SVARER: – Dab fungerer ikke slik det var tenkt. Kommentarfeltene koker over av sinte norske radiolyttere, skriver Leif M. Synnevåg

Debatt

Svarer radiosjefene: La Dabianerne være på Dab. Frigi derfor radiobølgene på FM!

Snakk om å pynte på en skral og uttørket brud. Dette er det mest servile og impotente tilsvar vi har lest noengang. Å tåkelegge sannheten – det fønker ikke!

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Leif M. Synnevåg - Kringkastingslaget

Lyttertallene vi refererte til er statens egne lyttertall. Er SSB meningsløse? SSB skriver: «50 prosent lytter til radio eller nettradio daglig, noe som er en nedgang fra året før. 38 prosent hørte på DAB radio i 2018, en økning fra 33 prosent i 2017». 

http://medienorge.uib.no/statistikk/medium/radio/177. Dette er supertydelig.

Hos Kantar viser tallene for uke 30 i 2018 viste en lytting på 49,1%,. Nielsens tall for uke 30 2019 viste en daglig radiolytting på 50,5%.

I 2014 lyttet 69,8% daglig til radio. I 2015 falt tallet til 68,9%. I 2016 – lyttet 67,6%, og i slukkeåret falt tallet igjen (naturlig nok) til 63,2% daglig lytting.

Det er i dette tidsperspektivet at lytting på norsk radio ble stabilt fallende. Ifølge Kantar var daglig snittlytting på radio i Norge i 2018 – på 56 % (Dab only).

De tre Dabianske kringkasterne sier videre: «2.768.656 nordmenn lytter til radio daglig (Kantar TNS/CATI, gjennomsnitt januar-juli). Før FM-slukkingen, i 2016, var den daglige dekningen 2.852.231. 

I svaret de gir - tar Dabianerne altså kreditten for at lokale FM-radioer har suksess! De benytter brutto-tall som helt avviker fra deres «offisielle tall». Jeg kan nesten ikke tro det jeg leser!

Man skulle forvente noe helt annet av tre voksne menn med millionlønn. Lokal FM-lytting kan ikke gi Dabianerne vind i seilene!

les også

Radiosjefene svarer på kritikken: – Radioen står sterkt i Norge

les også

DAB er død: – Vi ble skikkelig lurt!

Los Dabianos sier videre: «Aldri før har publikum hatt flere valgmuligheter til å fylle døgnet med spennende lytteropplevelser.» Dab er volum. Ikke mangfold! Tilbudet på FM er vesentlig større overalt i verden. 

«Samtidig ser vi økende konkurranse fra internasjonale aktører, publikum endrer medievaner og kampen om folks tid og oppmerksomhet er enorm». Er konkurransen fra internasjonale aktører lavere i Sverige? I Finland? I Frankrike? Overhodet ikke! I Sverige er den daglige lyttingen på FM over 70% og svenskene lytter nesten dobbelt så lenge. 

Hvordan kan satsningen på en utdatert teknologi gjøre at radioen er godt rustet for fremtiden? 

Dab fungerer ikke slik det var tenkt. Kommentarfeltene koker over av sinte norske radiolyttere.

Den norske radioutviklingen er det motsatte av en suksess. Det er en tragedie for det norske folk!

La Dabianerne være på Dab. Frigi derfor radiobølgene på FM! La oss se hvem som vinner kampen om lytterne. «Terningen er kastet!»

Mer om

 1. DAB
 2. Radio

Flere artikler

 1. Radiosjefene svarer på kritikken: – Radioen står sterkt i Norge

 2. DAB er død: – Vi ble skikkelig lurt!

 3. Bjørn Eidsvåg-debatten: NRKs dustete spillelister er hovedproblemet

 4. Finn Bjelke etter NRK-exiten: - Jeg har det mye bedre nå

 5. Dagsrevyen sliter digitalt: - Ikke en stor suksess

Fra andre aviser

 1. TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor

  Aftenposten
 2. Stor økning i lydboklytting den siste uken

  Aftenposten
 3. Flere av Norges største internasjonale artister er fra Bergen. Nå vil lokal musikkbransje ha et eget kontor for musikkeksport i byen.

  Bergens Tidende
 4. Robert Gjestad: «Når skal NRK ta ansvar for norsk musikk, om ikke nå?»

  Aftenposten
 5. Norske matpriser øker mest i Norden

  Aftenposten
 6. Han kjemper innbitt mot en ny, luftig turist-farsott. «Skal de ødelegge Aurland også, nå?»

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder