TEGNING: Foto: Morten Mørland

Kommentar

Gi «Frost»-Elsa en jentekjæreste

LOS ANGELES (VG) I amerikanske barnefilmer har vi sett jenter forelske seg i troll, bier og udyr. Men når skal Disney la en prinsesse få sin prinsesse?

Camilla Bjørn
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

18 år gamle Isabel Alexis fra Miami ante lite om bevegelsen hun var i ferd med å skape da hun april i år twitret en oppfordring til Disney. Hun ba underholdningsgiganten pent om å la prinsesse Elsa fra barnefilmsuksessen «Frost», komme ut som lesbisk i filmens oppfølger.

Hastagen #GiveElsaaGirlfriend spredde seg som ild i tørt gress verden rundt og har fått offentlige organisasjoner og medier til å spørre Disney når de skal begynne å inkludere lesbiske og homofile i satsningene sine.

Senest i mai fikk Disney, Paramount og Warner stryk i en årlig måling utført av interesseorganisasjonen GLAAD.

Jeg er enig med kritikerne. Det er på høy tid at Disney omfavner sine skeive sider!

– Da jeg vokste opp så jeg aldri en prinsesse bli forelsket i en annen prinsesse. Heller ikke jenter som vokser opp i dag har sett det. Underholdningsindustrien har gitt oss jenter som forelsker seg i beist, troll som faller for mennesker og til og med voksne kvinner som elsker bier. Men vi har aldri fått se en vakker fortelling om et forhold mellom to av samme kjønn, forklarer Isabel Alexis om bakgrunnen til tweeten.

Disney er verdens største produsent av underholdning for barn og har med sin globale posisjon alltid vært en spreder av vestlige kjerneverdier.

Romansene mellom Skjønnheten og Udyret, eller bjørnen Kenai og den unge kvinnen Nita i filmen «Min bror bjørnen» er hverdagskost i Disneys filmer, men forhold mellom likekjønnede er aldri berørt.

Disneys første feministfilm

Med prinsesse Elsa har Disney et perfekt utgangspunkt til å skape endring.

«Frost», en av Disneys største suksesser noensinne, er allerede utropt til selskapets første «feministfilm» blant fansen. Filmen slutter ikke med et bryllup og romanse er heller ikke sentralt i fortellingen. I stedet møter vi Elsa, en prinsesse med superkrefter hun ikke klarer å kontrollere. Hun har feil og mangler som skader hennes nærmeste. Av den grunn isolerer hun seg og tar alle andre med i fallet – inkludert søsteren Anna.

Les også: VGs ameldelse av «Frost»

Feminismen i «Frost» ligger nettopp i at jentene ikke er perfekte eller har kontroll. De kjemper med seg selv, gjør feil og er smånevrotiske, men overkommer dette tilslutt.

Homofili har for lengst tatt sin fortjente plass i populærkulturen, men er fortsatt fraværende i den høykommersielle barnekulturen. Det finnes få rollemodeller for barn å identifisere seg med, eller historier om helter med en annen seksuell legning.

Det lengste Disney har gått er i animasjonsfilmen «Zootopia». Her flytter politi-kaninen Rudy inn i ny leilighet og møter sine to naboer, antilopene Bucky og Pronk. Om de er kjærester nevnes aldri, men på rulleteksten står antilopene med samme etternavn.

Det er et passivt forsøk - ikke i nærheten av effekten det vil ha å gjøre en sentral karakter som Elsa lesbisk.

«Frost» spilte inn over 10 milliarder kroner. Majoriteten av inntektene kom fra land utenfor USA. I flere av disse landene er fortsatt homofili et kontroversielt tema. En lesbisk Elsa kunne skape voldsomme reaksjoner mot Disney.

Å risikere boikott eller represalier mot en av sine største kassasuksesser sitter sikkert langt inne. Men nettopp derfor er det så viktig at Disney tør å pushe grensene.

Responderer med tåkeprat

Vi er midt i juni, måneden hvor homofile, lesbiske og transseksuell feirer sine rettigheter og kultur med Pride-festivaler. Den er fortsatt viktig; over hele verden diskrimineres mennesker for sin seksuelle legning og lever undertrykte liv i skjul. Homofiles rettigheter er nå blitt den viktigste måten å måle personlig frihet og menneskerettigheter i et land.

Hvor kult hadde det ikke vært hvis Disney brukte makten sin til å hjelpe.

Hittil har de kun respondert på kampanjen til Isabel Alexis med tåkeprat; «Disney har alltid vært inkluderende, og skapt historier som reflekterer aksept og toleranse og feirer forskjeller som gjør karakterene unike i seg selv… Disney forblir forpliktet til å lage karakterer som er tilgjengelige og relaterbare for alle barn».

Oppfølgeren til «Frost» kommer i 2018. Jeg heier på kjærligheten og synes det er på tide at Disney omfavner sine skeive sider.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder