EKSTRA SÅRBARE: – Debatten om de syriske flyktningene handler om hvem vi har et ansvar for å hjelpe, og hvor nøden er størst. Det handler om den enkelte mann og kvinne vi bør åpne våre armer for, skriver kronikkforfatterne fra organisasjonen Åpne Høyre, en løs gruppering av homser og lesber som er medlemmer av Høyre. Foto:Espen Rasmussen,VG

Debatt

Ta i mot LHBT-flyktninger fra Syria

Dersom Stortinget åpner for å ta imot flere flyktninger, håper vi at  stortingsrepresentantene spesifiserer til FNs Høykommissær at Norge svært gjerne vil motta en kvote med LHBT-flyktninger fra Syria.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fem år gammel

VEGARD RØDSETH TOKHEIM, Åpne Høyre

KAIA MARIE ROSSELAND, Åpne Høyre

De syriske flyktningene har blitt en gordisk knute der de er, i internasjonal og i hjemlig politikk. 11 millioner syriske flyktninger er internt fordrevet eller har flyktet ut av Syria.

Av disse er ca. 380.000 identifiserte sårbare flyktninger av FNs Høykommissær for flyktninger (UNCHR).

LES:Slik er Syria-avtalen

I den ytterste nød

Kaia Marie Rosseland. Foto: ,

Sårbare flyktninger er utsatte jenter og kvinner, ofre for vold, tortur og voldtekt, mennesker med medisinske behov eller funksjonshemninger, sårbare eldre og flyktninger med behov for gjenforening.

Den siste gruppen FN definerer som sårbare flyktninger er homofile, lesbiske, bifile og transpersoner (LHBT).

LHBT-flyktninger er gjerne ikke bare tilhørende i sin «egen» gruppe blant de sårbare, men har medlemskap i flere kategorier og de er dermed ekstra utsatte.

Vegard Rødseth Tokheim. Foto: ,

Mange syrere lider i den ytterste nød på flukt fra sine hjem. Noen lider mer enn andre. LHBT-flyktninger flykter ikke bare fra borgerkrig og islamske terroristgrupper. De er også på flukt fra sine egne familier som ofte forsøker å jakte dem ned for å fengsle dem eller drepe dem. Dobbelflyktningenes historier er en hjerteskjærende katalog av fortellinger om hvor grusomme mennesker kan være mot sine egne.

Derfor må vi støtte mer oppom den fantastiske innsatsen som gjøres i flyktningeleirer i regionen. Samtidig må vi se på hvordan vi kan bidra for de sårbare flyktninger som ikke kan returnere til sine tidligere hjem den dagen det igjen blir fred i Syria.

Aktivt forfulgt

Hamood er en av disse dobbelflyktningene, som ikke kan returnere når krigen er slutt. Hans bror forsøkte å drepe ham og seks menn har gruppevoldtatt ham, i tillegg til de daglige truslene og trakasseringen han opplever i Jordan. Han vil til Europa for å jobbe og finne kjærligheten.

«Om jeg kommer til Europa vil jeg gjenfødes,» uttalte han til Amnesty International; «I Syria er det bare død».

BBC-journalisten James Longman intervjuet i høst en homofil mann på senteret Proud Lebanon. Jawad fortalte: «Det er ingen igjen i mitt liv som ikke har skadet meg». Han tilbragte fem år i et syrisk fengsel etter at hans far fikk ham arrestert. LHBT-personer har god grunn til å være redd og de blir aktivt forfulgt, voldtatt, slått og drept også når de kommer til sine naboland.

En 38 år gammel baker som ikke lenger kan returnere til sitt yrke etter at familien fikk vite at han var homofil. «Jeg kan ikke jobbe på et bakeri for det er det første stedet de vil lete,» sier han om sin familie. Det høres paranoid ut, men det er ikke det når moren og faren har gitt navnet hans til den islamistiske gruppen Jabhat al-Nusra. Det er mange slike historier og mange av dem vil vi aldri høre om, for det er ikke lenger noen igjen til å fortelle dem.

Dobbeltflyktninger

For disse tre og deres likesinnede, vil hverken fred i Syria eller en lokal løsning på flyktningekatastrofen være en slutt på flukten. Dobbelflyktningene er forlatt av sine familier og må ofte ty til overlevelsessex som er prostitusjon for mat og husvære.
De får generelt ikke lett husly og bor ofte på gaten. De nektes gjerne medisinsk hjelp og flere av dem er ofre for voldtekt og tortur. De har heller ingen lykkelig fremtid når borgerkrigen er slutt. De vil for alltid være på flukt fra sine familier og myndigheter.
Det handler ikke bare om hvor mange flyktninger vi skal ta imot. Det handler ikke bare om hvor mange milliarder vi skal hjelpe med. Det handler om hvem vi har et ansvar for å hjelpe, og hvor nøden er størst. Det handler om den enkelte mann og kvinne vi bør åpne våre armer for.

Dersom det norske stortinget åpner for å ta imot flere flyktninger, håper vi at stortingsrepresentantene spesifiserer til FNs Høykommissær at Norge svært gjerne vil motta en kvote med LHBT-flyktninger fra Syria. Det vil være et viktig signal om Norge som et åpent og tolerant land som vil gi mennesker en endelig slutt på flukten fra hatet mot kjærligheten.

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Syria

Flere artikler

 1. «De syriske flyktningene vil vende hjem når tiden er moden for det, men først må krigshandlingene ta slutt.»

 2. Dugnad for Syria: Syrernes skjebne i Stortinget

 3. Ja, Rolness, vi taler flyktningenes sak

 4. Det er vår plikt å rope høyt

 5. En dugnad for flyktningene vi ikke lenger ser

Fra andre aviser

 1. La oss ønske flere kvoteflyktninger velkommen

  Bergens Tidende
 2. Debatt: Derfor vant hun Raftoprisen

  Bergens Tidende
 3. Retur til usikkerhet

  Bergens Tidende
 4. - Vi krever handlekraft - Norge må ta imot 10.000 syriske flyktninger!

  Aftenposten
 5. Debatt: – Merkelig historieløst av BT

  Bergens Tidende
 6. Denne generalen vil ikke ha flyktningene hjem

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder