TILBAKE TIL NULL: Statsminister Erna Solberg (H) ser det borgerlige samarbeidet kollapse Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Kommentar

Erna Solbergs mareritt

Det borgerlige samarbeidet går i stykker foran øynene på en handlingslammet statsminister. Budsjettkollapsen er Erna Solbergs største nederlag, og kan fort koste henne statsministerjobben.

Venstre trekker seg fra budsjettsamarbeidet. I morgen avgjør KrF om de følger etter. Regjeringen kan fortsatt bli sittende etter avstemningen om budsjettet neste uke, men det borgerlige samarbeidet om statsbudsjett, selve grunnmuren i den såkalte "samarbeidsavtalen", er ødelagt. Vi har nå en klassisk mindretallsregjering, ikke en regjering med et avklart flertall bak seg i Stortinget.

Les også: Skei Grande er lei seg

For fire år siden, i opptakten til stortingsvalget i 2013, hadde det lykkes Høyre og partileder Erna Solberg å samle de fire borgerlige partiene bak et nytt regjeringsalternativ med Solberg som statsminister. Det var hennes største politiske triumf, og det ga et historisk godt valgresultat for de borgerlige.

Solbergs plan var at de fire partiene skulle danne regjering sammen. Den planen kollapset under regjeringsforhandlingene i Nydalen høsten 2013. Det var et stort nederlag for Høyre og Solberg. På ruinene av regjeringsforhandlingene lagde man den såkalte samarbeidsavtalen. Et viktig punkt i avtalen var at de fire partiene skulle bli enige om statsbudsjettene hvert år, før de kom til avstemming i Stortinget.

Les også: Fylkesledere i Frp åpner for å gå ut av regjering

Samarbeid om budsjettene er det viktigste politiske samarbeidet på Stortinget. Hvis dette går i stykker er det meningsløst å snakke om samarbeidspartier eller avtaler. Nå har det gått i stykker.

Solbergs ønske med samarbeidsavtalen var at de fire partiene skulle komme tettere sammen. Ved flere anledninger har statsministeren sagt at hun ønsket seg en firepartiregjering i løpet av perioden, eller etter neste valg. Frem til nå har hun fremstått som en leder som har klart å holde de fire sammen, også når det har røynet på.

Men i høst har Solberg mislykkes. De fire borgerlige partiene står akkurat nå lenger fra hverandre enn på mange år. Det er uvisst om Solbergs regjering overlever budsjett-avstemmingen i Stortinget, og det virker helt usannsynlig at de fire borgerlige partiene nå går til valg på et regjeringsalternativ som alle kan stille seg bak. Knappe fire år med Solberg i ledelsen tatt Norge fra borgerlig samling til borgerlig kaos.

Kaos har alltid vært Høyres største mareritt, for når det er kaos har Høyre ikke noen realistisk mulighet til å komme i regjering.

Hvordan Solberg klarte å miste kontrollen over den viktigste budsjettprosessen i hele hennes periode er et mysterium. Ble hun for selvsikker eller overmodig? Og hvorfor i alle verden gikk hun inn i forhandlingene med et ultimatum på bensin- og dieselavgiftene? I hele perioden har Solberg være nøye på at ultimatum gjør det borgerlige samarbeidet umulig.

Les også: Erna avbrøt reise for å redde budsjettet

Nå trakk Venstre seg, en avgjørelse det isolert sett ikke er lett å forstå. Borgerlig kaos rammer også dem, og kan sende dem under sperregrensen til neste år. Hvis Venstre og Trine Skei Grande skal kaste regjeringen for at det skal bli enda dyrere å fylle diesel og bensin i hele Norge, så er det også en dristig strategi. Særlig utenfor el-sykkelbiotopene i Oslo Nord og Vest.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder