BEGRAVELSE: Saudi-Arabias nye konge, Salman, i sorg over den avdøde kong Abdullah.
BEGRAVELSE: Saudi-Arabias nye konge, Salman, i sorg over den avdøde kong Abdullah. Foto:Handout,Reuters

Debatt: Om kongen støttet IS

MENINGER

Kongehusets grunnleggende demokratiske mangler blir grundig avkledd når kronprinsen bidrar i hyllesten av en død diktator.

debatt
Publisert: Oppdatert: 24.01.15 19:52

ANDREAS C. HALSE, skribent

Det er skammelig når det norske kongehuset bidrar til å hylle den avdøde kong Abdullah av Saudi-Arabia. Det er skammelig fordi han representerer undertrykkelse i sin verste form og det er skammelig fordi vi ikke kan gjøre noe med det. Kongehuset forvalter et betydelig utenrikspolitisk ansvar, men vi kan ikke gjøre noe som helst med de vurderingene vi ikke liker. I prinsippet kan kongehuset delta i støttemarkeringer for den islamske stat uten at vi har verktøyene til å påvirke beslutningen.

Svarer ikke til noen

Det vil ikke bli spurt i spørretimen på Stortinget om hvorfor kronprinsen deltok i minnemarkeringen til den avdøde Saudi-kongen. Forholdet til Saudi-Arabia vil ikke bli noen hard politisk debatt mellom partiene og kongehuset fordi kongehuset enkelt kan avvise å kommentere henvendelser. Kongehuset svarer ikke til noen, men representerer oss alle.

Det norske kongehuset liker å fremstå folkelig, engasjerte og med et hjerte for de svakeste. De fleste av oss synes det er koselig med et kongehus som kan representere oss i utlandet og ikke være politisk. I realiteten sitter de på store politiske privilegier. Å kunne drive med politikk som er hevet over politikken er noe som er få forunt.

Man kan si mye om norske partier, men beslutningene og standpunktene de tar blir kritisert hardt og ofte og de må alltid svare for seg. Hvis stortinget er uenig med utenriksministeren eller finansministeren er det nedfelt i grunnloven at de kan kalles inn for å svare for seg. Noen slik demokratisk kontroll finnes ikke over kongehuset.

Definisjonen på hykleri

Saudi-Arabia er et regime som representerer alt et samlet Norge nå står opp mot. Kvinneundertrykkelse, religiøs ekstremisme, systematiske brudd på menneskerettighetene og fullstendig mangel på ytringsfrihet. I tillegg er landets avstraffelser tungt basert på Sharia-lovgivning og til forveksling meget like de metodene vi fordømmer når det kommer til den islamske stat.

Besøket til Saudi-Arabias avdøde despot kommer samtidig med den største debatten vi har hatt om ytringsfrihet og ekstremisme vi har hatt i min levetid. Den totale fordømmelsen av bevegelser som den islamske stat kombinert med knefallet for Saudi-Arabiske myndigheter bør bli stående i ordboka som selve definisjonen på hykleri.

Den totale avmakten vi står igjen med i møte med kongehusets utenrikspolitiske vurderinger må føles som et slag i ansiktet på alle som er opptatt av ytringsfrihet og demokrati. Kronprinsen representerer oss i Saudi-Arabia enten vi vil eller ei. Når kongehuset fører politikk som er hevet over politikken er det demokratiet som taper. Besøket til Saudi-Arabia tolker jeg som en søknad om nye jobber fra de kongelige høyheter.

Her kan du lese mer om