KONDOM-ANSVARET: Skal kvinner stå endelig ansvarlig for å forhindre kjønnssykdommer, spør VGs Ingvill Dybfest Dahl. Foto: David Parry , Madicimage

Kommentar

Kommentar: Skam deg, kvinne!

Hvordan får vi kvinner til å synes det er mindre skamfullt å
ha et kondom klart, når vi samtidig påtvinger dem nok en dose seksuell skyld?

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hele 25.000 klamydia-tilfeller ble oppdaget i fjor, melder NRK. Fastlegen de intervjuer har inntrykk av at «mange kvinner ikke har beskyttet sex».

Som kvinne er det vanskelig ikke å stusse litt over dette. At mange kvinner har ubeskyttet sex, vil vel oftest innebære at mange menn også har ubeskyttet sex. Selvfølgelig har noen kvinner sex med kvinner, men flertallet har sex med menn.

JOURNALIST I VG: Ingvill Dybfest Dahl. Foto: Sara Johannessen , VG

Legen Petter Brelin, som også er leder i Norsk forening for allmennmedisin, mener kvinnene må ta ansvar for å ta med seg kondom.

Les også: Derfor dropper unge kondom

Uavhengig av om det like mye er sexpartnerens ansvar, påpeker han at det er «jentene det i stor grad går ut over, og da får man rett og slett ta ansvar selv og sørge for at dette blir gjort på en ordentlig måte».

Seige kjønnsroller

Sexolog Siv Gamnes påpeker at mange jenter synes det er flaut å ha kondomer i vesken, muligens på grunn av seige kjønnsrollemønstre.

– Man bør prøve å komme dit hen at det er like opplagt for en jente å ha tilgjengelig kondomer som det forventes av gutter, sier hun til NRK.

Men er det virkelig her det stopper opp? Er det fordi kvinner ikke tør å ha kondom i veska mennesker har ubeskyttet sex? Og forventes det virkelig at gutter har kondom tilgjengelig?

Har du lest: – Seksualundervisning bør begynne i barnehagen

Som godt voksen kvinne ser jeg litt annerledes på disse tingene nå enn da jeg var i begynnelsen av 20-årene. Men det som har overrasket meg mest de siste 20 årene, er hvor lite holdningen fra heterofile menn har endret seg i samme periode.

«Det er ikke digg», «Hun bør jo gå på pilla» og «Jeg ser an hvem som kan ha kjønnssykdommer», er dessverre en like vanlig respons nå som på 90-tallet, når jeg spør hva menn tenker om kondombruk.


Og selv om jeg er en av kvinnene som synes kondomer kan være kjekke å ha i veska på lik linje med gnagsårplaster og paraply, uten at jeg nødvendigvis håper på å få brukt noen av delene, er ikke det noen garanti for at du får menn til å ville bruke kondom om dere skulle havne i samme seng.

Kan det være det hadde gitt større resultater å rette innsatsen inn mot å bevisstgjøre menn i stedet for å fortelle kvinner at også dette er deres ansvar? Jeg bare spør.

Ny forskning: Kondom ødelegger ikke sexen

Manglende sex-kunnskap

– Det er viktigere å beskytte seg mot disse kjønnssykdommene enn å ergre seg over urettferdigheten, sier Brelin til NRK.

Og en oppfordring om at begge kjønn bør bli flinkere til å ta ansvar for prevensjon, ikke bare mot uønsket graviditet, med også for å forhindre spredning av kjønnssykdommer, får min uforbeholdne støtte. Ingen bør på autopilot stole på at den andre parten tar ansvar alene. Men jeg støtter ikke at kvinner må ta det endelige ansvaret «fordi det i stor grad går ut over dem».

Politiet: Vil reformere seksualundervisningen

Jeg har møtt menn over 30 som hevder kvinner ikke kan bli gravide så lenge herrene hopper av i svingen, eller at kjønnssykdommer kun smitter om det går for dem. Ting jeg trodde var elementær seksualvisning fra barneskolen har ikke festet seg, eller eventuelt sildret prematurt ut før det nådde øregangen.

Hvorfor krever vi ikke at flere menn tar ansvar for å skaffe seg kunnskap om hva deres seksuelle aktiviteter kan føre til og hva de kan påføre seg selv og andre? Og deretter at de, som kvinner, tar konsekvensene: Kondom eller null knull. At en mann har et kondom i nattbordskuffen han nekter å bruke, vinner ingen slag i klamydiakampen.

Sex, skam og kvinner

I stedet, i tillegg til at sex fra før er mer skambelagt for kvinner, at kvinners verdi og moral oftere knyttes til deres sexliv og at enhver ytring en kvinne kommer med ofte blir møtt med seksuelle bemerkninger, skal vi altså også stå alene med skammen om vi skulle få en kjønnssykdom. For det var jo vi som skulle tatt ansvar.

Bakgrunn: Ni av ti vet ikke at de har klamydia.

Folkehelseinstituttet som oppgir tallene, rapporterer at 60 prosent av klamydiatilfellene er påvist blant kvinner, og sier samtidig at tallene først og fremst gjenspeiler hvem som tester seg og ikke nødvendigvis den reelle klamydiaforekomsten i befolkningen. Altså: Det kan se ut som flere kvinner enn menn tester seg. Og å teste seg er i hvert fall et skritt på veien til å ta ansvar.

Den gangen jeg fikk klamydia var jeg i et forhold. Jeg så det ikke på ham. Da jeg sa «Jeg sjekket meg for et år siden og har ikke hatt ubeskyttet sex med andre siden. Når sjekket du deg sist?», svarte han litt indignert: «Sjekket meg?», før han la til «Jeg stoler jo på jentene jeg har sex med».

Nettopp.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder