STØRE TAPTE: Ap-leder Jonas Gahr Støre i debatt mot statsminister Erna Solberg (H) i Oslo forrige uke. I midten debattleder Sigrid Sollund fra NRK. Foto:Audun Braastad,NTB scanpix

Kommentar

Støre sliter i debatter

Ap-leder Jonas Gahr Støre klarer ikke helt å fortelle hva han og partiet vil med Norge. Nå begynner han å få dårlig tid.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Han har aldri vært noen ener i debatter, Jonas Gahr Støre. Litt overraskende for en mann som behersker andre muntlige situasjoner så godt. Han har en helt egen evne til å hente inn kunnskap og omsette den til egne ord og analyser med stor overbevisningskraft.

I sammenhenger som kler formen hans, er han en skarpskåren demagog. Seriøs, tilsynelatende dobbelt så belest og opplyst som andre, og med en helt egen tilstedeværelse. I programmer som Søndagsavisa på NRK P2 var Støre i sitt ess.

Les også Hanne Skartveits kommentar om Utøya: Generasjon håp

Men i debattene og de politiske duellene mister han seg selv. Han blir famlete og ganske upresis.

Har ikke tempoet inne

Av og til tenker jeg at han minner om en teknisk begavet fotballspiller fra en lavere divisjon som plutselig er i eliteserien og blir lammet av et tempo som er så mye høyere enn han er vant til.

Vi fikk et godt eksempel forrige uke da Ap-lederen ble parkert av Erna Solberg i en duell som Ap og H arrangerte sammen.

Les også Frithjof Jacobsen: Ap folder hendene og ber om makt

Støre har ennå ikke vunnet noen tv-debatter mot Erna Solberg, eller triumfert i en partilederdebatt. Det virker som akkurat den formen, der man dyrker konflikt og uenighet for å få frem sine egne poenger, ikke passer ham.

Blir aggressiv

Jens Stoltenbergs politiske hverdag var kompromisser og overtalelser. De fleste som møter ham vil beskrive ham som en lite konfliktorientert type. Hverken han eller Støre kan kalles for kranglete folk. Men Stoltenberg hadde allikevel ingen problemer med å dyrke konflikter og motsetninger nå han var i debatt. Han gjorde det med den samme personlige fremtoningen som han hadde ellers.

Slik er det også med Erna Solberg. Stort sett er Solberg svært behersket, saklig, ganske langdryg og lett belærende. Men i debatter finner hun ofte en langt kjappere og mer konfronterende form.

Les også: Støre mener er Erna Solberg er bakpå

Både Solberg og Stoltenberg begynte tidlig med politikk, og vokste nærmest opp i politiske debatter som ungdomspolitikere. Den erfaringen mangler Støre. Kanskje er det derfor han virker ukomfortabel med selve debattformen, som krever at du går i konfrontasjon med motstanderne. Det virker av og til som om Støre er nødt til lokke frem en del aggresjon, kanskje til og med sinne, hos seg selv, for å klare å angripe motstanderne. Og det fungerer sjelden.

Mister anledning

Støres slit med debattformen handler ikke bare om at han personlig må takle noen nederlag på tv. Det problematiske er at han ikke får brukt anledningen til å presentere Aps store politiske linjer. Hva partiet vil med Norge, og hvorfor han mener det bør få makt. Støre snakker langt bedre om dette i andre sammenhenger enn debatter og dueller.

De neste fem ukene vil det være høyere interesse for politikk enn ellers. Og det er fortsatt debattene og duellene som er den viktigste arenaen for det politiske ordskiftet. Det er i dem oppfatningen av partienes politikk dannes hos mange. Og de kan bli sittende til stortingsvalget om to år.

Trenger hjelp

Hvis Ap og Støre fortsetter å fremstå vinglete i debattene de neste ukene, er det en gavepakke til Høyre. Det virker som deres taktikk er å stemple Ap og Støre som uklare og tåkete, noe som driver hit og dit motivert av kortsiktig politisk taktikk. De lykkes til en viss grad med det for tiden. En av årsakene er nok at Støre til en viss grad leverer på Høyres bilde av ham når han er i debatter.

Jeg tipper Støre søker profesjonell hjelp til å finne seg selv i debattene som kommer de neste ukene. Han er avhengig av å komme bedre ut av dem for at hans angrep på regjeringen skal sitte skikkelig. Debatten forrige uke var det nesten ingen i Norge som fikk med seg, så den var det nok ikke så farlig å tape. Men om en uke er det NRK-sendt partilederdebatt fra Arendalsuka. Der trenger Støre en seier hvis ikke ord som «Vingle-Jonas» og «tåkefyrsten» skal få feste seg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder