TENKER HØYT: Senterpartiets tidligere leder Liv Signe Navarsete Foto:Jan Kåre Ness,NTB scanpix

Leder

Tanker om Russland

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Russland har, gjennom sin militære annektering av Krim, og sin mer eller mindre skjulte krigføring i Øst-Ukraina, sendt Europa inn i en ny sikkerhetspolitisk situasjon. Utgangspunktet for denne situasjonen er et Russland som ruster kraftig opp, samtidig som staten har vist at den ikke respekterer vedtatte grenser. For å gjøre situasjonen ytterligere krevende, lyver Russland mer eller mindre systematisk om hva det gjør, slik vi har sett i Øst-Ukraina. At dette er en ny situasjon, som har endret forholdet mellom Norge og Russland, er ingen overdrivelse. Å påpeke at Russlands handlinger innebærer en ny sikkerhetspolitisk virkelighet, slik forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har gjort, er ikke å bruke for sterke ord. Det er å beskrive virkeligheten.

Senterpartiets tidligere leder Liv Signe Navarsete, mener regjeringens retorikk mot Russland er for tøff, og mener forsvarsministeren ikke burde sagt at forholdet mellom Norge og Russland er grunnleggende endret. I et intervju med Klassekampen i går er Navarsete oppsiktsvekkende kritisk mot Søreide og regjeringens Russlands-politikk. Det vil si, det mest oppsiktsvekkende er hvor grunn og lite sammenhengende analysen hennes egentlig er. Navarsete støtter nemlig sanksjonene mot Russland, og sier at hun mener «andre krefter kan vinne frem på sikt» ettersom Russland nå fører en «feilslått politikk».

Navarsetes nyvunne interesse for fintfølende diplomatiske formuleringer er selvfølgelig artig nok, men som konsistent utenrikspolitikk er dette tynne greier.

Navarsete støtter altså de relativt kraftige sanksjonene, og mener andre politiske krefter bør ta over i Russland, men mener at Norges retorikk er altfor hard. I samme intervju tar Navarsete til orde for en betydelig økning av Norges forsvarsbudsjett, fordi «vi har en helt annen og mye mer uforutsigbar sikkerhetspolitisk situasjon enn for ti år siden», som hun sier. Vi får regne med at hun da sikter til Russland, og situasjonen som hun mente at forsvarsministeren har uttalt seg «altfor hardt» om.

Navarsetes nyvunne interesse for fintfølende diplomatiske formuleringer er selvfølgelig artig nok, men som konsistent utenrikspolitikk er dette tynne greier. Norge kan ha et fungerende og avklart forhold til Russland uten at våre politikere behøver å forstille seg når de snakker om det som faktisk skjer. At Norge vil støtte opp om positive politiske endringer i Russland, er selvsagt. Navarsete presiserer i intervjuet at det går an å ha to tanker i hodet på en gang. Det stemmer, men det er også en fordel å kunne håndtere en slik mengde informasjon uten at det går helt i ball.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder