I OKTOBER: To syriske soldater og en syrisk journalist ble i oktober drept av IS ved frontlinjen i Deir al-Zour. Foto: Erik De Castro Reuters

Leder

Drapene på budbringerne

Det vil bli den kanskje aller viktigste oppgave for journalistikken å stå imot presset og fortsette å gjøre sin samfunnspålagte oppgave i årene som kommer.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

«Ikke skyt. Vi er journalister».

En gang, for ikke så altfor lenge siden, var en slik plakat den beste livsforsikringen en reporter kunne ha i konfliktsoner. Sikkerhetsgarantien balanserte et sted mellom respekt for at reportere kunne få i hvert fall deler av sannheten ut til omverdenen, og frykt for det et angrep på journalister ville koste en av de stridende parter av mulig velvilje i verdensopinionen.

Selv om et yrke som krigsreporter aldri har gitt noen sikkerhetsgarantier, var det i hvert fall en mulighet for at journalister, i likhet med helsepersonell, kunne gis fritt leide gjennom farlige områder.

Flere VG-meninger: Økt ulikhet - et faresignal

Utover 2000-tallet var det en alarmerende utvikling i antall drepte journalister ettersom grupper som for eksempel al-Qaida bevisst begynte å blinke ut reportere som legitime mål. Kurven har beveget seg opp og ned, men drapstallene de ti siste årene har i snitt mer enn doblet seg siden de fredeligste årene på nittitallet.

Det er derfor gledelig at de to siste årene har vist en nedgang. Men årsakene gir dessverre ikke den samme grunn til optimisme. Ifølge organisasjonen Reportere uten grenser (RSF) har de økte angrepene på journalister ført til at stadig færre redaksjoner sender folk til de mest utsatte konfliktområdene.

Det betyr med andre ord at tyranner, krigsherrer og terrorgrupper er i ferd med å vinne krigen mot ytringsfriheten i de områdene hvor det er aller mest behov for nyhetsovervåkning.

Utviklingen faller sammen med at en rekke autoritære ledere verden over har strammet til retorikken mot frie medier samtidig som de fleste nyhetsredaksjoner sliter med økonomi og omstillinger.

På Filippinene, som er det farligste landet for journalister i Asia, setter RSF drapene i sammenheng med president Rodrigo Dutertes uttalelse i vår om at «korrupte» journalister var legitime mål for drapsmenn. Det vil bli den kanskje aller viktigste oppgave for journalistikken å stå imot presset og fortsette å gjøre sin samfunnspålagte oppgave i årene som kommer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder