Leder

LO på ville Europaveier

Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

I Fellesforbundet, norsk industris viktigste fagforbund, foregår det for tiden en mobilisering mot EØS-avtalen. Mange ønsker et vedtak på forbundets landsmøte i oktober som sier at Norge skal ut av EØS. Et slikt vedtak vil være
et politisk jordskjelv.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over fem år gammel

Som jordskjelv flest vil det ha store negative konsekvenser. Fellesforbundet er det viktigste forbundet i LO, og et nei til EØS her kan i neste omgang føre til at selve LO sier nei til EØS.

LES: AP-TROND OG LO-GERD KJEMPER FOR EØS

EØS-avtalen er, sammen med NATO-traktaten, den viktigste internasjonale avtalen for Norge. Det er gjennom EØS Norge har tilgang til det europeiske markedet vi er fullstendig avhengige av. Uten EØS, vil denne adgangen bli kraftig redusert. Det vil ramme norsk næringsliv med ekstrem tyngde.

EØS-avtalen har også vært en forutsetning for Norges økonomiske vekst de siste tiårene. Gjennom EØS har vi ikke bare fått tilgang til markedene for det vi produserer, avtalen har også gitt norsk næringsliv tilgang på helt nødvendig arbeidskraft.

LES: NEI-SJEFEN MENER UTLENDINGENE ØDELEGGER DEN NORSKE BYGGEBRANSJEN

At Fellesforbundet, som i mange år har vært en organisasjon som har vist solid ansvarlighet i viktige spørsmål om lønn, økonomisk politikk og internasjonal handel, nå vurderer å skrote tilknytningen til Europa, vitner om en spirende politisk krise. Ikke bare i forbundet, men også i LO og Arbeiderpartiet.

Fellesforbundet, LO og Ap må ta til vettet, og stanse kampanjen i fagbevegelsen for å melde Norge ut av EØS.

Det har alltid vært krefter ute på venstresiden i norsk fagbevegelse som har ønsket Norge ut av EØS. I en tid der mange bransjer opplever at utlendinger fyller stadig flere stillinger, og de norske lønns- og arbeidsvilkårene presses av europeisk konkurranse, er det lett å forstå at EØS-populismen kan få fotfeste. Men når den gjør det, så er det også fordi den andre siden ikke lykkes med å forankre vår tilknytning til EU godt nok på grunnplanet i fagbevegelsen.

Nå forsøker Aps nestleder Trond Giske og LO-leder Gerd Kristiansen å gjøre opp for dette med en nesten panisk politisk spurt. Vi får håpe de har begynt i tide.

LES: TRUSLER OG SINNE DA FPU OG AUF MØTTES HOS VG

LO har en lang og stolt tradisjon for å være en ansvarlig og samfunnsbyggende organisasjon. Det er derfor LO har stor innflytelse og solid tillit. Det er også denne ansvarligheten som er grunnmuren i det tette forholdet mellom LO og Ap. Sier LO nei til EØS er dette båndet i ferd med å brytes. Det vil skade LOs medlemmer, Og det vil skade Norge. Fellesforbundet må ta til vettet.

Mer om

 1. EU
 2. Landsorganisasjonen (LO)
 3. Politikk

Flere artikler

 1. Pluss content

  LO på ville Europaveier

 2. LO og EØS-avtalen

 3. Støres europeiske hodepine

 4. Den nye LO-sjefen sier nei til EU

 5. Den nye LO-sjefen sier nei til EU

Fra andre aviser

 1. Fellesforbundet sier ikke nei til EØS, men vil utrede alternativer

  Aftenposten
 2. En ny yrkesgruppe er på vei inn i LOs nest største forbund. Resultatet kan bli nei til EØS.

  Aftenposten
 3. EØS-opprør på grunnplanet i LO

  Aftenposten
 4. Kommentar: EØS-avtalen kan ryke

  Bergens Tidende
 5. Det ligger fortsatt en bombe under EØS-avtalen. Det var gaven LO-sjefene hadde med til bursdagsfeiringen i Brussel.

  Aftenposten
 6. Fellesforbundet vil trekke LOs millionstøtte til Tankesmien Agenda

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no