Kommentar

Derfor motarbeides May av høyresiden

Av Yngve Kvistad

Foto: TEGNING: ROAR HAGEN

Hva er 50 mil langt og skiller gjennombrudd fra sammenbrudd?

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over ett år gammel

Skilsmissen mellom Storbritannia og Den europeiske union har utviklet seg fra samlivsgåte til en lei nøtt.

Når statsminister Theresa May i dag møter medlemslandenes statssjefer i Brussel for det EU-president Donald Tusk har kalt «sannhetens øyeblikk», markerer det en grense i Brexit-forhandlingene.

Den går gjennom Irland.

les også

Beske Brexit-realiteter

Søndag hadde partenes forhandlingsdelegater maktet å sy sammen en diplomatisk omforent Brexit-avtale. Riktig nok innebar den utsettelse av noen vanskelige spørsmål til etter overgangsperiodens utløp i 2020. Men en avtale var det, og den satte viktige rammer for Storbritannias farvel med EU i mars 2019, blant annet betingelser for selve avskjeden.

Etter planen – en plan som gjentatte ganger er kullkastet, forhalt, avbrutt og omstøtt av partene – skulle det forlikte dokumentet legges frem for den britiske regjeringen tirsdag, rituelt sandpåstrøs med noen egne formuleringer slik at det fremsto passe seierrikt, og så behandles av EU-toppmøtet torsdag. Fredag ville det godkjennes av de 27 gjenværende medlemslandene og deretter bli ekspedert til det endelige toppmøtet i november for offisiell besegling av skilsmissepapirene.

Theresa May har imidlertid venner i London som gjør at hun slipper å ha fiender i Brussel.

les også

May skal ha orientert ministre om at en brexit-avtale nærmer seg

Høyrefløyen i regjeringen og i det konservative Tory-partiet kunne på ingen måte akseptere en omgåelse av spørsmålet om den betente irskegrensen.

Mellom britiske Nord-Irland og republikken Irland, som er EU-medlem, går det en drøyt 50 mil lang grense. Den har mer enn 200 overganger og vil bli EUs yttergrense.

les også

Brexit står og faller på denne grensen

Pluss content

Sømløse grensepasseringer mellom britisk og irsk territorium på nabolandenes felles øy har ikke bare vært en gjensidig forutsetning for fri flyt av varer, tjenester og folk innen Europaunionens indre marked, men et viktig premiss i Langfredagsavtalen.

Dette er en prinsippavtale fra 1998 om fredsprosessen mellom Irland og Storbritannia. Den gjorde slutt på en tredveårskrig som hadde krevd 3600 liv og forvoldt store menneskelige og materielle skader.

Bortsett fra politiske ekstremister og noen forstokkede protestanter og katolikker på begge sider av grensen, ønsker ingen at det igjen skal komme opp nye tollboder og kontrollposter – vel vitende om hva det vil representere av så vel praktiske som symbolske utfordringer.

les også

Panikk i kulissene: Desperat May søker støtte hos ytterliggående unionistparti

Dessverre for Theresa May har hun gjort seg parlamentarisk avhengig av nordirske DUP, et ultrakonservativt unionistparti ledet av kompromissløse Arlene Foster.

Via en lekket e-post i helgen gjorde hun det klart at dersom EU får gjennomslag for sitt ønske om å opprettholde myke handelsforbindelser mellom Irlands to stater, vil hun selv sørge for å utløse en såkalt hard Brexit. Det vil si at Storbritannia og EU skilles uten noen som helst avtale.

les også

Ny EU-avstemning

For å sikre yttergrensen mot lekkasjer og hindre at de forhatte kontrollpostene fra tiden før Langfredagsavtalen atter kommer opp, ønsker EU at EUs handels- og tollregler – i en eller annen form, subsidiært i en udefinert overgangsperiode – videreføres for Nord-Irland. EU foreslår at det etableres en ny «usynlig» grense mellom de to land i Irskesjøen inntil man vedtar en ny overenskomst.

Arlene Foster frykter imidlertid at en slik ordning innebærer at EU, og enda verre Irland, med dette vil «annekterer» Nord-Irland. Samtidig ønsker DUP på ingen måte å gjeninnføre gamle dagers kontrollregime ved overgangene.

Det er en logikk som får Arlene Fosters grenseløse argumenter til å lyde som linjer fra et norsk folkeeventyr: Ikke gående, ikke ridende; ikke naken, ikke kledt; ikke åpen, ikke stengt.

les også

Langfredagsavtalen

«Jeg innser fullt ut risikoen med et Brexit uten en avtale. Faren med en dårlig avtale er verre», skrev hun nylig i Belfast Telegraph. Trekker Foster DUPs støtte til Theresa May, faller den konservative regjeringen.

For å få til en avtale med EU må statsminister May bryte et sett politiske løfter, det være seg overfor egne velgere, partiet, regjeringen eller forsikringer hun har kommet med i Brussel. I tillegg har hun servert britisk nærings- og finansliv garantier for at Storbritannia ikke kommer til å forlate Europaunionen uten å ha sikret en forsvarlig avtale. Uansett hva hun gjør blir det galt.

les også

Danser ut av EU

Presset fra egne rekker har også økt etter avsløringer om at 44 medlemmer av den konservative parlamentsgruppen har skrevet brev til partiets såkalte 1922-komité, et forum som i gitte anledninger kan fremme krav om valg av ny leder. Det betyr at komiteen mangler kun fire slike brev på å forlange lederskifte i partiet.

Misnøyen kommer i all vesentlig grad fra den militante høyresiden, anført av Mays avgåtte ministre Boris Johnson og David Davis, samt den styrtrike og erkekonservative eksentrikeren Jacob Rees-Mogg, en i utgangspunktet perifer parlamentariker, gjerne tiltalt som «det ærede medlem av det 18. århundre».

Bortsett fra hos sistnevnte, er det høyst uklart hvor dypt EU-motstanden stikker i de meste profilerte Brexit-figurene. Flere av dem, som BoJo, synes å ha mer opportunistiske motiver for sine utfall mot EU og Theresa May. Selv øyner han muligheten for å bli partileder og statsminister. Derfor må May mislykkes.

les også

Faller Boris i ryggen

Karakteristisk nok bjeffer denne gjengen mer enn de biter, og som flere har påpekt har ingen av dem kommet opp med en eneste analyse som underbygger en bedre strategi for britisk utmarsj av EU. Enda mindre konkrete forslag til hvordan en forhandlingsløsning bør se ut. Deres eneste mantra er at «folkeavstemningen må respekteres», men ikke et ord om hva Storbritannia selv må legge i potten for komme i mål.

Da EUs Brexit-forhandler Michel Barnier i går ettermiddag kom til ministermøte i Luxembourg, ba han medlemslandene innvilge partene mer tid til å komme videre. En raus imøtekommelse overfor statsminister May, som er desperat klar over at det er britene – ikke EU – som hører klokken tikke.

Det er dypt ironisk, men dessverre talende for hele den ulykksalige Brexit-prosessen, at Theresa May står i en tøffere og langt mer uforsonlig kamp hos sine egne i London enn mot røkla i Brussel.

Les også

 1. EU sikter mot å bli vår beskytter

  Fra å ha vært et fredsprosjekt, til å bli et hovedsakelig økonomisk samarbeid, aner vi nå konturene av «EU som…
 2. Når konservative partier kollapser, kollapser demokratiet

  Vi kan om kort tid sitte med to uforutsigbare populister som ledere for verdens to viktigste konservative partier.
 3. Bøndene frykter brexit-katastrofe

  FULKING, WEST SUSSEX (VG) Storbritannia risikerer matmangel etter brexit, advarer britiske bønder, som frykter en…
 4. Nord-Irland: Fra vondt til verre etter valget

  Nyvalget i Nord-Irland skulle skape orden i kaos. Nå er hele selvstyreprosjektet i dyp krise.
 5. Britisk Brexit-baluba

  May-regjeringens Brexit-politikk har vært som et eneste stort sirkus. Nå rømmer klovnene.
 6. EUs popularitet

  Faren for at Brexit-forhandlingene skal havarere og Storbritannia blir nødt til å forlate Europaunionen uten en…
 7. Monarkiets myke makt

  De skal være hevet over politikken, men historien gjentar seg: Røyner det på for nasjonen, send bud etter Kongen.
 8. Øyfolket. Enda mer alene

  LONDON (VG) Vår gode venn og nære allierte er i trøbbel. En svekket regjering skal lose Storbritannia ut av EU.
 9. VG mener: Svekket May

  Valgresultatet kompliserer de allerede svært krevende forhandlingene om en britisk utmeldelse av EU.
 10. Frykten er hennes våpen: Svekket May kan bety mykere Brexit

  Den mørkeblå høyresidens frykt for at det kan gå enda verre om Theresa May forsvinner fra Downing Street, er…

Mer om

 1. Storbritannia
 2. Brexit
 3. EU
 4. Irland
 5. Nord-Irland
 6. Michel Barnier
 7. Boris Johnson

Flere artikler

 1. Brexit er hovedtema under kveldens EU-toppmøte

 2. Det går en grense for Theresa May

 3. Boris gjør det mulig å gjenforene Irland

 4. May skal ha orientert ministre om at en brexit-avtale nærmer seg

 5. Downing street bekrefter: Enighet om brexit-avtale

Fra andre aviser

 1. Denne grensen har vært symbolet på terror og fiendskap. Nå kan den stå i veien for en brexit-avtale.

  Aftenposten
 2. Brexit-maraton

  Fædrelandsvennen
 3. Johnson skapte begeistring blant sine egne. Men statsministerens brexitplan blir møtt med ny isfront.

  Aftenposten
 4. Vil britene likevel få en brexit-avtale?

  Fædrelandsvennen
 5. Dette er Theresa Mays tre brexit-hodepiner

  Aftenposten
 6. Kriser i kø for Boris Johnson

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no