norske muslimer har tatt initiativet til aksjoner og arrangementer som taler hatideologien midt i mot.
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Lørdag kom nyheten om at opprørsgruppen Boko Haram i Nigeria, kjent for sine massakrer og kidnappinger på og av uskyldige, har sverget troskap til den Islamske stat (IS), jihadistgruppen som kjemper mot myndighetene i Irak og Syria for å opprette et verdensomspennende kalifat. Boko Haram er den største av en rekke terror- og opprørsgrupper som på religiøs og åndelig basis har sluttet seg til IS. Tidligere har grupper i Libya, Algerie, Afghanistan og Egypt avlagt en tilsvarende eller lignende form for ed. Tilslutningen følger det samme mønsteret hver gang: En gruppe erklærer sin lojalitet via nettet eller sosiale medier, og noen uker senere blir opptaket bekreftet av en talsmann for IS.

Det er usikkert hva det får å si i praksis. Men symbolsk har det en enorm betydning for voldelige og ekstreme jihadister verden over. Konstitueringen av et påstått nytt kalifat i fjor sommer var en proklamasjon til omverdenen om at IS’ leder Abu Bakr al-Baghdadi nå er det åndelige overhode i Islam, «guds stedfortreder» for å bruke katolsk terminologi, og den eneste legitime nålevende arvtaker til profeten Muhammad.

For dem som ikke forholder seg til islamsk teologi, er Boko Harams tilslutning til IS nok et bekymringsfullt eksempel på hvordan det som inntil for få år siden var lokale konflikter nå er blitt til globale problemer. Jo mer disse gruppene knytter seg sammen, om enn bare i rent symbolske bånd, jo mer vil de kunne styrke rekrutteringen til, og propagandaarbeidet for, IS. I de fleste land i Europa har unge, villfarne muslimer meldt seg til tjeneste hos gruppen i Syria og Irak. Ettervirkningene av dette vil kunne ha konsekvenser i tiår fremover.

Det er mange måter å bekjempe terroren på, men den kanskje aller viktigste er å forsøke å motarbeide og underminere den autoriteten al-Baghdadi og hans menn urettmessig har prøvd å tilta seg. Det er en kamp som først og fremst står innad i islam. Vi har sett gledelige og oppmuntrende signaler i Norge det siste året, hvor unge norske muslimer har tatt initiativet til aksjoner og arrangementer som taler hatideologien midt i mot. Det er viktig at alle gode krefter står sammen i dette videre arbeidet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder