VGHELG Cover 25.10,2014 Foto: ,

Leder

Ære og skam

Kampen for hver kvinnes frihet til selv å velge sitt liv, her i Norge, og ute i verden, må fortsette.
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hva skjedde med Shilan Shorsh? Ble hun drept, eller tok hun sitt eget liv? Nå skal politiet i Hordaland se på saken på nytt. Det er bra. Uavhengig av hva politiet finner ut, illustrerer historien til den kurdiske Bergens-kvinnen i VGHelg, som vi kunne lese denne lørdagen, hva som skjer med så altfor mange kvinner som utfordrer kvinneundertrykking i egne miljøer. I en verden der kvinner i mange land og kulturer behandles som annenrangs borgere, blir kvinneaktivister ofte utsatt for vold, trusler og drap.

Vi hører jevnlig historier fra Pakistan, Midtøsten og andre land der både kultur og lovgivning bygger opp under undertrykking av halvparten av menneskene som lever der. Jenter får mindre utdanning, dårligere livsvilkår, og færre rettigheter enn gutter. Kvinner er underlagt menns myndighet, fra vugge til grav.

I de verste tilfellene, som for eksempel i Saudi-Arabia, praktiseres kjønnsapartheid. Her får ikke kvinner vise seg utendørs uten en mannlig slektning. Hun får ikke studere eller arbeide uten en manns tillatelse. Hun får ikke kjøre bil, eller sykle fritt.

Shilan Shorsh kjempet mot kvinneundertrykking hele sitt liv. Hun kom til Norge i 1998, fra den kurdiske delen av Irak. I Norge fortsatte hun sitt kompromissløse arbeid for kvinners rettigheter. Mot tvangsgifte og æresdrap, mot vold og undertrykking av kvinner. Mange i hennes eget miljø tålte ikke dette. Hun ble utsatt for trusler og trakassering. Dette er ikke omstridt.

Shilan Shorsh utfordret selve æresbegrepet i sin kultur. Kvinner er bærere av familiens ære mange steder i verden. En kvinne som for eksempel treffer en mann uten familiens aksept, kaster skam over hele familien. Derfor føres det ofte en streng sosial kontroll med unge jenter og kvinner. De mangler den friheten de fleste av oss tar for gitt.

Det er ikke uvanlig at mennesker som kommer til Norge fra slike kulturer, bærer med seg sitt kvinnesyn hit. Derfor har vi sett - og ser - opprør fra modige kvinner mot tradisjoner i egne miljøer, også her. Shilan Shorsh var en av dem. Andre vil bære arven hennes videre.

Kampen for hver kvinnes frihet til selv å velge sitt liv, her i Norge, og ute i verden, må fortsette.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder